BİR TERCÜME CİNAYETİ ÖRNEĞİ; ASIM BİN SABİT

Her mütercim bir katildir, kahve bile fincana dökülürken taşar” sözünü çoğumuz duymuşuzdur. Özellikle ülkemizde bu konuda birçok fecaat örnekleri yaşandı ve hâlâ da yaşanıyor. Geçenlerde bunlardan birisine, merhum Eşref Edip beyin Ali Genceli’ye tercüme ettirdiği ve 1960’lı yıllarda Sebilürreşad Neşriyatından “Asr-ı Saadet” Serisi olarak neşrettiği eserin 5. Cildinde tesadüf ettim.


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2024-08-28 10:31:37

"Her mütercim bir katildir, kahve bile fincana dökülürken taşar" sözünü çoğumuz duymuşuzdur. Özellikle ülkemizde bu konuda birçok fecaat örnekleri yaşandı ve hâlâ da yaşanıyor.

Geçenlerde bunlardan birisine, merhum Eşref Edip beyin Ali Genceli'ye tercüme ettirdiği ve 1960'lı yıllarda Sebilürreşad Neşriyatından "Asr-ı Saadet" Serisi olarak neşrettiği eserin 5. Cildinde tesadüf ettim. 

Bu eser daha sonraki senelerde Duran Kömürcü merhumun sahibi olduğu Şamil Neşriyat tarafından neşredildi ve hâlen aynı yayınevinde basılmaya devam ediyor. Her ne kadar merhum Duran Bey, İlahiyat hocalarından bir ekibe eseri sadeleştirip, gözde geçirterek tekrar bastırdığını bana ifade etse de, demek ki ele alacağımız madde gözlerinden kaçmış olmalı ki, aynı hata Şamil Neşriyat baskısında da devam ediyor. Bundan dolayı bir yanlışa dikkat çekmek için bu yazıyı hazırlamaya karar verdim.

Asr-ı Saadet Külliyatı Nedir?

20. asrın ilk ve en mühim tahkik heyeti olan ve Hind İslam ulemasınca teşekkül ettirilen Azamgarh Dar-ül Musannifin'inin iki değerli şahsiyeti ve Mevlana Şibli Numani'nin gözde talebelerinin, ünlü eser Siretün Nebi'ye zeyl olarak yazdıkları şahane bir eser Asr-ı Saadet.

Eşref Edip Bey tarafından Ali Genceli'ye tercüme ettirilen ve şimdi Şamil Neşriyat'ça basılan bu kitab, Süleyman Nedvi'nin Siretün Nebi'deki Tebligat ve Talimat'ı anlattığı ciltlerle, yine Şibli'nin talebelerinden Muinuddin Ahmed Nedevi ve Said Ensari'nin Şibli üslubunda yazdıkları "Usvetü's Sahabe, Siyer-ül Muhacirin, Siyer-ül Ensar" adlı eserleri bir araya getirilip basılmasıyla vücud bulmuştu.

Mütercimi Kimdir?

1940'lardan 80'lere kadar özellikle Farsça ve Urduca'dan birçok eseri tercüme etmiş olan Ali Genceli hakkında sadre şifa bir bilgiye rastlayamadık. Bazen tercümelerde " Dekka Üniversitesi Profesörü" gibi abartılı başlıklara rastladığımız bu zatı hemen hemen hiç tanımıyoruz.

Hakkında biraz araştırma yaptm ama kayda değer bir bilgiye rastlayamadım. Bir twiti vesilesi ile kendisine ulaştığım ve Ankara'da halen avukatlık yapan bir beyefendi, kendisi gibi avukat olan merhum babasının Genceli'nin 1970'lerin sonlarında avukatlığını üstlendiğini anlattı. O sıralar Ali beyin 80'li yaşlarda olduğunu, çocuklarının olmadığını, aslen Azerbaycan'ın Gence ilinden olduğunu, Genceli soyadının buradan geldiğini söyledi. 

Davanın konusu ise, herhalde bir tercümede Genceli'nin Hz. Muaviye(r.a) hakkında uygunsuz ifadeleri dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ile sürtüşmesi idi.

Bu bilgiler bende bazı bilgilerin yerli yerinen oturmasına vesile oldu. Merhum Yusuf Karaca hocamız bizzat görüştüğü Ali Genceli beyin Urduca bilmediğini bir sohbetimizde bana söylemişti. Ali Genceli Azerbaycan'da yetiştiğinden, Farsçayı biliyordu, Urducayı değil. Bu iki dil birbirlerine yakın olduğu için takribi tercümeler yapmıştı. Yoksa zaten aşağıda nakledeceğimiz hatayı yapmazdı.

Eserdeki Hata Nedir?

Genceli, Asım bin Sabit hazretlerinin hayatını anlattığı maddede Selâme(aslı Sulafe olacak) adlı müşrike kadının, oğullarını öldürdüğü için Asım hazretlerine kin beslediğini ve onun kafatasını şarap içmek için istediğini belirtiyor ve sonra -Usdü'l Gabe'den kaynak vererek- Müşriklerin Reci vakıasında şehid ettikleri Asım'ın başını mezkure kadına getirdiklerini, onun da bu kafatasından şarap içip yeminini yerine getirdiğini ve sonra da bu kafatasını sattığını yazıyordu…(!)

Daha önce okurken dikkatimden kaçmış olan bu yeri tekrar okuduğumda çok şaşırdım. Hemen, kaynak olarak gösterilen Usdü'l Gâbe'ye baktım. Orada böyle bir ibare olmadığını, tam tersine, aşağıda nakledeceğimiz gibi, Rabbimizin hazret-i Asım'ı koruduğu yazılıydı. Tam bir tercüme rezaleti ile karşı karşıya olduğumuzu anladım ve kitabı kaynaklarını inceleyerek tekrar okumaya ve din kardeşlerimizi uyarmaya karar verdim. İnşallah diğer ciltlerle de hatalara rastlarsam, onlara da değinirim.

Meselenin Aslı Nedir?

Asım b. Sabit, Uhud savaşında müşrik kadınlarından Sülâfe'nin iki oğlunu okla vurup öldürmüş, Sülâfe de Asım b. Sabit'in başını ele geçirecek olursa kafatası ile şarap içmeyi adamış ve onun başını kendisine getirecek olana da yüz deve vermeyi vaad etmişti.

Bunu bütün Araplar ve Lihyan oğulları bilmekte idiler. Asım b. Sabit ise, kendisine hiçbir müşrikin dokunmaması, kendisinin de hiçbir müşrike el sürmemesi hakkında Allah'a söz vermiş bulunuyordu.

Hüzeyliler Asım b. Sabit'in başını alıp Sülâfe'ye satmak için cesedine doğru vardıkları zaman, Allah Teâlâ onu korumak için gölge gibi bir arı yığını gönderdi. Arılar onu korudular. Bunun için "Arıların koruduğu" diye isim almıştır. Aralarına giren arılardan, cesede yaklaşamadılar. "Bırakın onu! Akşam olup arılar başından dağılınca alırız!" dediler. 

Fakat, Yüce Allah'ın gökte bulut yokken gönderdiği sel Asım'ın cesedini hiç bulunamayacak bir yere alıp götürdü.( İbn İshak, İbn Hişam, Sîre, c.3, s. 180, Vâkıdî, Megâzî, c. 1, s. 356, İbn Sa'd, Tabakâtü'l-Kübrâ, c. 3, s. 463.)

Kaynaklar

1- Muinuddin Ahmed Nedevi ve Said Sahib Ensari, terc. Ali Genceli, Asr-ı Saadet, Cilt: 5, Sebilürreşad Neşriyatı, İst. 1964, 2. Baskı 

2- Muinuddin Ahmed Nedevi ve Said Sahib Ensari, terc. Ali Genceli, Asr-ı Saadet, Cilt: 3, Şamil Neşriyat, İst.

3- İbn-i Esir, Üsdül Gabe, Daru'l Fikir baskısı, Beyrut, 2010

4-M. Asım Köksal, İslam Tarihi, Köksal Yayıncılık

5- Muhammed Yusuf Kandehlevi, Hayatu's-Sahabe, Akçağ Yayınları

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

BİR TERCÜME CİNAYETİ ÖRNEĞİ; ASIM BİN SABİT

BİR TERCÜME CİNAYETİ ÖRNEĞİ; ASIM BİN SABİT

Her mütercim bir katildir, kahve bile fincana dökülürken taşar” sözünü çoğumuz duymuşuz

SAÂDET ASRINDA MUTLU BİR EVLİLİK ÖRNEĞİ: HZ. EBÛ TALHA VE HZ. RUMEYSA

SAÂDET ASRINDA MUTLU BİR EVLİLİK ÖRNEĞİ: HZ. EBÛ TALHA VE HZ. RUMEYSA

Uhud Savaşı’nın en tehlikeli anında Allah Resûlü’nün (sallallahu aleyhi ve sellem) önün

KARDEŞLİK VE HAYIR-HAHLIKTA HZ. SELMÂN VE HZ. EBÛ’D-DERDÂ ÖRNEĞİ

KARDEŞLİK VE HAYIR-HAHLIKTA HZ. SELMÂN VE HZ. EBÛ’D-DERDÂ ÖRNEĞİ

Allah Resûlü’nün (Sallallâhü aleyhi ve sellem) Hz. Selmân ile Hz. Ebû’d-Derdâ arasında

SÜHEYL B. AMR (R.A.)

SÜHEYL B. AMR (R.A.)

Saâdet Asrı’nda, niceleri gibi Süheyl b. Amr (r.a.) da yirmi sene kadar -Kur’an nuruna gözü

HZ. ALİ'NİN HAYATINA KISA BİR BAKIŞ

HZ. ALİ'NİN HAYATINA KISA BİR BAKIŞ

Hâfız İbn Hacer el-İsâbe'de şöyle diyor: "İlim sahiplerinden çoğunun bildirdiğine göre H

MENZİLE HADİSİNE SAHİH BAKIŞ

MENZİLE HADİSİNE SAHİH BAKIŞ

Allah Rasûlü'nün Hz. Ali’ye hitaben: "Senin bana göre konumun (menzile) Harun'un Musa'ya olan

HZ. ALİ'NİN FAZİLETLERİ

HZ. ALİ'NİN FAZİLETLERİ

1-Sa'd b. Ebi Vakkâs, Allah Rasûlü'nün Hz. Ali'ye şöyle dediğini naklediyor: "Senin bana gör

HZ. OSMAN'IN FAZİLETLERİ

HZ. OSMAN'IN FAZİLETLERİ

Allah Rasûlü (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu; "Kim Rûme kuyusunu kazarsa onun içi

HZ. ÖMER'İN FAZİLETLERİ

HZ. ÖMER'İN FAZİLETLERİ

Ebû Hureyre, Allah Rasûlü'nün (sallallâhu aleyhi ve sellem) şöyle dediğini nakletmektedir: "

HZ. EBÛBEKİR'İN İSLÂM'DAKİ YÜCE KONUMUNA DAİR BAZI ÖRNEKLER

HZ. EBÛBEKİR'İN İSLÂM'DAKİ YÜCE KONUMUNA DAİR BAZI ÖRNEKLER

İmâm Nevevî, Tehzîbu'l-Esmâ adlı eserinde Hz. Ebûbekir'in (radıyallâhu anh) hâl tercümesi

HAZRET-İ USAME VE İTAAT ORDUSU

HAZRET-İ USAME VE İTAAT ORDUSU

اللّهَ كَانَ سَمِيعاً بَصِيراً "Şüphesiz Allah (Celle Celaluhu), size

Çünkü Allah, haktır. O'ndan başka taptıkları ise hiç şüphesiz batıldır. Gerçekten Allah çok yüce, çok büyüktür.

Lokman, 30

GÜNÜN HADİSİ

"Biriniz bir oturma yerine girince selâm versin. Oturmak isterse otursun. Kalkarken yine selâm versin. Çünkü, birinci selâm ikincisinden daha üstün değildir."

Ebu Davud

TARİHTE BU HAFTA

*İzmir'in Kurtuluşu. (9 Eylül 1922) *IV.Murad Han Tahta Çıktı(10 Eylül 1623) *REGAİP GECESİ(12 EYLÜL PERŞEMBE) *Sakarya Zaferi(13 Eylül 1921) *Süveyş Kanalının Açılması(15 Eylül 1889)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI