YILMAZ DUMAN(1938 -)

Denizlili Emekli Lise Öğretmeni Yılmaz Duman, 1951’de Türkiye’de ilk açılan yedi İmam Hatip Okulundan birisinde, Isparta’da okumuş bahtiyarlardandır. O tarihlerde Said Nursi hazretleri de Isparta’dadır. Yılmaz Duman’ın arkadaşlarıyla beraber kaldığı ev de, Hz. Üstad’ın şimdi müze olan evine çok yakındır, komşudurlar. Talebe Yılmaz, Bediüzzaman’ı her zaman görmektedir. Isparta Tugay Camii temel atma


Ömer Özcan

ozcannurs@hotmail.com

2024-06-20 11:03:53

Denizlili Emekli Lise Öğretmeni Yılmaz Duman, 1951'de Türkiye'de ilk açılan yedi İmam Hatip Okulundan birisinde, Isparta'da okumuş bahtiyarlardandır. O tarihlerde Said Nursi hazretleri de Isparta'dadır. Yılmaz Duman'ın arkadaşlarıyla beraber kaldığı ev de, Hz. Üstad'ın şimdi müze olan evine çok yakındır, komşudurlar. Talebe Yılmaz, Bediüzzaman'ı her zaman görmektedir. Isparta Tugay Camii temel atma merasiminde de Üstad'la yan yana dururlar. Yılmaz ağabeyin kamera çekimlerinde, bu kitapta hatıraları yayınlanan okul arkadaşı Osman Aksoy ağabeyimiz de beraber bulunmuştur. Kaydettiğimiz hatıraları, kendisine ve adı geçenlere tashih ettirilmiştir.

Yılmaz Duman Anlatıyor:

Denizli'nin Çal ilçesinin Akkent köyünde 1938 yılında doğmuşum. İlkokulu köyde bitirdikten sonra, iki sene Kur'an kursuna devam ettim.1951'de ilk İmam Hatip Okulları açıldı, ben Isparta İmam Hatip Okuluna 1952'de gittim, 1959 yılında mezun oldum. Babam İsmail Duman köyümüzün belediye başkanıydı. Babamın imam hatip okullarının açılmasında hükümet nezdinde çok gayreti olmuştu. Başbakan Menderes Denizli'ye geldiğinde bu okulların açılması için söz alıyor; açılmadığını görünce 1950'de Ankara'ya gidiyor, Menderes'in otomobilini yolda durduruyor ve sözünü hatırlatıyor. Menderes o anda, orada, yanında bulunan Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri'ye kesin talimatını veriyor. 1951'de Türkiye'de yedi ilde ilk İmam Hatip Okulları açılmış oldu.

BABAMIN BEDİÜZZAMAN HAKKINDA SÖYLEDİKLERİ İÇİME TEMEL ATMIŞ OLDU

Ben on yaşlarında iken bir gün babam bana dedi ki: "Oğlum, burada Denizli hapishanesinde yatmış olan bir adam var, çok muhterem bir zat. Bu zatı devamlı izliyorlar, takip ediyorlar, baskı yapıyorlar, zulmediyorlar" dedi. Bu sözler benim içime bir temel atmış oldu.

Tam İmam Hatip Okulunu bitireceğim sırada babam 48 yaşında vefat etti. O zaman İmam Hatip mezunları yedek subay oluyordu ki, bu uygulama en son bizde bitti, ben hemen askere gittim. Bu arada Ankara'da İlk Öğretmen Okulunu bitirdim. İki ay ilkokul öğretmenliğim oldu. Sonra Bursa Eğitim Enstitüsünü kazandım. Okurken müftünün yardımıyla Bursa'da murakıplık tayinimi çıkarttım. Mezun olduğumda mezun olduğum Isparta İmam Hatip Okulu yanındaki liseye öğretmen olarak tayin olundum, aynı okuldan 1987 yılında emekli oldum. Ağaçla ilgili her türlü yakma işini yapıyorum. Ağaç levha üzerine ayet, hadis, besmele yazıyorum. Cami, okul gibi tarihi yapıların resimlerini yapıyorum.

Ä°LERÄ°DE ÃœLKENÄ°N KADERÄ° BUNLARIN ELÄ°NDE OLACAK

Isparta İmam Hatip Okulunda talebe iken Isparta'nın Tepeci Mahallesinde, Üstad'ın müze şekline dönüşen evinin iki ev altında, 4 arkadaşla beraber tek odalı bir evde kalıyordum ben. İki sene oturdum orada. Her zaman görüyordum Üstad'ın gelişini, gidişini, arabaya binişini.

Üstad'la zaman zaman Cuma namazlarında da karşılaşırdık. Ulu camiye geliyordu, biz de orada oluyorduk. Bizim beyaz şeritli okul şapkalarımız vardı. Üstad bizi gördüğü zaman soruyormuş; İmam Hatip talebeleri denilince Üstad: "İleride ülkenin kaderi bunların elinde olacak" dermiş. Bugün Cumhurbaşkanı, birçok bakan, milletvekilleri, valiler imam hatip mezunudur. 1957'de söylüyor Üstad bunu.

TUGAY CAMÄ°Ä° TEMEL ATMA MERASÄ°MÄ°

Bir gün bizi topladılar okulda, Tugay'da cami temel atma merasimi var diye ilan edildi. İmam Hatip Okulundan Tugay'a yürüyerek gittik biz. Ben Üstad'ın dibinde yan yana idim, aramızda bir kişi vardı. Tarihçe-i Hayat'taki o fotoğrafta görülüyoruz. Şimdi düşünün; 1950 yılına kadar oradan oraya sürgüne gönderilen, zehirlenen, zulmedilen bir kişi bir generalin, bir albayın, bir binbaşının yanında yan yana duruyor; cami temel atma merasimine geliyordu. Bu şekilde Demokrat Parti zamanında, Üstad Bediüzzaman'a iade-i itibar yapılmış oluyordu.

Cami temeli açılmış, birkaç metre derinlikte bir çukur var. Çukura basamak şeklinde tahtadan yapılmış basamaklardan iniliyor. Üstad o çeviklikle geldi, malayı aldı, el arabasının içinde hazırlanmış harcı aldı ve temele attı. 1957'de (12 Nisan 1957) Üstad'ın vefatından üç sene önce oluyor bu iş. Temele bir de bir şişe atıldı. Şişenin içerisinde temel atma bilgileri, caminin temelinin ne zaman atıldığı, kimler bulundu gibi bilgiler vardı. (Daha ayrıntılı bilgi için Osman Aksoy maddesi okunabilir)

HESNA ÅžENER BENÄ°M TALEBEMDÄ°R

Isparta'da kızım kaza geçirmişti. Doktoru 1944 yılında Denizli mahkemesinde Üstad'ı beraat ettiren hâkimlerden Hesna Şener'in kardeşi Faik Şener idi. Faik Bey, kendi kızı olunca adını, kardeşine izafeten Hesna ismini vermiş. Hesna Şener benim talebemdir. Hesna tıpkı halası gibi hukukçu oldu, şimdi Isparta'da avukatlık yapıyor.

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

YUSUF ÜNLÜ(1936 -)

YUSUF ÜNLÜ(1936 -)

Cübbeli Ahmed Ünlü hocaefendinin babası Yusuf Ünlü 1936’da Giresun’un Göreli İlçesinde

YILMAZ DUMAN(1938 -)

YILMAZ DUMAN(1938 -)

Denizlili Emekli Lise Öğretmeni Yılmaz Duman, 1951’de Türkiye’de ilk açılan yedi İmam Hat

ÜMMÜHAN ERGÜN(1913 – 1976)

ÜMMÜHAN ERGÜN(1913 – 1976)

Nur Fabrikası sahibi, Denizli şehidi, İslamköylü Hafız Ali Ergün’ün akıl sınırlarını

ÛLVİYE SÜMER (1895 – 1974)

ÛLVİYE SÜMER (1895 – 1974)

Ûlviye Sümer, Risale-i Nur’un Kastamonulu hanım kahramanlardandır… “Âsiye, Ulviye, Lütfi

TACEDDÄ°N TOPAL(1927-2020)

TACEDDÄ°N TOPAL(1927-2020)

Taceddin Topal ağabeyimiz Isparta/Yalvaçlıdır. Yalvaçlılar O’na Taci Dede diye biliyor ve ö

ŞÜKRÜ ALTUĞ(1914 – 1984)

ŞÜKRÜ ALTUĞ(1914 – 1984)

Isparta’nın Sav köyü bin kalemle Risale-i Nur eserlerini yazarak çoğaltan, Hz. Üstadın ifad

ÅžEVKET AKIN(1923 -2021)

ÅžEVKET AKIN(1923 -2021)

Batmanlı Şevket Akın, Bediüzzaman hazretlerini 1952 yılında Isparta’da ziyaret ediyor. Aynı

ŞAHABEDDİN ÜNLÜ (1945 -2021)

ŞAHABEDDİN ÜNLÜ (1945 -2021)

Bolvadinli Emekli Edebiyat öğretmeni Şahabeddin Ünlü ile Ankara’da halef selef oluyoruz. Biz

ŞAHABEDDİN GARGILI(1924 – 2017)

ŞAHABEDDİN GARGILI(1924 – 2017)

Molla Şahabeddin Gargılı, 1924 yılında Bingöl’ün Kığı ilçesinde doğmuştur. Erzurumlu

SÜLEYMAN ÇAĞAN(1930 - )

SÜLEYMAN ÇAĞAN(1930 - )

Malatya/Doğanşehirli Süleyman Çağan ağabeyimiz üç arkadaşıyla beraber Hz. Üstad’ı Ispa

SAİD NUR ÇELEBİ (1948 -)

SAİD NUR ÇELEBİ (1948 -)

Risale-i Nur hizmetkârlarından iki bahtiyar hanedanın silsilesi Said Nur Çelebi’de buluşuyor.

Sakın sizi dünya hayatı aldatmasın.

Fâtır, 5

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Allah ister ki,biriniz bir iş yaptığı zaman onu en güzel ve en sağlam bir şekilde yapsın.

Buhari

TARÄ°HTE BU HAFTA

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI