EVLÄ°YANIN KERAMETÄ°NÄ°N SUBUTU

Muhterem Kardeşlerim. İnsanoğlunun olağan hayatında bazen olağanüstü durumlar ortaya çıkmaktadır. Bunlar; Mucize, Keramet ve İstidractır. Mucize bilindiği üzere bir Peygamberin elinde davasına parelel olarak ortaya çıkan olağanüstü hallerdir.


Seyda Musa Geçit Hocaefendi

musa_bazid04@hotmail.com

2022-10-22 08:53:00

Muhterem KardeÅŸlerim.
İnsanoğlunun olağan hayatında bazen olağanüstü durumlar ortaya çıkmaktadır.
Bunlar; Mucize, Keramet ve İstidractır.
 

Mucize bilindiği üzere bir Peygamberin elinde davasına parelel olarak ortaya çıkan olağanüstü hallerdir.

Keramet: Allah'ın dostları olan evliyanın sağlam itikat, güzel amel ve ahlak neticesinde zuhur eden durumlardır.

İstidrac ise salih olmayan şirk ehlinin riyazat(antreman) sonucunda göstermiş oldukları olağan üstü şeylerdir.

Biz yazılarımızda mucize konusunu ele almıştık. Şimdi de keramet olgusunu ele almaya çalışalım:
Keramet; salih insanlara Allah tarafından verilmiş bir ikramdır. Bu salih veliler masivayı hiç hükmünde görmüşlerdir. İtikadları son derece saf, amelleri gösterişsiz, ahlakları mükemmel olduklarından hiç talip olmadıkları halde Allah onlara bir takım olağanüstü durumlar ve feraset ilmi vermiştir.

Kur'an'da da keramet bahsi sabittir. Kur'an'ın bize bildirdiği herşeye iman etmemiz farzdır. Kerametin olmadığını söyleyenler âlimlerin icmaasına göre kâfir sayılmıştır. Kerametin oluşuna ilişkin Kur'an-ı Kerim'de bir çok delil vardır. Mesela Al-i İmran süresinin 37. âyetinde Hz. Zekeriyya'nın, Hz. Meryem'in yanında mevsimsiz bazı meyvalar görmesi ve "bunlar sana nerden geliyor" demesi üzerine "bu rızıklar Allah katından bana geliyor" şeklinde cevap vermesi durumu kerametin hak olduğuna bariz bir işarettir.

Ayrıca Neml Suresi 40. âyetinde Hz. Süleyman'ın veziri olan Asaf'ın; Belkız'ın tahtını birkaç saniye içinde çok uzak bir yerden adeta ışınlama yöntemiyle nakletmesi, kerametlerin ve harikulade olayların zuhurunu açıkça ifade etmektedir. Gerek hadislerde ve gerekse Peygamber Efendimizden sonraki tüm dönemlerde evliyanın elinde ortaya çıkan bir takım olağanüstü olaylar ile ilgili haberler günümüze kadar ulaşmıştır.

O halde evliyanın kerametine iman etmek vaciptir. Kim onları ve kerametlerini inkar ederse şu âyetin delaletiyle küfre saplanmıştır: "Dikkat edin, Allah'ın dostlarına (evliyasına) korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir." (Yunus, 62)Bir müslümana düşen görev Kur'an'ın bildirdiği herşeye tümüyle inanmaktır. Bazılarına iman, bazılarını da inkar etmek; kafirlerin, müşriklerin ve münafıkların adetidir. Fevkalâdet olan keramete iman ise Müminlerin özelliğidir.

Hidayete tabi olanlara selam olsun.

KardeÅŸiniz Molla Musa Celali(r.h)

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

Yapmayacağınız şeyleri söylemeniz, Allah katında büyük bir nefretle karşılanır.

SAFF, 3

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Kim bir oruçluya iftar ettirirse, kendisine onun sevabı kadar sevap yazılır. Üstelik bu sebeple oruçlunun sevabından hiçbir eksilme olmaz.

Tirmizi, Savm 82, (807); İbnu Mace, Sıyam 45, (1746)

TARÄ°HTE BU HAFTA

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI