EBU HÜREYRE'YE YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER-1
Ebu Hüreyre'ye yönelik eleştiriler modern dönemde Oryantalistlerin tenkitleriyle gündemimize girmiştir. Ancak konu daha eski bir geçmişe sahiptir. Oryantalistlerden çok daha önce Sahabeye karşı menfi bir tavır takınan Mutezili, Rafizi ve Harici çevreler de Ebu Hüreyre'ye karşı saldırgan bir üslup kullanmışlardır.(1) Ancak bu hücumlar, günümüzde farklı bir
Oryantalist Goldziher'in İslam Ansiklopedisi'nin 1. Cildinin 7. Sayısında Ebu Hüreyre'ye yönelik eleştirileri yer almaktadır. Konuyla başka çevrelerin de düşünce ve ithamlarını temsil ettiğini düşündüğümüz için bu eleştirileri kısaca ele alıp değerlendirmek istiyoruz.
Goldziher herhangi bir tarihi araştırmaya ya da ilmi bir delile dayanmayan açıklamalarında Ebu Hüreyre'ye çok sayıda itham yöneltmiştir. Söz konusu itham ve eleştirilerin hepsi hadis nakli bakımından onun güvenilir olmadığıyla ilgilidir. Goldziher'e göre Ebu Hüreyre hadis uydurmuş ve bunda hayli ileri gitmiştir. Ve bunu aşırı dindarlık ve dini duyguları nedeniyle yapmıştır. Goldziher'e göre, ondan bizzat hadis alanlar da onun aktardığı hadislerden kuşkulanmışlardır. Bu kuşkularını alaycı bir üslupla ifade etmişlerdir. Ebu Hüreyre en basit şeyleri etkileyici bir üslupla hadislerin içine yerleştirmiştir. Bu da onun şakacı bir ruh yapısına sahip olduğunu gösterir. Bu ruh yapısı, birçok kıssanın ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Goldziher sözkonusu itham ve eleştirileri İslami kaynaklara dayandırmaya çalışmış böylece eleştirilerini yaldızlayıp halka bunların doğru olduğu intibaını vermek istemiştir. İzlediği yol ve yöntemde birçok hile ve yalana başvurmuş ve gerçekleri gizlemeye çalışmıştır. Biz iddialar üzerindeki perdeyi kaldırıp işin hakikatini ortaya koyacağız inşallah.
Oryantalistlerin ve aynı tutumu benimseyenlerin kötüledikleri Ebu Hüreyre, seçkin bir Sahabi olup en geniş manada hadis bilgisine sahip bir kimsedir. Sahabe arasında Abdullah b. Amr b. As haricinde ondan daha fazla hadis bilen yoktur.(2) Ebu Hüreyre'yi cerhetmek, onun aktardığı ve bize ulaşan ilim deryasını cerhetmek ve ortadan kaldırmak demektir. Bu çabanın altında korkunç bir ifsat vardır. Bu eleştirilerin doğru bir yönü olsaydı, bir nebze haklılık payı olabilirdi. Ancak bu eleştiriler tümüyle geçersizdir, hiçbir haklı yanı yoktur.
Buharî'nin belirttiğine göre Ebu Hüreyre'den sekiz yüz civarında Sahabi ve tabiîn âlimi hadis aktarmıştır.(3) Bu da onların Ebu Hüreyre'ye güvendiklerini gösterir. Eğer ona güvenmeselerdi, bu oranda bir müracaat olmaz ondan asla hadis alınmazdı. Dolayısıyla o, Sahabe ve hadisçiler nezdinde son derece güvenilir birisidir.
İbn Ömer: "Ebu Hüreyre benden daha hayırlıdır ve aktardığını daha iyi bilir, demiştir.
Aşere-i mübeşşereden biri olan Talha b. Ubeydullah'a neden Ebu Hüreyre kadar çok hadîs rivâyet etmediği sorulduğunda şöyle demiştir: "Şüphesiz Ebû Hüreyre, bizim Allah Rasûlü'nden duymadığımız şeyleri duymuştur. O, bizim bilmediğimiz şeyleri bilmektedir. Gerçek şu ki bizler ev ve aile sahibi zengin bir topluluk idik. Sabah-akşam Allah Rasülün'ün yanına varıp dönüyorduk. Ebû Hüreyre ise malı, ailesi ve evladı olmayan fakir bir kimse idi. Allah Rasülü'nden ayrılmaz, onun gittiği her yere giderdi. Şüphe yok ki o, bizim bilmediğimiz şeyleri bilip bizim duymadığımız şeyleri duymuştur. Bizden hiç kimse onu Allah Rasülü'ne yalan söylemekle itham etmiş değildir."(4)
Nesâî ve Hâkim'in kaydettiğine göre adamın biri Zeyd b.Sâbit'e gelip ona bir şey hakkında soru sorar. Zeyd, ona: "Ebû Hüreyre'ye git" der ve Ebû Hüreyre'nin aldığı nebevî duayı ve ilimdeki üstünlüğünü aktarır.(5)
Hâkim, Ubey b. Kab'ın onun hakkında şöyle dediğini rivayet eder: "Ebû Hüreyre Allah Rasûlü'ne [soru sormakta] cesurdu. Bizim sormaya cesaret edemediğimiz şeyleri sorardı."(6)
Ebu Hüreyre hıfzı ve zabtı son derece kuvvetli bir Sahabidir. Buna alimler ve güvenilir hadisçiler de tanıklık etmişlerdir. Şafiî şöyle demiştir: "Ebu Hüreyre kendi zamanında hadis rivayet edenler içinde hafızası en güçlü olanıdır." A'meş Ebu Salih'in şöyle dediğini aktarmıştır: "Ebu Hüreyre Hz. Peygamber'in Ashabı arasında en büyük hadis hafızıydı."(7) Mervan'ın kâtibi Ebu'z-Zuayza'a şöyle demiştir: Mervan bir gün Ebu Hüreyre'yi yanına çağırttı ve kendisine hadis aktarmasını istedi. Mervan beni daha önceden divanın arkasına oturtmuştu. Ebu Hüreyre hadis aktarırken ben gizlice onun aktardıklarını yazıya geçirdim. Ertesi yıl Mervan yine ona haber gönderdi ve kendisine hadis aktarmasını istedi; bana da daha önce yazdıklarımdan takip etmemi söyledi. Neticede onun bir harf bile değişiklik yapmamış olduğunu gördük."(8)
İşte işin erbabı olan güvenilir alimlerin Ebu Hüreyre hakkındaki görüşü budur. Onun adil olduğuna inananlar, cerh edilmemiş güvenilir kimselerdir. Onu küçük düşürmek isteyenler ise âdil olmayan, değersiz kişilerdir. Böyle üstün ve işin mütehassısı olan âlimlerin övgüsünü kazanmış bir kimse için başkalarının sözü hiçbir önem taşımaz. Nitekim şair bu hususu şöyle ifade etmiştir:
Kavmimin iyileri benden razı olduktan sonra
Kavmin kötülerinin öfkesi devam ede dursun!
-devam edecek-
Dipnotlar
1-Bağdâdî, el-Fark beyne'l-Firâk, s.147
2-Ebu Hüreyre, Abdullah b. Amr'ın kendisinden daha fazla hadis bildiğini söylemektedir. Ancak Abdullah b. Amr'dan bize intikal eden hadis sayısı Ebu Hüreyre'ye göre daha azdır. Bu durum şu şekilde izah edilmektedir: Hadis bilmek ile hadis aktarmak aynı şeyler değildir. Abdullah, Ebu Hüreyre'den daha fazla hadis bilmiş olabilir ancak Ebu Hüreyre gibi hadis aktarmayı meşguliyet alanı olarak seçmediği için ondan intikal eden hadis oranı sınırlı olmuştur. Saniyen Abdullah daha ziyade Taif ve Mısır gibi o dönem itibariyle taşra sayılan merkezden uzak yerlerde ikamet ettiği için kendisinden hadis rivayeti sınırlı olmuştur. Buna mukabil Ebu Hüreyre hadis erbabının uğrak yeri olan Medine'de ikamet etmiştir. Üçüncü olarak Abdullah b. Amr yapısı gereği ilim tedrisi ve hadis rivayetinden ziyade ibadetle meşgul olmuştur. Bu da ondan aktarılan hadislerin belli bir sınırda kalmasına sebep olmuştur. Dördüncü olarak Ebu Hüreyre diğer sahabilerden farklı olarak nebevi duaya mazhar olmuştur.
3-İbn Kesîr, el-Bidâye ve'n-Nihâye, 8/111; Askalânî, el-İcâbe, 7/202.
4- (Hâkim, el-Mustedrek, 3/512; Zehebî, Muhammed b. Ahmed (v. 748/1347), Telhîsu'l-Mustedrek, Mektebetu Matbûâti'l-İslâmiyye, Haleb, 1335, 3/512)
5- (Bkz. Nesâî, Ebû Abdirrahmân Ahmed b. Şuayb (v. 303/915), es-Sunenu'l-Kubrâ, (Thk. Abdulğaffâr Süleymân el-Bendârî, Seyyid Kisrevî Hasan), Dâru'l-Kutubi'l-İlmiyye, Beyrut İlm, nr: 5870, 1411/1991, 3/440; Hâkim, el-Mustedrek, 3/508) İbn Hacer, el-İcâbe'de bu hadisin sened bakımından sağlam olduğunu belirtir. (Askalânî, el-İsâbe, 3/204)
6-Hâkim, el-Mustedrek, 3/510; Ayrıca bkz. Zehebî, Telhîs, 3/510.
7- İbn Kesîr, el-Bidâye ve'n-Nihâye, 8/106.
8-Zehebî, Siyeru A'lâmi'n-Nubelâ, 2/431-432.
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
SAHABE DÖNEMİ İHTİLAFLARINDAN SÖZ ETMEK
Ehl-i Sünnet âlimleri ihtiyaç olmadıkça Sahabe arasında baş gösteren anlaşmazlıklardan uza
“EHL-İ SÜNNET”İN ANLAMI ve KAPSAMI
Ehl-i Sünnet kavramı temelde "alem" yani belli bir fırkanın özel ismi ve ünvanı değildir. An
GÜVENİLİRLİK BAKIMINDAN İSLAM TARİHÇİLERİ
Aktardıkları bilgilere göre tarihçileri birkaç grupta değerlendirmek mümkündür: 1. Grup: G
İSLAM TARİHİ ESERLERİNİ DEĞERLENDİRMEDE ÖLÇÜLER
Burada, İslâm ulemasının önde gelenleri ve muhakkik âlimler tarafından tesbit edilen ve İsl
İNSAN HÜRRİYETİ VE BEŞ TEMEL HAK
Sosyal bir varlık olan insanoğlunun, topluluk olarak yaşaması, fıtratının bir gereğidir. Fer
MAĞDUR PADİŞAH: SULTAN İBRAHİM-2
Sultan İbrahim tahta çıkar çıkmaz başta Koçi Bey olmak üzere musâhipleri (özel danışmanl
MAĞDUR PADİŞAH: SULTAN İBRAHİM-1
Anadolu topraklarının bizlere vatan haline gelmesinde hizmeti geçmiş büyük tarihî şahsiyetle
PEYGAMBERLERİN MASÛM OLUŞU
Peygamberlerin masumiyeti konusu, çok yönlü bir konudur. Burada bizi ilgilendiren husus, peygambe
EBU HÜREYRE'YE YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER-6
g. Ebu Hüreyre'nin Para Karşılığında Emevî Taraftarlığı ve Ali Aleyhtarlığı Yaptığı
EBU HÜREYRE'YE YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER-5
e. Namazı Ali'nin Arkasında Yemeği Muaviyenin Sofrasında Yediği İddiası Ebu Hüreyre aleyhin
EBU HÜREYRE'YE YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER-4
Sahabenin ve Bu Cümleden Olarak Hz. Aişe'nin Onun Rivayetlerini İhtiyatla Karşıladığı İddia
- EBU HÜREYRE'YE YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER-3
- EBU HÜREYRE'YE YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER-2
- EBU HÜREYRE'YE YÖNELTİLEN ELEŞTİRİLER-1
- SAHABE DÖNEMİ İHTİLAFLARINDAN SÖZ ETMEK
- İBN KUTEYBE'YE ATFEDİLEN EL-İMÂME VE'S-SİYÂSE İSİMLİ KİTAP
- GÜVENİLİRLİK BAKIMINDAN İSLAM TARİHÇİLERİ
- EHL-İ KİTAB’IN KESTİKLERİNİN HÜKMÜ
- MEŞHUR FIKHÎ KÂİDELER-3
- MEŞHUR FIKHÎ KÂİDELER-2
- MEŞHUR FIKHÎ KÂİDELER-1
- EHL-İ KİTAB’IN KESTİKLERİNİN HÜKMÜ-2
- EHL-İ KİTAB’IN KESTİKLERİNİN HÜKMÜ-1
- İSLAM AKİDESİNİN ESASLARI
- MEDENİYETİMİZİN KAYNAĞI OLMA YÖNÜYLE MEDRESELER
- EHL-İ BEYT’E BAKIŞ AÇIMIZ-5
- EHL-İ BEYT’E BAKIŞ AÇIMIZ-4
- EHL-İ BEYT’E BAKIŞ AÇIMIZ-3
- EHL-İ BEYT’E BAKIŞ AÇIMIZ-1
- ASHABIN İHTİLAFI HAKKINDA RASÛL-İ EKREM (SAV)’ DEN GELEN HABERLER
- CEMEL VE SIFFİN SAVAŞLARINA TETKİKİ BİR NAZAR
- SAHABE TARİHİ İLE ALAKALI ESERLER HAKKINDA TEYAKKUZ
- ASHAB-I KİRAM ARASINDAKİ İHTİLAFLARA TOPLU BİR BAKIŞ
- EHL-İ SÜNNET ULEMASINA GÖRE SAHABENİN MERTEBELERİ
- ÂLİMLERİN BAKIŞ AÇISINDAN SAHABELER
- KUR’AN VE SÜNNETTE SAHABENİN FAZİLETİ
- SAHİH BAKIŞ AÇISIYLA SAHABE VE SAHABE DÖNEMİ
- İSLAM HUKUKUNDA ZARURİYAT-7
- İSLAM HUKUKUNDA ZARURİYAT-6
- İSLAM HUKUKUNDA ZARURİYAT-5
et-Teğabün: 3
Gökleri ve yeri yerli yerince yarattı. Sizi şekillendirdi ve şekillerinizi de güzel yaptı. Dönüş ancak O'nadır. (Mürşid 3.1 adlı yazılım-Turan Yazılım-(www.turan.com.tr) )
GÜNÜN HADİSİ
İnsanların en fenası, birine ayrı, diğerine de ayrı görünen iki yüzlü insanlardır.
Seçme Hadisler, 101
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*Yavuz Sultan Selim'in Ridaniyye Zaferi(22 Ocak) *Hz.Ali (r.a.) Efendimiz'in Şehit Edilmesi(24 Ocak) *I.Murad Hân'ın Haçlı Ordusuna Karşı Sırpsındığı Zaferi(25 Ocak) *Büyük Muhaddis ve Tarihçi İbn-ü Asâkir'in Vefâtı(26 Ocak) *OSMANLI DEVLETİ'NİN KURU
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...