HÂDIRÜL ÂLEM’İL İSLAMİ

Eser adı: Hâdırül Âlem’il İslami Müellif: Emir Şekip Arslan Yayınevi: El Mektebet’ul Asriyye(Sayda, Beyrut, Lübnan), Bu hafta tavsiye edeceğimiz eserin müellifi aslında Amerikalı yazar Lothrop Stoddard. Eser Üstaz Accac Nuveyhıd tarafından Arapçaya tercüme edilmiş.


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2020-02-14 15:43:38

Eser adı: Hâdırül Âlem'il İslami

Müellif: Emir Şekip Arslan

Yayınevi: El Mektebet'ul Asriyye(Sayda, Beyrut, Lübnan),

Bu hafta tavsiye edeceğimiz eserin müellifi aslında Amerikalı yazar Lothrop Stoddard. Eser Üstaz Accac Nuveyhıd tarafından Arapçaya tercüme edilmiş. Lothrop Stoddard'ın eseri küçük bir kitao halindeyken, Emir Şekip Arslan(1869-1946) eser üzerinde haşiyeleriyle bu eseri dört cilde çıkarmış. El Mektebet'ul Asriyye yayınevi 2011 senesinde 2 cilt halinde bastırmış. Bu kitabı uzun zamandır aramama rağmen bulamıyordum. Sağ olsun, Diyarbakır'dan Abdulhekim hocamız yurtdışından temin edip gönderdi..

Emir Şekip Arslan geçen asrın ilk yarısında İslam âleminde en ses getiren yazarlardan birisi idi. Hatta 1940'lı yıllarda Hindistan'daki Nedvetu'l Ulema akademisi bir fikir ve tartışma zemini meydana getirerek, o sırada İslam âleminde yaşayan en etkili ve büyük İslami şahsiyetin kim olduğu sorusunu ortaya atmıştı. Bu toplantı ve müzakerelerden ittifakla çıkan şahsiyet ise, Emir Şekip Arslan olmuştu.

Kendisine Emiru'l Beyan denilmekteydi. Âlem-i İslam'ın meselelerini ruhunda derinlemesine duyan merhum, aynı zamanda zeki bir diplomat, büyük bir tarihçi, selis bir kaleme sahip üstün bir edebiyatçı idi. 1935 senesinde arkadaşı Seyyid Ahmet Attasi'ye yazdığı bir mektupta şöyle diyordu; "Bu sene yazdıklarımı saydım, şu neticeye vardım: 1781 özel mektup, 176 makale, 1100 matbu kitap sahifesi. İşte her sene bu kadar yazarım."

Eserin ehemmiyeti hakkında merhum Ebu'l Hasan en Nedvi şunları yazıyor; "Günümüz İslam Dünyası, meşhur şahsiyetleri, fikri hareketleri ve ülkeleri hakkında bir ansiklopedi durumundadır.

Şekip Arslan bu kitapta müsteşrikleri ve Avrupalı tarihçileri güzelce tenkit etmekte, İslam medeniyetini ve İslam Dünyasındaki ilmi hareketleri kıymetli incelemelere tabi tutmakta, Osmanlı devleti ve içindeki birbirine zıt eğilim ve hareketler, Arap ve Müslümanların değişik ülkelere yaptıkları fetihler, değişik İslam ülkelerine emperyalist güçlerin istilaları, bunlara karşı girişilen hareketler ve değişik bölgelerde İslami uyanışlar hakkında sağlam bilgiler ihtiva etmektedir."

Not: Meraklısına küçük bir not; merhume Meryem Cemile'nin Emir Şekip Arslan'ın "Müslümanların Gerileme Sebepleri" adlı eserindeki bir değerlendirmesini tenkiti için bakınız; (Meryem Cemile, Garp Materyalizmi Karşısında İslam, terc. Kemal Kuşçu, s. 114-115, Çile Yayınevi, İst. 1976)

Eseri temin için;

Dini Neşriyat Yayın Dağıtım,

Abdulhekim Özdemir,

0412 2232105

 

 

 

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

Ey iman eden kullarım! Şüphesiz benim arzım geniştir. O halde (nerede güven içinde olacaksanız orada) yalnız bana kulluk edin.

Ankebut, 56

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Allah ister ki,biriniz bir iş yaptığı zaman onu en güzel ve en sağlam bir şekilde yapsın.

Buhari

TARÄ°HTE BU HAFTA

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI