ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN ŞEYH ALADDİN OHİNİ’YE SEVGİSİ

Merhum Şeyh Fethullah Verkanisi(v. 1901)’nin oğlu merhum allame Şeyh Alaaddin efendi(v. 1949) Üstad Bediüzzaman’ın çok sevdiği kişiler arasındadır ve aynı zamanda Bediüzzaman’dan ders te okumuştur. Yeğeni merhum Gıyaseddin Emre beyefendi 1950lerde Bediüzzaman’ı ziyaretinde geçen bir konuşmayı bizlere anlatıyor; (


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2019-10-22 15:17:21

Merhum Şeyh Fethullah Verkanisi(v. 1901)'nin oğlu merhum allame Şeyh Alaaddin efendi(v. 1949) Üstad Bediüzzaman'ın çok sevdiği kişiler arasındadır ve aynı zamanda Bediüzzaman'dan ders te okumuştur. Yeğeni merhum Gıyaseddin Emre beyefendi 1950lerde Bediüzzaman'ı ziyaretinde geçen bir konuşmayı bizlere anlatıyor; (Üstad) "Dedem için, "Şeyh Fethullah Efendi gibi bir âlim benim nazarımda yetişmemiştir" dedi. Amcam Şeyh Alaaddin Efendi'yi sordu. Vefat etmişti. Onu söyledim. Doğu ve Güneydoğu için Şeyh Alaaddin Efendi'nin vefatı büyük bir kayıp idi, hem de o, üstadın kendisine bazı konularda ders okuttuğu bir kimseydi. Bunu hatırlatarak, "Ben üstadımın yanında kalırken Şeyh Alaaddin Efendi de o zaman Netaic okuyordu. Üstadım Şeyh Fethullah Efendi, Alaaddin'i bana teslim etti. Kendisine birkaç ders vermiştim. Bu şekilde Alaaddin Efendi hakiki talebemdi" diye kendisinden sitayişle bahsetti. "O hayatta olsaydı belki o tarafa gelmem gerekmezdi. Fakat şimdi Doğu'ya gelmeyi düşünüyorum" dedi.

Merhum Alaaddin efendi'nin oğlu, merhum Asım Ohini efendi'de "Birketü'l Kelimat" adlı eserinde şunları yazıyor; "Van müftüsü Hacı Mela Ömer efendi'nin Şeyh Fethullah efendinin kızı olan hanımından oğlu Mela Zeynelabidin şunları söylüyor; "Üstad Said Nursi İstanbul'dan Van'a döndükten sonra burada Nurşiniyye mahallesindeki camiye bitişik bir hücrede kalıyordu. Caminin etrafında bahçeler ve meyve ağaçları vardı. Babam bunları icarla almış, biz de bakımlarını yaparak gece gündüz burada kalıyorduk. Burada Üstadı görüyor, sohbet ve nasihatlerinden faydalanıyorduk. Ne türlü olursa olsun problemlerimizi de o çözerdi.

Güneş yükseldikten sonra hücresinden çıkıp yanımıza gelir ve "Mela Abidin! Yenilecek meyvelere bak, hangilerinin zikirleri daha mükemmelse getir yiyelim" derdi. Biz de getirir ve beraber yerdik.

Bir gün bana "Şeyh-i Ekber'in(Şeyh Fethullah) kızı olan annene söyle, bana dua etsin" dedi. Ben "biz ve annemiz senden dua bekliyoruz" deyince "benim gaflet belasından kurtulmama ilk vesile olan kişi babasıdır; ne de olsa kendisi o babanın kızıdır ve duaları bana fayda verir" dedi.

Mela Zeynelabidin şunları da söylüyor; "Dayım Şeyh Muhammed Aladdin'i Ohin köyünde ziyaret etmek için Üstad Said Nursi ile vedalaşmaya gittiğimde bana; "dayına selam ve hürmetlerimi ve eğer onu daha önce okkalarca(*) seviyorduysam, Hazret'in(Şeyh Ziyaeddin Nurşini) vefatından sonra(1924) şimdi rıtıllarla(**) sevdiğimi ilet. Kendisi en seçkin hediyelere layıktır ve şimdi ona Nur Risalelerimizden birkaç risale gönderiyorum" dedi ve gönderdi."

(*) Eski bir ağırlık birimi. Bir okka 1282 gramdır.

(**)Eski bir ağırlık birimi. Bir rıtıl 3200 gramdır.

Kaynaklar

1- Gıyaseddin Emre, Medrese'den Meclise, Meclis'ten Yassıada'ya, Kent Yayınları, İst.2006

 2-Şeyh Muhammed Asım Ohini, Birketü'l Kelimat, Arapçadan tercüme; Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Avesta Yayınları, İst. 2017

 

 

 

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

"Allah gözlerin hain bakışını ve kalplerin gizlediğini bilir."

Mü'min, 19

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Takat getirebileceğiniz ameli alınız.Allah'a yemin olsun ki siz usanmadıkça Allah usanmaz.

Müslim, Kitabu Salati'l-Musafirin ve Kasriha

TARÄ°HTE BU HAFTA

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI