DUA ETMEK HAYATININ BİR PARÇASI OLSUN-2

Fatiha Suresi ve Duadaki Mantık: Dua etmenin yöntem ve mantığını Fatiha suresinden öğrenmeliyiz. Fatiha suresinde yapılanlar sırasıyla şöyledir;


Ali Bozkurt

alibozkurt.02@hotmail.com

2016-02-15 11:14:20

Fatiha Suresi ve Duadaki Mantık:

Dua etmenin yöntem ve mantığını Fatiha suresinden öğrenmeliyiz. Fatiha suresinde yapılanlar sırasıyla şöyledir;

Fatiha suresinde önce Allah'a hamdu sena edilir. Sonra Allah'a bağlılık bildirilir. Sonra Allah'tan bizi, Allah'ın gazabına uğrayanların ve sapıkların yoluna değil de kendisine nimet verilenlerin üzerinde bulunduğu doğru yola iletmesi istenir. O halde dua etmeye başlayacağımızda önce Allah'a hamd edip onu övmeli ve bağlılığımızı bildirmeliyiz. Ardından da isteğimizi arz etmeliyiz.

Kimler İçin Dua Etmeliyiz?

Sırasıyla kimlere dua etmemiz gerektiğinin mantığını namazlarda son oturuşta selamdan önce okuduğumuz şu ayetten öğreniyoruz:

"Rabbimiz! Hesap görülecek günde, beni, anamı babamı ve inananları bağışla." (14.İbrahim-41)

Sırasıyla şu insanlar için dua etmemiz faydalı olur: Kendimize, annemize, babamıza ve soyundan geldiğimiz mümin insanlara, çocuklarımıza ve soyumuzdan geleceklere. Akrabalarımıza, arkadaşlarımıza, öğretmenlerimize, kitaplarını okuduğumuz ilim ve fikir adamlarına, öğrencilerimize, bütün Müslümanlara.

Allah'tan Hangi İsteklerde Bulunmalıyız?

1-Fatiha suresinde bize öğretildiği gibi, sırat-ı müstakim üzere olmak için du etmeliyiz. "Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil." (1.Fatiha-6,7)

2-Dünya ve ahirette iyilik ve cehennem azabından korunma dilemeliyiz. ""Ey Rabbimiz! Bizlere dünyada ve ahirette güzellikler ihsan eyle azabından muhafaza eyle." (2.Bakara- 201)

3-Sabır ve Müslüman olarak ölme dileğinde bulunmalıyız. "Ey Rabbimiz! Üzerimize sabır yağdır ve Müslüman olarak bizim canımızı al." (7.Araf 126)

4-Zalimlerin baskı ve şiddetinden korunma dileyeceğiz. "... Ey Rabbimiz, bizi zalimler topluluğunun baskı ve şiddetine maruz bırakma!" (10.Yunus 85)

5-Namaz kılanlardan olmayı dileyeceğiz. «Ey Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri namazı devamlı kılanlardan eyle; ey Rabbimiz! Duamı kabul et!» (14.İbrahim 40)

6-Şeytanlardan Allah'a sığınmalıyız. " Ve de ki: Rabbim! Şeytanların kışkırtmalarından sana sığınırım! Onların yanımda bulunmalarından da sana sığınırım" (23.Mü'minûn-97,98)

7-Dünya hayatımızla ilgili meşru çerçevedeki özel ihtiyaçlarımızı Allah'tan istemeli, haram olan ve hakkımız olmayan şeyler istememeliyiz.

Nelerden Allah'a Sığınmalıyız?

Nelerden Allah'a sığınmamız gerektiğini Kur'an'dan ve hadis-i şeriflerden öğreniyoruz:

*Hz Muhammed (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "İhlas suresi ve muavizeteyni (Felak ve Nas surelerini akşam-sabah üçer kere oku, bir şeye karşı sana kâfidir." (Nesai, İstiaze-1)

Felak suresinin anlamı:

De ki: "Yarattığı şeylerin kötülüğünden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin kötülüğünden, düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, haset ettiği zaman hasetçinin kötülüğünden, sabah aydınlığının Rabbine sığınırım."

Nas suresinin anlamı:

De ki: "Cinlerden ve insanlardan; insanların kalplerine vesvese veren sinsi vesvesecinin kötülüğünden, insanların Rabbine, insanların Melik'ine, insanların İlah'ına sığınırım."

*Ebû Hüreyre radıyallahu anh'den rivayet edildiğine göre Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Biriniz namazda Tahiyyâtı bitirdiği zaman, dört şeyden Allah'a sığınarak şöyle desin: Allah'ım, cehennem azabından ve kabir azabından, hayat ve ölüm fitnesinden, deccalin fitnesine uğramaktan sana sığınırım." (Müslim, Mesacid 128-134; Ebu Davud, Salât 149, 179; Nesâî, Sehv 64)

*Aişe (r.anha)'nın haber verdiğine göre, Rasûlullah (s.a.v) namazda şöyle dua ediyordu: "Allah'ım! Kabir azabından sana sığınırım, Mesih deccalin fitnesinden sana sığınırım. Hayatın ve ölümün fitnelerinden sana sığınırım. Allah'ım, günah işlemekten ve borçtan sana sığınırım. …" (Buhari, Ezan-149)

Hz. Muhammed (s.a.v.)'in istiazede bulunduğu hususları bildiren bazı hadisler ise şöyledir:

*"Allah'ım! Âcizlikten, tembellikten, cimrilikten, ihtiyarlayıp ele avuca düşmekten ve kabir azabından sana sığınırım. Allah'ım! Nefsime takva nasip et ve onu her türlü günahtan temizle; onu en iyi temizleyecek sensin. Ona yardım edip eğitecek sadece sensin. Allah'ım! Faydasız ilimden, ürpermeyen gönülden, doyma bilmeyen nefisten ve kabul olunmayan duadan sana sığınırım." (Müslim, Zikir 73. Nesâî, İstiâze-13, 65)

*"Faydasız ilimden, itaat etmeyen kalbten, kabul olunmayan duadan doymayan (aç gözlü) nefisten." (Ebû Davud, Salat: 367; İbn Mâce, Fedailü'l Kur'an-18)

*"Allah'ım, kulağımın şerrinden, gözümün şerrinden, dilimin şerrinden, kalbimin şerrinden ve menimin şerrinden sana sığınırım." (Tirmizî, Deavat-75; Ebû Davud, Salat-367)

*"Allah'ım! Cimrilikten sana sığınırım, korkaklıktan sana sığınırım, ihtiyarlığın rezillik dönemine düşmekten, dünya ve fitnelerinden sana sığınırım, kabir azabından da sana sığınırım." (Buhârî, Deavat-36; Tirmizî, Deavat-75)

*"Allah'ım! Gam ve kederden, acizlikten, tembellikten, cimrilikten, korkaklıktan ve insanların zulmünden sana sığınırım." (Tirmizî, Deavat-75; Buhârî, Deavat-36)

*"Allah'ım! Fakirlikten sana sığınırım, darlık ve zilletten sana sığınırım, zulüm etmekten ve zulme uğramaktan da sana sığınırım." (İbn Mâce, Dua-78; Ebû Davud, Salat-367)

*"Allah'ım! Delilikten, cüzzam hastalığından, alaca hastalığından ve her türlü kötü hastalıktan sana sığınırım." (Ebû Davud, Salat-367)

Sevgili KardeÅŸim!

Allah (c.c.), hepimizi hayır duada bulunan ve duaları kabul edilen kullarından eylesin.

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

ÜRETİLEN ALGILARLA FİKİR SAHİBİ OLMAYA ÇALIŞMAK

ÜRETİLEN ALGILARLA FİKİR SAHİBİ OLMAYA ÇALIŞMAK

Vehhabilik meselesi zamanla dallanıp budaklanmıştır. Vehhabilik şemsiyesi altında birçok fikr

YEREL ORYANTALÄ°STLER

YEREL ORYANTALÄ°STLER

Din mücedditliği için yola çıkanlardan bir kısmı süreçte din münekkidi haline geldi. Zira

İTTİHAD-I İSLAM’IN ÖN ADIMLARI

İTTİHAD-I İSLAM’IN ÖN ADIMLARI

Ä°ttihad-ı Ä°slam, bize balon gibi uçarak gelmez. Belki, bizim ona gitmemiz lazım. Yollar daÄŸdaÄ

Ä°MANIN ÅžEHAMET-Ä° MANEVÄ°YESÄ°

Ä°MANIN ÅžEHAMET-Ä° MANEVÄ°YESÄ°

İslam ahlakının dinamik gücü, imandır. Çünkü, “İman hem nurdur hem kuvvettir. Evet, haki

MUHALEFET KULVARLARI

MUHALEFET KULVARLARI

Hak namına ve hakikat hesabına sırf gerçeği görmek ve göstermek, meseleleri tahlil etmek, sı

UYUYAN DEV UYANMIÅžTIR

UYUYAN DEV UYANMIÅžTIR

Evet, millet uyandı. İçerdeki hainler, dışardaki alçaklar ne yaparlarsa yapsınlar, artık Ana

YANLIÅž VE HAKSIZ Ä°NTERNET PAYLAÅžIMLARI

YANLIÅž VE HAKSIZ Ä°NTERNET PAYLAÅžIMLARI

dir. İnternet paylaşımlarındaki kaynak vermemek, metnin yazarını yazmamak, doğruluk olmadığ

MASONLAR VE ESAD AÄ°LESÄ°

MASONLAR VE ESAD AÄ°LESÄ°

Masonluk meselesi dallı budaklı bir mesele olduğundan ve yüksek dozda manipülasyon içerdiğind

OSMANLI DÜŞMANI BİR BARELVİ’NİN HEZEYANLARI

OSMANLI DÜŞMANI BİR BARELVİ’NİN HEZEYANLARI

Belki biraz garip gelecek ama peşinen söyleyelim ki anlatılan husus doğrudur. Stalin’in hocala

KADİROV:  KADİRİ-VEHHABİ KIRMASI 

KADİROV:  KADİRİ-VEHHABİ KIRMASI 

Ramzan Kadirov başkanlığındaki Çeçenlerin Suriye’den sonra Ukrayna’da da arz-ı endam etme

 İSLAM’IN DAHİLİ DÜŞMANLARI YA DA GÜNÜMÜZÜN YIKICI AKIMLARI

 İSLAM’IN DAHİLİ DÜŞMANLARI YA DA GÜNÜMÜZÜN YIKICI AKIMLARI

İhvan meşrepli Iraklı yazar ve düşünür Muhsin Abdulhamid, ‘ İslam’a Yönelik Yıkıcı

Onu(Kur’an’ı) Ruh-ul Emin(Cebrail), inzar edenlerden olasın diye, kalbine apaçık Arapça olarak indirmiştir.

Åžuara:193-195

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

"Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir, diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. Oruçlunun ağzından çıkan koku (haluf), Allah indinde misk kokusundan daha hoştur."

Ebu Hüreyre

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Yıldız Sarayı'nın İttihatçılar'ca Yağma Edilmesi(29 Nisan 1909) *Gazneli Mahmud'un Vefatı(30 Nisan 1030) *Yıldırım Bâyezid Tarafından Manisa'nın Fethi(1 Mayıs 1390) *Fatih Sultan Mehmed Hân'ın Vefatı(3 Mayıs 1481) *Eyüp Sultan Hazretleri(r.a.) Vefât E

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI