Cevaplar.Org

MEHMET ÖZSEVİM

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin “Tarihçe-i Hayat” kitabında, 1957’de Isparta Tugay Camiinin temel atma merasimi sırasında çekilen iki adet fotoğraf vardır. Fotoğraflarda Caminin temelini atan Bediüzzaman Hazretleri de görülmektedir. İşte bu fotoğrafları çeken kişi Mehmet Özsevimdir. Şimdi hayattadır ve Isparta’da ikamet etmektedir. Prof Dr. Ömer Rıza Akgün’ün komşusudur. Bizim tanışmamıza da Ömer Rıza Bey vesile olmuştur.


Ömer Özcan

ozcannurs@hotmail.com

2014-02-08 04:16:47

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin "Tarihçe-i Hayat" kitabında, 1957'de Isparta Tugay Camiinin temel atma merasimi sırasında çekilen iki adet fotoğraf vardır. Fotoğraflarda Caminin temelini atan Bediüzzaman Hazretleri de görülmektedir. İşte bu fotoğrafları çeken kişi Mehmet Özsevimdir. Şimdi hayattadır ve Isparta'da ikamet etmektedir. Prof Dr. Ömer Rıza Akgün'ün komşusudur. Bizim tanışmamıza da Ömer Rıza Bey vesile olmuştur.

Bu temel atma merasiminin haberi bir gün sonra Antalya İleri Gazetesinde de çıkmış ve gazetenin bu haberi, Risale-i Nur'un içine, Emirdağ Lâhikasına da girmiştir. Şöyle ki:

"[İleri Gazetesi'nin 13 Nisan 1957 tarihli nüshasından alınmıştır:]

"Üstad Bediüzzaman'ın uğurlu elleriyle yeni bir câmiin temeli atıldı.

"Üstad Bediüzzaman Said Nursî "3. Eğitim Tümeni" câmiine harç koydu. (Isparta hususî muhabirimiz bildiriyor.)

"Isparta'nın geçen yıllarda teşekkül etmiş bulunan Üçüncü Eğitim Tümeni için yaptırılmasına karar verilen câmiin temeli, tertib edilen muazzam bir merasimle atılmış ve bu törene Isparta'da bulunan Risale-i Nur müellifi Üstad Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri de davet olunmuşlardır. Büyük bir alâka ile karşılanan Üstad, törenden sonra uğurlu elleriyle temele ilk harcı koymuşlar ve dualarda bulunmuşlardır." (Emirdağ Lâhikası II - 214)

Isparta'da bilinen adıyla "Foto Rekor Amca" yani Mehmet Özsevim o gün kaç poz fotoğraf çektiğini hatırlayamıyor; kendisinden arşivini taramasını önemle rica ettim ki, belki başka pozlar çıkabilirdi; fakat şu ana kadar yeni bir kare bulamadı; Mehmet amca aramaya devam edeceğine söz verdi. Şu anda bu temel atma merasimiyle alakalı elimizde üç poz fotoğraf mevcud…

MEHMET ÖZSEVİM ANLATIYOR

Malatya'nın Kemaliye kazasında 1924 yılında doğmuşum. İlkokuldan sonra İstanbul'a gittim ve orada meslek lisesinin torna-tesviye bölümünü bitirdim. Fabrika ustasıyım ama bu meyanda fotoğrafçılığa da heves ettim, orda fotoğrafçılık kursuna da gittim. 1952 senesinde Isparta'ya geldim. O sırada Isparta'da hiç fotoğrafçı yoktu. Isparta'nın ilk fotoğrafçısı benim. Dükkânımın adı "Foto Rekor"dur, herkes bilir. O zamandan beri devam ediyoruz…

Bediüzzaman'ı Cuma günleri hep görüyordum. Ulu Camiye yeşil bir taksiyle gelirdi. Aynı safta beraber namaz kılardık. O çıkarken bizler, halk, kapının önünde iki yana dizilirdik. Bediüzzaman taksiye biner giderdi.

O tarihlerde ben askeriyenin, kışladakilerin fotoğraflarını da çekiyordum, paşa ile de aram iyiydi. 1957 senelerinde Tugay Cami temel atma merasimi oldu… Beni askeriyeden davet ettiler. Orada Bediüzzaman'ın halkla beraber fotoğrafını çektim. Bu fotoğraflar gazetelerde hala çıkıyor. Birkaç poz çekmiştim. Sonra o fotoğrafları çok çoğalttılar, dağıttılar.

Fotoğrafı çekerken Bediüzzaman bana çek veya çekme diye hiçbir şey dememiştir. Müdahalesi olmamıştır. Bir konuşmam da olmadı kendisiyle. Halkın içinde dururken elinde sanki bir kılıç tutmuş gibi bir şey görünür, karşıdan baktığın zaman öyle zannedilir. Aslında kılıç yok tabi…

Kullandığım makine, o zamanlarda hani fuarlarda falan "şipşak foto" diye çekerler ya, işte öyle bir makineydi. Elde taşınan, profesyonel normal bir film makinesiydi; öyle ayaklı körüklü bir şey değildi. Elimden o kadar çok makine şimdi geçti ki şimdi markasını hatırlayamıyorum.

O gün kaç poz çektiğimi de hatırlayamıyorum. O senenin filmlerini bulabilirsem inşallah sana veririm. Bende defter vardı, kime ne zaman ne çektiysem o deftere yazardım, çocukluktan beri düzenli çalışırdım.

Ben bugünlerde Bediüzzaman'ın hayatını okuyorum. Radyolardan da sözlerini, tavsiyelerini dinliyorum.

Barla'daki Çınar ağacının, Mescidinin, Cennet Bahçesi'nin de eskiden fotoğraflarını çekmiştim. Bunlar Bediüzzaman'ın vefatından sonra oldu tabi. Kabrinin Isparta Büyük Mezarlıkta olduğunu biliyordum, ama oradan almışlar onu... 

 

Ömer Özcan

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

TACEDDİN TOPAL(1927-2020)

TACEDDİN TOPAL(1927-2020)

Taceddin Topal ağabeyimiz Isparta/Yalvaçlıdır. Yalvaçlılar O’na Taci Dede diye biliyor ve ö

ŞÜKRÜ ALTUĞ(1914 – 1984)

ŞÜKRÜ ALTUĞ(1914 – 1984)

Isparta’nın Sav köyü bin kalemle Risale-i Nur eserlerini yazarak çoğaltan, Hz. Üstadın ifad

ŞEVKET AKIN(1923 -2021)

ŞEVKET AKIN(1923 -2021)

Batmanlı Şevket Akın, Bediüzzaman hazretlerini 1952 yılında Isparta’da ziyaret ediyor. Aynı

ŞAHABEDDİN ÜNLÜ (1945 -2021)

ŞAHABEDDİN ÜNLÜ (1945 -2021)

Bolvadinli Emekli Edebiyat öğretmeni Şahabeddin Ünlü ile Ankara’da halef selef oluyoruz. Biz

ŞAHABEDDİN GARGILI(1924 – 2017)

ŞAHABEDDİN GARGILI(1924 – 2017)

Molla Şahabeddin Gargılı, 1924 yılında Bingöl’ün Kığı ilçesinde doğmuştur. Erzurumlu

SÜLEYMAN ÇAĞAN(1930 - )

SÜLEYMAN ÇAĞAN(1930 - )

Malatya/Doğanşehirli Süleyman Çağan ağabeyimiz üç arkadaşıyla beraber Hz. Üstad’ı Ispa

SAİD NUR ÇELEBİ (1948 -)

SAİD NUR ÇELEBİ (1948 -)

Risale-i Nur hizmetkârlarından iki bahtiyar hanedanın silsilesi Said Nur Çelebi’de buluşuyor.

ÖMER HALICI(1919 – 1954)

ÖMER HALICI(1919 – 1954)

Şehid Pilot merhum Ömer Halıcı, Risale-i Nur’da adı çokça geçen Konyalı (aslı Kığı il

OSMAN NURİ TOL(1885 – 1955)

OSMAN NURİ TOL(1885 – 1955)

Merhum Osman Nuri Tol 1885 doğumludur ve Abdullah Yeğin Ağabey gibi Kastamonu/Araçlıdır. Milli

OSMAN AKSOY(1940 - )

OSMAN AKSOY(1940 - )

Denizlili emekli lise öğretmeni Osman Aksoy, Bediüzzaman hazretlerinin Isparta’da bulunduğu ta

NEVİN HALICI(1939 -)

NEVİN HALICI(1939 -)

Said Nursi hazretlerinin mümtaz talebelerinden Konyalı Sabri Halıcı’nın kızı Nevin Halıcı

Sakın israf etmeyin, çünkü Allah israf edenleri sevmez.

En'âm, 141

GÜNÜN HADİSİ

Allah her şeye güzel davranmayı emretmiştir. Öyle ise öldüreceğiniz zaman bile güzel öldürün. Hayvan keseceğiniz zaman güzel kesin. Sizden biri bıçağını bilesin ve kestiği hayvanı rahatlatsın.

Müslim

TARİHTE BU HAFTA

*Yıldız Sarayı'nın İttihatçılar'ca Yağma Edilmesi(29 Nisan 1909) *Gazneli Mahmud'un Vefatı(30 Nisan 1030) *Yıldırım Bâyezid Tarafından Manisa'nın Fethi(1 Mayıs 1390) *Fatih Sultan Mehmed Hân'ın Vefatı(3 Mayıs 1481) *Eyüp Sultan Hazretleri(r.a.) Vefât

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI