MÜMİNLERCE SEVİLMEK İSTERSENİZ, GÜNAHTAN UZAK DURUN

Hz. Âişe (radiyallahu anha) Hz. Muâviye (radiyallahu anh) a yazdığı mektubunda şöyle diyordu: “…Bundan sonra, insan günah işlediğinde onun hakkında iyi konuşanlar kötü konuşmaya başlarlar.”


Mehmet Akıncı

mehmed.akinci@gmail.com

2012-10-14 22:04:06

Hz. Âişe (radiyallahu anha) Hz. Muâviye (radiyallahu anh) a yazdığı mektubunda şöyle diyordu: "…Bundan sonra, insan günah işlediğinde onun hakkında iyi konuşanlar kötü konuşmaya başlarlar."

Ebû Derdâ (radiyallahu anh) şöyle der: "Kişi farkında olmadan insanları kendine lanet ettirmekten sakınsın." Sonra oradakilere; "Bu nasıl olur bilir misiniz?" diye sorar. "Bilmiyoruz" derler. " Kul kendini günahlara kaptırır. Sonra Allah (sübhanehû ve teâlâ) Müminleri ondan nefret ettirir de, o bunun farkına bile varmaz." der.

Günahların etkileri:

1-Günahkâr kişinin özellikle iyi kimselerle arasının açılması.

2-İşlerinin zorlaşması.

Bir işe başladığında ya bunu hiç başaramaz, ya da çok zorlanır. Sebebini anlayamadan iyilik ve hayır kapılarının ardı ardına kapanması ne kötü bir durum. Kim Allah (sübhanehû ve teâlâ) nın hakkını gözetmezse, Allah (sübhanehû ve teâlâ) da onu gözetmez. Bunun neticesinde diğer insanlar da onu gözetmez olur. Seleften birinin dediği gibi yalnızca iyilik beklediği kimseler bile ona zarar vermeye başlar: "Bir günah işlerim de, sonra bunu hizmetçimin, bineğimin tavırlarından anlarım."

3-Allah (sübhanehû ve teâlâ) ve insanlar nezdinde şeref ve haysiyetin yitirilmesi.

Allah (sübhanehû ve teâlâ) katında en değerli kimse en fazla takva sahibi olan ve O'na en yakın kimse O'na en fazla itaat edendir. Kulun itaati miktarınca Allah (sübhanehû ve teâlâ) katında değeri olur. Ancak âsî olup Allah (sübhanehû ve teâlâ) nın emirlerini yerine getirmez ve gözden düşerse Allah (sübhanehû ve teâlâ) onu diğer insanların gözünden de düşürür.

Yahya bin Muâz (radiyallahu anh) şöyle der: "Allah (sübhanehû ve teâlâ) nın hukukuyla meşguliyetin kadar başkaları senin işlerinle meşgul olur (senin işlerini görür). Kim kalbiyle Allah (sübhanehû ve teâlâ) ya yönelirse müminlerin kalpleri de ona yöneltilir. Allah (sübhanehû ve teâlâ) nın emirlerine ihtimam göstermezsen, insanlar senden yüz çevirir. Kim kalbiyle Allah (sübhanehû ve teâlâ) ya yönelirse, müminlerin kalbi de ona yöneltilir."

Allah Resûlü (aleyhisselâtü vesselâm) şöyle buyurur: "Allah için birbirini seven iki kimsenin arası birinin işlediği günah sebebiyle bozulur."

Hz. Ali (radiyallahu anh) şöyle demiştir: "Kim aşireti olmadan itibar, malı olmadan zenginlik, arkadaşları arasında şeref, yöneticiler yanında vakar sahibi olmak isterse, günahların zilletinden taatların izzetine çıksın."

Denir ki: "Allah (sübhanehû ve teâlâ) nın hukukunu üstün tut ki, Allah (sübhanehû ve teâlâ) da seni üstün tutsun."

İbn-i Abbas (radiyallahu anh) şöyle demiştir: "Her bir hasene yüze aydınlık, kalbe nur kazandırır, rızkın genişlemesine, bedenin kuvvetlenmesine ve sahibine karşı kalplerde sevginin artmasına vesile olur. Her bir seyyie ise yüzü karartır, kalbi lekeler, bedeni zayıf düşürür, rızkın azalmasına ve kalplerde o kimseye karşı nefretin oluşmasına sebep olur.

Netice itibariyle günahlar:

Günahkâr kimse ile Allah (sübhanehû ve teâlâ) nın arasında soğukluk, kalbinde gecenin karanlığını hissettiği gibi gerçekten hissedebildiği bir kararma, Allah (sübhanehû ve teâlâ) ile irtibatının tamamen kopması, Allah (sübhanehû ve teâlâ) nın kulunu kendi haline terk etmesi, nihayetinde varılacak yerin âhiret yurdu olduğu ve Allah (sübhanehû ve teâlâ) nın huzuruna çıkacağının tamamen unutulması ya da hafife alınması neticelerini doğurur.

İşte günahkâr kimsenin Rabbiyle olan hali bu şekildedir. İnsanlarla olan halini varın siz düşünün. O halde, başkaları tarafından sevilmek istiyorsanız, günahların büyüğünden küçüğünden kaçının.

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

Sakın sizi dünya hayatı aldatmasın.

Fâtır, 5

GÜNÜN HADİSİ

Allah her şeye güzel davranmayı emretmiştir. Öyle ise öldüreceğiniz zaman bile güzel öldürün. Hayvan keseceğiniz zaman güzel kesin. Sizden biri bıçağını bilesin ve kestiği hayvanı rahatlatsın.

Müslim

TARİHTE BU HAFTA

*İzmir'in Kurtuluşu. (9 Eylül 1922) *IV.Murad Han Tahta Çıktı(10 Eylül 1623) *REGAİP GECESİ(12 EYLÜL PERŞEMBE) *Sakarya Zaferi(13 Eylül 1921) *Süveyş Kanalının Açılması(15 Eylül 1889)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI