İSMAİL HAKKI ZEYREK HOCAEFENDİ’DEN HATIRALAR-6

AHMED DAVUDOĞLU HOCA’NIN ÜSTÜN KARAKTERİ -Yüksek İslam enstitüsünde müsbet olarak tanıdığınız hangi hocalar oldu? -Ben ilk olarak 1966 senesinde İstanbul Yüksek İslam enstitüsüne girdim. O zaman enstitüye giriş imtihanında üç kişiden oluşan üç tane komisyon kurulmuştu. Bir başkan ve iki de üye vardı.


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2012-06-21 22:45:38

AHMED DAVUDOĞLU HOCA'NIN ÜSTÜN KARAKTERİ

-Yüksek İslam enstitüsünde müsbet olarak tanıdığınız hangi hocalar oldu?

-Ben ilk olarak 1966 senesinde İstanbul Yüksek İslam enstitüsüne girdim. O zaman enstitüye giriş imtihanında üç kişiden oluşan üç tane komisyon kurulmuştu. Bir başkan ve iki de üye vardı.

Benim girdiğim heyetin başında Ahmed Davudoğlu hoca vardı. Çok mübarek bir insandı. Akşama doğru beni imtihana aldılar. İmam Hatibi dışarıdan bitirdiğimden, beni geç imtihana almışlardı.

Kâğıtlara soru hazırlamışlardı. "Çek bir tane" dediler. Kâğıtta harekesiz bir hadis metni var. "Onu harekele ve manasını ver" diyorlar. Sonra o hadisten çıkarılmış bazı sorular var. Mesela usul-i hadisle alakalı sorular var. Bana çıkan kağıtta "hakimle hücceti tarif et, aralarındaki farkları söyle" diyordu.

Biz hadisi harekeledik, tercüme ettik. Hakimle hücceti tarif ettik. Hakimle hüccet arasındaki farkları söyledik. Davudoğlu merhum; "Evlat yanılıyorsun" dedi. Şöyle düşündüm; "hayır efendim, tarifimde doğru olduğumu biliyorum" dedim. Ben ısrar edince "acaba ben mi yanılıyorum? Ama bu meseleye bakacağım" dedi. 

O gün öyle geçti. Bu hadise Cumartesi günü olmuştu. Pazartesi günü de Arapçadan imtihan var. Ben o gün Arapça imtihanı için içeri girince, hoca hemen beni tanıdı; "evlat, sen doğru söylemişsin" dedi.

Söylemek mecburiyetinde değildi, çünkü imtihan geçmiş, puan verilmişti. Yanında iki tane de hoca varken bana bunu söylemek mecburiyetinde değildi. Ama hoca çok muhterem bir insandı. Rahmete vesile olması için bazen bunu anlatıyorum. Allah rahmet eylesin.

İMTİHANI KAZANDIM FAKAT..

O zaman İstanbul İslam enstitüsüne kaydoldum, ama ancak 15 gün devam edebildim. Zira ancak imamlık vazifesini İstanbul'a naklederek okuyabilirdim. Gerçi 150 kişilik parasız yatılı imtihanı kazanmıştım ama diğer ihtiyaçlarımı görmek için mutlaka İstanbul'da bir vazife almam lazımdı. Bir yerden beş kuruş gelirim yok, gönderebilecek kimse de yoktu.

Nakil de olmadı. Tuttular bana ta Okmeydanı'nda bir yer gösterdiler. Enstitü Bağlarbaşındaydı. Okula gidip gelmek çok zor olacaktı.

Bir de, bir ara İş ve İşçi bulma kurumun başkanlığını da yapmış olan, şu anda ismini hatırlayamadığım bir nur talebesi vardı. Bekir Berk ağabey bana dedi ki; "Bu, enstitüyle, hukuku beraber okudu. Onun vazife yaptığı enstitüye yakın bir cami var. Bu oradan ayrılsın, sen onun yerine geç" dedi.

Benim de buna vicdanım müsaade etmedi, Bekir ağabeyin teklifini kabul etmedim. On beş gün sonra İzmir Yüksek İslam enstitüsü açılınca naklimi oraya yaptırdım.

Enstitüye girerken yaşım tutmuyordu. Yani yaşım büyük geliyordu. Burada bir hâkime bir dostum vasıtasıyla söylettim. O benim yaşımı üç yaş küçülttü, otuz sekizli yaptı.

Yalnız, o söyleyen arkadaş hakime; "şahit getireceğiz, ama yemin verdirmeyin onlara" demiş. Hakim de kabul etmiş. Biz iki tane şahit götürdük, ama onlar da benden belki birkaç yaş büyüktü yani. Benim doğumumu hatırlamaları mümkün değil. Şahitler geldiler, ama hakim bey zaten onlara hiçbir şey sormadı. Karar verdi ve biz otuz sekizli olduk.

Mahkeme kararıyla nüfus müdürüne gittik. "Kaydetmem" dedi. Sebebini sorduk. "O mahkemenin beni oraya çağırması lazımdı. Ben bulunmadığım mahkemenin kaydını yapmam" dedi. Hâlbuki yapabiliyormuş da inad etti yani.

Bizde mahkeme ilamımızı aldık, kaydımızı İstanbul'da öylece yaptırdık. Daha sonra buraya naklimi yaptırdım. Mahkeme i'lamıyla kayıta itiraz süresi üç aymış. Üç ay içinde itiraz edilmezse normal kayıt sayılıyormuş. Onu da sonradan öğrendim.

Tabii İzmir Yüksek İslam Enstitüsünde o zaman kayıtlara Ruhi Fığlalı bakıyordu. Hainlik yapacak ya, bana ikide bir de "nüfusunu getir" diyor. Ben de bilerek oyalıyorum. Sonunda "ya getir artık, üç ay bitti zaten" dedi.

 DR.İBRAHİM EL HARİRİ

-O zaman enstitüde âlim diyebileceğimiz kimler vardı hocam?

-Alim olarak bir adam hatırlıyorum, Mısırlı Dr. İbrahim el Hariri.. Çok mübarek bir insandı. Arapça ve Farsçası çok mükemmeldi. Son derece nazik bir insandı. Yedi dil bildiği söylenirdi.

 

-Devam Edecek-

 

 

 

 

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

MERHUM EBUL HASAN EN NEDVİ’NİN TÜRKİYE İZLENİMLERİ-3

MERHUM EBUL HASAN EN NEDVİ’NİN TÜRKİYE İZLENİMLERİ-3

Bursa’da Bursa’ya Ayın 15 inde, Çarşamba günü gittik. Bu şehir, İstanbul'un güneyinde

MERHUM EBUL HASAN EN NEDVİ’NİN TÜRKİYE İZLENİMLERİ-2

MERHUM EBUL HASAN EN NEDVİ’NİN TÜRKİYE İZLENİMLERİ-2

Türk’ün Gücü, Hindin Aklı, Arabın Mantığı Pazar günü saat 10’da edebiyatçılar ve

MERHUM EBUL HASAN EN NEDVİ’NİN TÜRKİYE İZLENİMLERİ-1

MERHUM EBUL HASAN EN NEDVİ’NİN TÜRKİYE İZLENİMLERİ-1

Kıymetli ziyaretçilerimiz geçen asrın son günü aramızdan ayrılan allame merhum Ebul Hasan e

MUSTAFA POLAT HOCAMIZDAN HATIRALAR

MUSTAFA POLAT HOCAMIZDAN HATIRALAR

Takdim Kıymetli ziyaretçilerimiz, değerli bir alimimizin bir seydamızın bazı hatıralarını

ULU BİR ÇINARIN GÖLGESİNDE-13

ULU BİR ÇINARIN GÖLGESİNDE-13

HOCAMIN VEFASI Hocamın çok dikkat çeken bir özelliği de vefa duygusu idi. Buna dair bir misal

ULU BİR ÇINARIN GÖLGESİNDE-12

ULU BİR ÇINARIN GÖLGESİNDE-12

HOCAMIN İBADET YÖNÜ Bana desen ki; “hocam, ibadette nasıldı.” Derim ki; “namaz adamıy

ULU BİR ÇINARIN GÖLGESİNDE-11

ULU BİR ÇINARIN GÖLGESİNDE-11

VAKIFLARLA BİR MÜZAKERE Hatırlıyorum, bazen Türkiye genelinden vakıflar “vakıf okuması

ULU BİR ÇINARIN GÖLGESİNDE-10

ULU BİR ÇINARIN GÖLGESİNDE-10

HOCAMIN DERSLERİNDEN Diyanet İşleri eski başkanı Mehmed Görmez bey hocamı ziyarete gelmişti

ULU BİR ÇINARIN GÖLGESİNDE-9

ULU BİR ÇINARIN GÖLGESİNDE-9

MUHTELİF HATIRALAR HAKİKATLARI HURAFELERLE ZAYİ ETMEMEK LAZIM "Benim bir arkadaşım bir şeh

ULU BİR ÇINARIN GÖLGESİNDE-8

ULU BİR ÇINARIN GÖLGESİNDE-8

ŞERCİL POLAT AĞABEY Merhum Şercil Polat ağabey Erzurum’da nurları hocamla birlikte ve belki

ULU BİR ÇINARIN GÖLGESİNDE-7

ULU BİR ÇINARIN GÖLGESİNDE-7

BABAM HACI MUSA EFENDİ Babam hayatı boyunca hocama hep destek olmuş, aynı davanın ızdırabıy

Ey iman eden kullarım! Şüphesiz benim arzım geniştir. O halde (nerede güven içinde olacaksanız orada) yalnız bana kulluk edin.

Ankebut, 56

GÜNÜN HADİSİ

Emin ve doğruluktan ayrılmayan ticaret ehli (ayette sırat-ı müstakim ashabı olarak zikredilen) peygamberler, sıddikler, şehidler ve salihlerle beraberdir.

Tirmizi, Büyu 4, (1209); İbnu Mace, Ticarat 1, (2139)

TARİHTE BU HAFTA

*Prut Barış Antlaşması (Osmanlı-Rusya) 22 Temmuz 1711 *İkinci Meşrutiyet'in ilanı 23 Temmuz 1908

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI