SORULU-CEVAPLI İSLÂM FIKHI
Mısır ulemasından, 1980’de vefat eden Ahmed Åžerbasi, kendisine tevcih edilen soruların cevabını topladığı yedi ciltlik bu eserde “sadece fıkhî konuları ele almamış, fıkhın yanında tefÂsir, hadis, akaid, tarih, siyer, biyografi ile ilgili konuları açıklığa kaÂvuÅŸturduÄŸu gibi, belli bir ilim dalına girmeyen çeÅŸitli meselelere de deÄŸinmiÅŸtir
Eser Adı: Sorulu Cevaplı İslam Fıkhı
Orijinal Adı: Yes'elüneke fid-Dini ve'l HaÂyat
Müellif: Prof. Dr. Ahmet Şerbâsî
 Mütercimler; Mustafa Özcan, Dr. Ahmet İyibildiren, Bekir Ağlamaz
Yayınevi: Özgü Yayınları
İnsan, varlığının şuuruna başladığı andan itibaren hem kendini hem dış dünyayı sormaya, sorgulamaya başlar. Bediüzzaman'ın dediği gibi merak duygusu insanı en çok harekete geçiren ilahi bir vergidir. Kelam-ı İlahide birçok defa "Yes'elüneke" "sana sorarlar" ifadesi insandaki bu beşeri duyguya işaret eder. Soru-Cevap yoluyla bilgilendirme yöntemi eskiden beri irfan hayatımızda önemli bir yere sahiptir. Hatta Hz. Ali(r.a) 'nin "İlim bir nokta idi. Cahillerin soruları onu çoğalttı" sözü daima kulaklarda küpedir.
Mısır ulemasından, 1980'de vefat eden Ahmed Åžerbasi, kendisine tevcih edilen soruların cevabını topladığı yedi ciltlik bu eserde "sadece fıkhî konuları ele almamış, fıkhın yanında tefÂsir, hadis, akaid, tarih, siyer, biyografi ile ilgili konuları açıklığa kaÂvuÅŸturduÄŸu gibi, belli bir ilim dalına girmeyen çeÅŸitli meselelere de deÄŸinmiÅŸtir."
Kendisi kitabın serüvenin şöyle anlatıyor; "Kitabımızda bulunan çeÅŸitli konulardaki sorular pek çok yerden mektuplarla sorulmuÅŸtu. Bana iletilen bu sorulara gücüm yettiÄŸince ceÂvap verdim. Bu cevaplar soruyu soranlarla birlikte yayını izleyen dinÂleyicilere radyo yoluyla duyuruldu. Ancak bilginin yazıya geçirilmesi ve yayınlanması daha iyi sonuçlar verir. Bu noktadan hareketle bana gelen sorulara verdiÄŸim cevapların kitap haline gelmesini arzu ettim. Böylece kitabı okuyanların faydalanmasını ve bana da faydalı tenkitleÂrin gelmesini istedim.
Sorulara verdiÄŸim cevaplarda her ÅŸeyden önce Kur'an'dan yararÂlandım. Çünkü o sözlerin en hayırlısıdır. Cevaplarımda Kur'an'dan sonra sahih hadislerden yararlandım. Zira Hz. Peygamber (s.a) "SünÂnetimden ayrılmayın" (Tirmizî) buyurmuÅŸlardır. Bu iki ana kaynaktan sonra sahabe ve tabiînin sözlerinden ve meÅŸhur dört mezhepten yararÂlandım. Cevaplarımda genellikle insanlara kolaylaÅŸtırıcı olmaya çalışÂtım. Çünkü Peygamberimiz (s.a) "KolaylaÅŸtırınız, zorlaÅŸtırmayınız. Müjdeleyiniz, nefret ettirmeyiniz" buyurmuÅŸlardır. (Buharî)
Soru sahibi belirli bir mezhebin hükmünü sormuÅŸ ise cevabı ona göre verdim ve mezhebin hükmünü kesin bir ÅŸekilde belirttikten sonÂra, sorunun ilgisi nisbetinde çeÅŸitli yönlerden konuyu aydınlatıcı bilgiÂler ekledim.Cevap verirken çok uzatmamaya, ancak kısa da cevap vermemeÂye çalıştım. Bu hususta orta bir yol tuttum. Fıkıh ilmi ile ilgili ıstılahÂları (terim) da mümkün olduÄŸunca az kullanmaya çalıştım. Åžayet duÂrum bir fıkhî terim kullanmamı gerektirdiyse okuyucunun kolay anlaÂyacağı ifadelerle terimi açıkladım.
Cevapları hazırlarken baÅŸvurduÄŸum kaynaklara gelince; bunların pek çok olduÄŸunu söyleyebilirim. Bunlar arasında Ä°slâm âlimleri taraÂfından miras bırakılan çok geniÅŸ fıkıh kitapları var. Ayrıca tefsir, hadis tarih ve lügat kitapları da kaynaklarımız arasında yer alıyor.
Burada şunu ifade etmeliyim: Herhangi bir soruya kısaca cevap vermek isteyen kimse pek zorluk çekmez. Ancak uzun mütalaalardan sonra özlü bir cevap vermek kolay değildir."
Ãœlkemizin büyük fıkıh üstadı Halil Günenç Hocaefendi bu eser hakkında şöyle diyor; "Bir çok Ä°slâm ülkesinde bulundum ve bir çok toplantıya katıldım ve gerçekten asrımızın ihtiyacını çözebilecek büyük Ä°slâm hukukçuları gördüm. VaÂkaları vuzuha kavuÅŸturabilecek kabiliyeti haizdirler. Ve bunlardan biri de El-Ezher ulemasından Prof. Dr. Ahmet El-Åžarbasi'dir. Bu zat bu alanda çok eser vermiÅŸtir. Bunlardan bir de Yeseluneke ani'd-Din ve'l-Hayat isimli kitabıdır. Bu kitab binlerce meselenin hükmünü belirtmiÅŸÂtir. Allah ondan razı olsun. Meselelerde tartışma olabilir, bu tabiidir. Mezhep ve fakihler arasında sayılmayacak kadar ihtilaf vardır. Hüsnü niyetle yazıldıktan sonra yanlış da olsa sevabı vardır. Peygamber (s.a) şöyle buyurmuÅŸtur: "Müçtehid isabet ederse iki, yanılırsa bir sevap alır."
Prof. Dr. Faruk BeÅŸer Bey de eser hakkında ÅŸu mütalaalarda bulunmuÅŸ; "DeÄŸerli âlim Ahmed eÅŸ-Åžerbâsî'nin Yes'elûnek adlı hacimli eseri, müellifin bir âlim ve üniversite hocası olarak, kendisine sorulan yüzÂlerce sorunun pratik cevaplarından oluÅŸmaktadır. Bu haliyle eser elbetÂte, ele aldığı konulan derinlemesine incelemekten çok, halkın günlük ihtiyaçlarına çözüm bulmayı hedeflemiÅŸtir. Bu itibarla onun fıkhı araÅŸÂtırmalara kaynak teÅŸkil etmesini beklememek gerekir. Ancak tercümeÂsine güzel bir indeks de yapılması halinde pek çok konu hakkında ilk bakışta bilgi edinmeye yetecek bir el altı kitabı olmaya layıktır."
Ramazanda bilgi daÄŸarcığımızı doldurabileceÄŸimiz bir eser. Cenab-ı Hak merhum müellifine rahmetiyle muamelede bulunsun.Â
Â
Â
Â
Â
Â
Â
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DÄ°ÄžER YAZILAR
RAHMAN SURESÄ°
Kur’an ile alakalı olarak bu hafta tavsiye edeceğimiz eserimiz, özel olarak Rahman Tefsiri, gen
KUR'AN'DA KIYAMET SAHNELERÄ°
Eser Adı: Kur’an’da Kıyamet Sahneleri Müellif: Seyyid Kutub Mütercim: Süleyman Ateş Yay
KUR'ANDAN NASIL YARARLANILIR?
Eser Adı: Kur'an'dan Nasıl YararlanılırOrijinal Adı: Mutâlea-i Kur’an-ke Usul-ü Mebadi M
SÖZÜN DOĞRUSU
Eser Adı: Sözün DoÄŸrusu Müellifi: Yavuz Bülent Bakiler Yayınevi: Türk Edebiyat Vakfı YayÄ
NÃœBÃœVVET PINARINDAN KIRK HADÄ°S
Daha önceleri İsmail Hakkı Bursevi, daha sonra Babanzade Ahmed Naim bey tarafından tercüme edil
SOHBETLER VE HATIRALAR
Eser Adı: Sohbetler ve Hatıralar Müellif: Prof. Dr. Ahmet Coşkun Yayınevi: Ensar Neşriyat
MEZHEPLER TARÄ°HÄ°
Eser Adı: Mezhepler Tarihi Orijinal Adı: Tarihu’l Mezahib’ül İslâmiye Müellif: Muhammed
Ä°LÄ°M YOLUNDA
Eser Adı: İlim Yolunda Orijinal Adı: Safahat Min Sabri’l Ulema Alâ Şedâid-il İlmi Ve’t T
PROBLEMLER VE ÇARELER
Eser Adı: Problemler Ve Çareler Orijinal Adı: El İcâbât’ül Muhtasarati’s Seria Fi Mesâi
SORULU-CEVAPLI İSLÂM FIKHI
Mısır ulemasından, 1980’de vefat eden Ahmed Åžerbasi, kendisine tevcih edilen soruların cevabÄ
- NUR'UN KAHRAMANLARI SERÄ°SÄ°
- ÖLÇÜLER
- TASAVVUF VE AHLAK EĞİTİMİ
- KONUÅžAN KAÄ°NAT
- YOLLARIN AYRILIÅž NOKTASINDA Ä°SLAM
- KIRK DERSTE OSMANLI TÜRKÇESİ
- GÃœNLÃœK DUALAR
- SAADET ÇİÇEKLERİ
- ÇÖLE İNEN FAŞİZM
- TARÄ°H-LENKLERE CEVAPLAR
- MEKKE'YE GÄ°DEN YOL
- TABULAR YIKILIYOR
- AÄ°LE MEKTEBÄ°
- TATSIZ GÃœNAHLAR
- O DÄ°YARIN SAKÄ°NLERÄ°
- HAYAT'ÃœS SAHABE
- HZ. MEVLANA
- MEHMED AKÄ°F
- MEHMED AKÄ°F'Ä°N MISIR HAYATI VE KUR'AN MEALÄ°
- ESMA-Ä° HÃœSNA
- İSLAM'DA İHTİLAF USULÜ
- NAMAZ GÖZ AYDINLIĞIM
- TÄ°CARET REHBERÄ°
- GÃœNÃœMÃœZ MESELELERÄ°NE FETVALAR
- BEÅž YÃœZ HADÄ°S-Ä° ÅžERÄ°F
- Ä°SLAM TARÄ°HÄ°
- ÇÖLE İNEN NUR
- KUR'AN'DAKÄ° Ä°SÄ°MLERÄ°N ESRARI
- HADİSLERLE GERÇEKLER
Sana vahyedilen Kitabı oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah'ı anmak elbette en büyük ibadettir. Allah yaptıklarınızı bilir.
Ankebut:45
GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°
Allah'a ve ahiret gününe iman edenler, hayır söylesin veya sükut etsin.
Riyazü's Salihin, 1/307
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm Ä°nternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yaptÄ...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARÄ°HTE BU HAFTA
*İzmir'in Kurtuluşu. (9 Eylül 1922) *IV.Murad Han Tahta Çıktı(10 Eylül 1623) *REGAİP GECESİ(12 EYLÜL PERŞEMBE) *Sakarya Zaferi(13 Eylül 1921) *Süveyş Kanalının Açılması(15 Eylül 1889)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...