HZ. CEMİLE BİNTİ SÂBİT (R.ANHA)

Hz. Ömer’in (r.a) dördüncü eşi, Âsım bin Ömer’in annesidir.


Nurgül Dere

nurguldere@gmail.com

2011-06-08 11:21:40

Hz. Ömer'in (r.a) dördüncü eşi, Âsım bin Ömer'in annesidir.

BABASI:

Sâbit bin Ebî Eflah.

NESEBÄ°:

Cemile Binti Sâbit bin Kays bin Ebil Eklâh bin İsmet bin Avf bin Amr bin Avf bin Mâlik bin Evs.

KÃœNYE VE LAKABLARI:

Künyesi Hz. Ömer'den olan oğlu Âsım'a izafeten Ümmü Âsım'dır.

HAYATI:

Ensâr'dan olan Hz. Cemile Evs kabilesindendir. Ashabdan Âsım bin Sâbit'in (r.a) kız kardeşidir. Müslüman olmadan önceki adı Âsiye idi. İslâm'a intisab edince adını değiştirmek istemiş ve bu isteğini eşi Hz. Ömer'e bildirmişti.

Hz. Ömer'e: "Adım hoşuma gitmiyor. Bana yeni bir ad bul" der. Hz. Ömer ona: "Senin adın Cemîle olsun" diye cevap verir fakat O, öfkelenip: "Bir câriye isminden başka koyacak isim bulamadın mı? demiştir. Böyle düşünmesinin sebebi ise Hz. Ömer'in (r.a) acem isimlerinden birine sahip bir cariyesi vardı ve ona "Cemile" adını koymuştu.

Ümmü Âsım (r.anha), Hz. Peygamber'e (aleyhissalatu vesselam) gidip: "Yâ Resûlallah! Adım hoşuma gitmiyor" diye derdini anlatır. Resûlullah (aleyhissalatu vesselam): "Sen Cemîle'sin" diye cevap verince o yine öfkelenip: "Yâ Resûlallah! Bana bir câriye isminden başka koyacak isim bulamadın mı? Ömer de bana "Cemîle" adını koydu" diye cevap verir.

Resûlullah (aleyhissalatu vesselam): "Bilmiyor musun, Allah Ömer'in dilinin söylediğini ve kalbinden geçirdiğini kabul eder?" buyurur ve böylece Hz. Ömer'in (r.a) fikri ve Resûlullah Efendimizin tasdikiyle Âsiye Binti Sâbit'in adı, Cemîle Binti Sâbit olur.

Hz. Cemîle'nin Hz. Ömer'den Âsım adında bir oğlu olur. Fakat evlilikleri fazla sürmez ve boşanırlar. Bir gün Hz. Ömer, Resûlullah'ın (aleyhissalatu vesselam) huzuruna gelip: "Yâ Resûlallah! Cemîle Binti Sabit'e yanağını yere yapıştıracak şekilde vurdum, çünkü benden, gücümün yetmediği bir şeyi istedi…"demiştir.

Hz. Cemîle (r.anha), Hz. Ömer'den (r.a) boşandıktan sonra Yezîd İbni Carîye ile evlenmiştir. Bu evlilikten Abdurrahman adında bir oğlu olmuştur. Hz. Cemîle'nin vefat yılı belli değildir.

KAYNAK

Nurgül Dere, Hanım Sahabîler, Kayıhan Yayınları, İstanbul, 2019.

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

İnsanlar yalnız inandık demeleri ile bırakılıveriliceklerini, kendilerinin imtihana çekilmeyeceklerini mi sandılar?

Ankebut, 2

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Her kim bir namazı (kılmayı) unutursa (onu) hatırladığında kılsın. Onun bundan başka keffâreti yoktur.

KİTÂBU MEVÂKÎTİ'S-SALÂT-Buhari

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Yıldız Sarayı'nın İttihatçılar'ca Yağma Edilmesi(29 Nisan 1909) *Gazneli Mahmud'un Vefatı(30 Nisan 1030) *Yıldırım Bâyezid Tarafından Manisa'nın Fethi(1 Mayıs 1390) *Fatih Sultan Mehmed Hân'ın Vefatı(3 Mayıs 1481) *Eyüp Sultan Hazretleri(r.a.) Vefât E

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI