HZ. ÜMMÜ HÂLİD BİNTİ HÂLİD (R.ANHA)

Küçük bir kız iken, Hz. Peygamber’in (sallallahu aleyhi ve sellem) iltifatına mazhar olmuştur.


Nurgül Dere

nurguldere@gmail.com

2010-07-15 06:42:26

Küçük bir kız iken, Hz. Peygamber'in (sallallahu aleyhi ve sellem) iltifatına mazhar olmuştur.

BABASI:

Hâlid İbni Sa'îd İbni Âs.

ANNESÄ°:

Hemîne Binti Halef İbni Âs'ad İbni Âmir Huza'î.

NESEBÄ°:

Kureyş kabilesinin Benî Ümeyye kolundan idi. Emte Binti Hâlid İbni Sa'îd İbni Âs İbni Ümeyye İbni Abdişems.

KÃœNYE VE LAKABLARI:

Künyesi Ümmü Hâlid'dir.

HAYATI:

Asıl ismi Emte veya (Emetü) idi. Habeşistan'a hicret için, ilk olarak Mekke'den çıkan Ümmü Hâlid'in babası ile annesi yani Hz. Hâlid bin Sa'îd ve hanımı olmuştur. Onlarla birlikte Kureyşli Müslümanlardan bir grup da Habeşistan'a hicret etmiştir. Hz. Hâlid ailesiyle Habeşistan'da uzun yıllar kaldılar. Ümmü Hâlid orada dünyaya gelmiştir.

Ümmü Hâlid büyüdükten sonra ailesi Medine'ye gitmeye karar verdi. Necâşi'nin hazırlattığı bir gemi ile Habeşistan'daki mü'minler Medine'ye hicret edeceklerdi.

O zaman Necâşi, Habeşistan hükümdarıydı. Bunlar yola çıkarken hükümdar kendilerine hitaben dedi ki: "Hepiniz benim selamımı Resûlullah'a (s.a.s) ulaştırın." O sırada Ümmü Hâlid söze karıştı: "Bende mi Yâ Necâşi?" dedi. Necâşi: "Evet" diye cevap verdi. Bu itibarla Zat-ı Saadetlerine Habeşistan hükümdarının selamını getirenler arasında bulunanlardandır.

Hz. Peygamber'den (aleyhissalatu vesselam) 7 hadis rivayet eden bu mübarek hanım, Hz. Zübeyr bin Avvam (r.a) ile evlenmiştir. Bu evlilikten: Hâlit, Ömer(veya bir rivayete göre Amr), Habibe, Sevde (veya Sude) ve Hint adında çocukları olmuştur.

HAKKINDAKÄ° HADÄ°SLER:

v "Bir gün Hâlid b. Saîd, Hz. Peygamber'in huzuruna geldi. Yanında küçük kızı da vardı ve kırmızı bir elbise giymişti. Hz. Peygamber ona: "Sene! Sene!" buyurdu. Habeş dilinde haseneye "sene" denirdi ve "güzel kız" anlamına gelirdi. Kız Habeşistan'da doğduğu için bu ilişkiden dolayı Habeşistan dilinden bir kelime olan "sene" kelimesini "hasene=güzel kız" yerine kullanmıştı. Hz. Peygamber'in mübarek sırtında Peygamberlik mührü vardı. Kabarık bir et parçası şeklinde olduğu için her çocuk normal dışı şeyler gördüklerinde onunla oynamaya başlarlar. O da Peygamberlik mührüyle oynamaya başladı. Hâlid azarlayarak öyle yapmamasını istediyse de Hz. Peygamber ona engel oldu ve "Bırak oynasın" buyurdu."

v "Bir keresinde Hz. Peygamber'e bir yerden kumaş geldi. Arasında iki tarafı işlemeli bir elbise de vardı. Hz. Peygamber yanındakilere; "Bu elbiseyi kime vereyim?" deyince hiç kimse cevap vermeyerek sustu. Bunun üzerine Hz. Peygamber (sallallahu aleyhi ve sellem): "Ümmü Hâlid'i getirin" buyurdu. (el-İsâbe'de: "O kadar küçüktü ki, insanlar onu kucakta getirirlerdi" denilmektedir.) ümmü Hâlid getirilince elbiseyi ona giydirdi ve iki kez "Bunu giy, üzerinde eskisin" buyurdu. Elbisede bulunan çiçek işlemesini parmaklarıyla göstererek "Ümmü Hâlid! Bak bu güzel, bu çok güzel!" diyordu. Yukarıda da geçtiği gibi Ümmü Hâlid Habeşistan'da doğmuştu ve birkaç yıl orada kalmıştı. O yüzden de Hz. Peygamber (s.a.s) ona Habeş dilinde "sene" Arap dilinde de "hasene=güzel kız" anlamına gelen kelimeyle hitâp etmişti."

KAYNAK

Nurgül Dere, Hanım Sahabîler, Kayıhan Yayınları, İstanbul, 2019.

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

Yer yüzünde bulunan her canlı yok olacaktır. Ancak azamet ve ikram sahibi Rabbinin zâtı baki kalacaktır.

Rahman, 26-27

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Allahu Teala, kulunu helal (kazanç) talebinde yorgun görmeyi sever.

250 Hadis, s.197

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Prut Barış Antlaşması (Osmanlı-Rusya) 22 Temmuz 1711 *İkinci Meşrutiyet'in ilanı 23 Temmuz 1908

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI