HZ. PEYGAMBERİN SÜNNETİNDE TERBİYE

Merhum hocamız, doçentlik tezi olan bu eser ile ilgili şunları söylemiş; “Doçentlik tezimde “Peygamberimizin Sünneti ve Terbiye” konusunu işledim. Bu çok ciddi bir çalışma olmuştu. Batıdan ve Mısır'dan bile kitaplar getirtere


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2009-12-08 03:09:02

Eser Adı: Hz. Peygamberin Sünnetinde Terbiye

Müellif: İbrahim Canan

Yayınevi: Yeni Akademi Yayınları

Kısa bir süre önce dar-ı bekaya irtihal eden kıymetli hocamız Prof. Dr İbrahim Canan beyefendi, hayatını Kur'an ve iman hizmetine adamış, Hadis ilminde râsih, ilmiyle amil, kıymetli bir zattı. Uzun yıllar süren bir gayretle tahsil ettiği ilmi, Kur'an ve Sünnet nurları ile tahkim eden bu müstesna insan, aynı zamanda tükenmek bilmez hizmet şevki ile hayatını irşat yolunda bezletmeye bakmıştı. Vaazlar, sohbetler, paneller, sempozyumlar, televizyon ve radyo programları gibi meşru her vesileyi değerlendirmiş ve yine bir konferans dönüşü ahirete yürümüştü.

Hocamız, ülkemizde daha çok, Akçağ yayınlarının bastırdığı ve bir zaman Zaman Gazetesinin promosyon olarak verdiği Hadis ansiklopedisi(Kütüb-ü Sitte muhtasarı ve Şerhi) ile tanındı. Eserlerinde akademik titizlik ve konuya vukufiyet ile birlikte akıcı bir üslup da göze çarpıyordu. Merhum, velut bir kalem olarak irfan hayatımıza birçok kıymetli eser bıraktı.

Bu eserlerden birisi de, çocukluktan itibaren bir Müslüman’ın Allah Resulu(Aleyhissalatu vesselam)ün sıbga-yı manevisi olan Sünnet-i seniyyesi ile nasıl boyanması gerektiğini detaylı olarak anlattığı Hz. Peygamberin Sünnetinde Terbiye adlı şaheser. Merhum hocamız, doçentlik tezi olan bu eser ile ilgili şunları söylemiş; “Doçentlik tezimde “Peygamberimizin Sünneti ve Terbiye” konusunu işledim. Bu çok ciddi bir çalışma olmuştu. Batıdan ve Mısır'dan bile kitaplar getirterek çalıştım. Bu sırada bir müşahedem oldu; maalesef Mısır'daki Peygamberimizin eğitim ve terbiye metoduyla ilgili kitapların neredeyse tamamı batıdan tercüme edilmiş.”

Genelde akademik eserler sıkıcı gelir insana. Bol dipnotlu, fişleme usulü hazırlanmış, donuk üslupludurlar ekseriyetle. Hocamızın bu ve diğer eserlerinde ise canani bir samimiyet görülür. Sebebini, vefatından sonra dostlarından öğrendik; Onda en ufak sünnetlere dahi uyma iştiyakı ve gayreti ile birlikte, çok ciddi bir ibadet titizliği varmış ve bu yönlerini de büyük bir tevazu ile gizlermiş.

Allah rahmet eylesin. Ruhu şad olsun..

 

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

Murat AKBULUT, 2009-12-20 06:14:03

Merhum İbrahim Canan Hocamızın bu eserini herkesin okumasını hararetle tavsiye ederim.

Bu yoruma katılıyor musunuz ?

DİĞER YAZILAR

Artık kim doğru yolu seçerse kendi lehinedir; kim de saparsa ancak kendi aleyhine sapmış olur.

Zümre, 41

GÜNÜN HADİSİ

"Kim bir oruçluya iftar verirse, oruçlunun sevabından hiçbir şey eksilmeksizin, oruçlunun sevabı gibi sevap alır."

Tirmizî.

TARİHTE BU HAFTA

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI