KAZANÇLI BİR DEĞERLENDİRME

Ünlü düşünür Konfüçyüs, elindeki birer değeri vererek iki değer elde edecek kazançlı bir değerlendirme yapar, der ki: -Bende bir yumurta var, sen de bir yumurta var.


İbrahim Köse

ibrahimkose60@gmail.com

2009-11-08 01:19:50

Ünlü düşünür Konfüçyüs, elindeki birer değeri vererek iki değer elde edecek kazançlı bir değerlendirme yapar, der ki:

-Bende bir yumurta var, sen de bir yumurta var. Eğer sen yumurtanı bana verirsen, ben yumurtamı sana verirsem, her ikimizin de yine birer yumurtamız olur. Şayet sende bir bilgi var, bende bir bilgi var. Eğer sen bilgini bana verirsen, ben bilgimi sana verirsem; sende de iki bilgi olur, bende de iki bilgi olur. Her ikimiz de kazançlı çıkarız.

BİR MÜNAZARADA “KİM HAKLI, KİM KARLI” DEĞERLENDİRMESİ

Zekâ tarlası ve akıl bahçesi olarak Türkiye’den dünyaya açılan bir pencere, bir kapı ve bütün dünyayı aydınlatan Risale-i Nur Külliyat’ının müellifi Bediüzzaman Said Nursi, insanlar arasında yapılan münazaralarla ilgili en insaflı ve en öğretici bir bakış açısıyla meseleyi şöyle

değerlendiriyor:

“Eğer bir meselenin münazarasında kendi sözünün haklı çıktığına taraftar olup ve kendi haklı çıktığına sevinse ve hasmının haksız ve yanlış olduğuna memnun olsa insafsızdır. Hem zarar eder. Çünkü haklı çıktığı vakit o münazarada bilmediği bir şeyi öğrenmiyor; belki gurur ihtimaliyle zarar edebilir. Eğer hak, hasmının elinde çıksa; bilmediği bir meseleyi öğrenip menfaattar olur; nefsin gururundan kurtulur. (Yirminci Lema’nın sonu)

Demek ki münazarada kazançlı çıkan taraf, bir şey öğrenen taraftır. Münazarada adam galip olabilir, ama bir şey öğrenmiyorsa hele hele nefsi gururlanıp şımarıyorsa o kişi galip de gelse kazançlı değildir.

BİR “ÖZGÜRLÜK” DEĞERLENDİRMESİ

Bediüzzaman Said Nursi, yazdığı eserlerden dolayı ceza almamasına rağmen haksız yere iki yıl hapis tutulduğu, ihanetlere uğradığı ve zehirlendiği Afyon hapishane hayatını anlattığı Lem’alar eserinin “On Beşinci Rica” sında, günümüzde papağan kesilerek özgürlüğü savunanlara ders olacak bir ifadeyi 1947’li yıllarda şöyle dile getiriyor:

-Dışarıda yüzlerce görevli memurların tahakkümünü çekmektense, içeride yüzlerce mahpuslarla beraber, yalnız müdür ve başgardiyanın tahakkümünü çekmek daha iyidir.”

O zamanlar neredeydiniz ey günümüzün özgürlük savunucuları?

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

"Her ümmet için Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanların üzerine O'nun adını ansınlar diye bir kurban kesme ibadeti koymuşuzdur. Hepinizin ilâhı bir tek ilâhtır. Onun için yalnız O'na teslim olan müslümanlar olun. Allah'a itaat e

Hacc:34

GÜNÜN HADİSİ

"Cebrail bana komşuya iyilik etmeyi tavsiye edip durdu. Neredeyse komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım."

Buharî, Edeb 28; Müslim, Birr 140-141. Ayrıca bk. Tirmizî, Birr 28; İbni Mace, Edeb 4

TARİHTE BU HAFTA

*Prut Barış Antlaşması (Osmanlı-Rusya) 22 Temmuz 1711 *İkinci Meşrutiyet'in ilanı 23 Temmuz 1908

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI