HOCALARIMIZLA UFUK SÖYLEŞİLER

Kıymetli Ziyaretçilerimiz, Sitemizde yayınladığımız röportajlarımız Nun Yayıncılık tarafından “Hocalarımız Konuşuyor” adıyla yayınlanmıştır. Bu esere yazar Ali İhsan Er beyin takrizini sizlere takdim ediyoruz.


2009-07-14 06:15:50

 Kıymetli Ziyaretçilerimiz, Sitemizde yayınladığımız röportajlarımız Nun Yayıncılık tarafından “Hocalarımız Konuşuyor” adıyla yayınlanmıştır. Bu esere yazar Ali İhsan Er beyin takrizini sizlere takdim ediyoruz.

“İslam tarihine hicrî dördüncü asrın sonu ve beşinci asrın başı itibarı ile her şey gibi ilim hayatında da çok büyük bir canlılık söz konusuydu. Ayrıca, fünûn-u müsbete dediğimiz Allah’ın kudret ve iradesinin yazdığı âyât-ı tekvîniye, Selçuklular’ın sonuna kadar belli ölçüde bir kitap gibi mütaala edilmiş, okunmuş ve değerlendirilmiştir.

Batı, karanlıklar içinde yüzerken -ki onlar o dönemlere zaten “İlk Çağ” ve “Karanlık Çağ” diyorlar- biz hicrî beşinci asrın başında doğuda bir Rönesans gerçekleştirmişizdir ki, bu yenilik Endülüs yoluyla uzun asırlar batılılara ışık tutmuştur.

Ne var ki daha sonraları, Allah’ın bu ümmete ihsan ettiği nimetleri, inanmış sinelerin çok iyi değerlendirdiğini söylemek zordur. Hususiyle tecrübe (deney) ve ciddî araştırmalar bir manada tâ o dönemde bırakılmış ve artık o ciddiyette ele alınmamıştır. Tabii bütün bütün kesintiye de uğramamış ve bir ölçüde eskinin ani’l-merkez hızıyla altı asır öncesine yani Fatih dönemine kadar tesirini sürdürmüştür.

Fatih devrinde İstanbul’un fethinin çok önemli olduğu tartışılamaz ama değişik alanlarda bir kısım ihmallerin olduğu da unutulmamalıdır. O dönemden sonra bir taraftan fünûn-u müsbete terk edilirken diğer taraftan da ulûm-i dîniye mevzuunda eskiye nispetle çok bereketli bir çağın yaşandığını söylemek zordur.

Ancak tarihî olaylar bazen öyle gelişir ki, tarih sahnesinde silinen bir devlet, yıkılırken de ilim hayatı adına en son büyük semerelerini verir, sonra duraklama ve yıkılmaya geçer. Bunun tarihte pek çok misalleri vardır.

Mesela Osmanlı’nın son zamanlarından Cumhuriyet dönemine geçerken çok bereketli bir dönem olmuştur. Bu dönemde Üstad Bediüzzaman’ın yanında, Filibeli Şehbenderzâde Ahmed Hilmi, Abdulaziz Çaviş, Ahmet Naim Efendi, Allâme Hamdi Yazır, Mustafa Sabri Bey.. gibi dev insanları görürüz. Bunlar, hem ilim, hem tebliğ, hem de temsil yönü itibariyle çok güçlü ve engin ufuklu insanlardır.

Bu devâsâ kâmetlerden biri de Zâhid el-Kevserî’dir. Bu zat, Mısır’a gidip oraya yerleşmiştir ki, son devrin ünlü muhakkiklerinden Abdulfettah Ebû Gudde, ona olan hayranlığını ifade etmek için soyadını değiştirmiş, kendisine Abdulfettah el-Kevserî demiş ve Zâhid el-Kevserî’yi müceddid ilan etmiştir.

İşte bütün bunları görünce bir yönüyle şöyle demek geliyor içimizden: Osmanlı Devleti biterken bütün vâridâtını ortaya dökmüş, tâ ki bu insanlar tekrar bir dirilişi gerçekleştirsinler veya gerçekleşecek olan dirilişe fikri muhassalalarıyla zemin hazırlasınlar.

Bu arada yine aynı dönemde tasavvuf cephesinde Abdülhakim Arvâsî, Süleyman Efendi, Ali Haydar Efendi gibi büyük zatlar yetişmişlerdir ki bunlar sadece İstanbul’da bulunan abidelerdir. Doğu’da Küfrevîlerden Alvarlı Muhammed Lütfi Efendi, Tâğîlerden Sırrı Efendi gibi daha nice büyük zatlar vardır. Bu devasa kametler hayatları boyunca etraflarını aydınlatmışlardır.

İşte Osmanlı, tarih sahnesinden silinirken pek çok tohum bırakıp gitmişti. Hani bazı canlılar vardır, yavrularını hiç görmezler. Bu canlılar gidip okyanusun bir yerinde yumurtalarını bırakırlar ve bu yumurtalar, ana-babalarını hiç görmeden civcive dönüşür, sonra da kalkıp denize girerler. Aynen bunun gibi bu büyük Devlet-i Âliye de adeta tarihe yumurtalarını bırakıp dünyaya öyle veda etmişti.

Osmanlı’nın bıraktığı bu tohumlar şükürler olsun ki günümüzde fidana, ağaca durmuştur. Yukarıda ismini zikrettiğimiz ilim ve irfan yolcularının günümüzdeki temsilcileri, Hayrettin Karaman’dan Mehmet Kırkıncı’ya, Emin Saraç’tan Salih Ekinci’ye, Mahmut Toptaş’tan Mustafa İslamoğlu’na, Ahmet Akgündüz’den Cevat Akşit’e, Suat Yıldırım’dan Ahmet Şahin Hocalarımıza kadar daha pek çok kıymetli hocamız, örnek hayatları, verdikleri eserleri, konuşmaları, yetiştirdikleri talebeleriyle bizlere ışık tutmaya devam ediyorlar. Cenab-ı Hak hepsine sağlık ve afiyet içinde hizmet dolu hayırlı ömürler, bize de onlardan istifade etmeyi nasip eylesin.

İsmini www.cevaplar.org sitesinden tanıdığımız Salih Okur Beyefendi, bizim için ülkemizin yetiştirdiği az önce sadece bir kısmını söylediğimiz nadide ilim adamlarıyla birebir görüştü ve onlarla okumaya doyamayacağınız röportajlar gerçekleştirdi. Kendi adıma söyleyeyim, her okuduğum röportajda birkaç kitap okuyacak şekilde bilgi sahibi oldum, ufkum genişledi. Eserde din, ibadet hayatı, tebliğ, güncel fıkhî konular, tarih ve aktüalite gibi farklı sahalardaki çok değişik konular uzmanlarının ağzından farklı bir bakış açısıyla irdeleniyor.

Salih Okur, gerçekten çok önemli bir hizmette bulunmuş. Kendileri ileride adından çok söz ettirecek titiz bir araştırmacı, iyi bir okur, müdakkik bir beyin. Daha güzel ifadesiyle bir “inci avcısı”.

Salih Okur’dan daha nice böylesi eserler bekliyor, kitabın ilim ve irfan hayatımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Ali İhsan Er

Not: Eseri temin etmek için webmasterimiz Zafer beye ulaşabileceğiniz mail adresi: zaydin2000@gmail.com

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

Murat AKBULUT, 2009-08-21 14:29:35

Emeği geçenlerden Allah razı olsun.Gerçekten bir inci mahiyetinde ufuk söyleşiler gerçekleştirilmiş.

Bu yoruma katılıyor musunuz ?

DİĞER YAZILAR

Kim sabreder ve affederse şüphesiz bu hareketi, yapılmaya değer işlerdendir.

Şûra, 43

GÜNÜN HADİSİ

"Oruçlu için iki sevinç vardır: Biri, orucu açtığı zamanki sevincidir, diğeri de Rabbine kavuştuğu zamanki sevincidir. Oruçlunun ağzından çıkan koku (haluf), Allah indinde misk kokusundan daha hoştur."

Ebu Hüreyre

TARİHTE BU HAFTA

*İmam-ı Azam Ebu Hanife(r.a.) Vefat Etti.(6 Mayıs 765) *İkinci Dünya Savaşı Sona Erdi.(8 Mayıs 1945) *Osman Gazi'nin Doğumu(9 Mayıs 1252) *Ahmed Cezzar Paşa'nın Akka'da Napolyon'u Yenmesi.(10 Mayıs 1799) *1897 Türk-Yunan Savaşı Türk Zaferiyle Sona Erdi

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI