SAİD HAVVA'DAN...
Küçük yaştan beri, Allah’ın üzerimdeki lütfunun bir eseri olarak, ayet ve sureler arasında ki ilişkinin sırları üzerinde çokça düşünürdüm. Küçüklüğümden beri Bakara suresi ile onun peşinden gelen yedi sure arasındaki ilişkinin anahtarı ka
“Küçük yaştan beri, Allah’ın üzerimdeki lütfunun bir eseri olarak, ayet ve sureler arasında ki ilişkinin sırları üzerinde çokça düşünürdüm. Küçüklüğümden beri Bakara suresi ile onun peşinden gelen yedi sure arasındaki ilişkinin anahtarı kalbime doğmuş bulunuyor.
Bu sureler hep birlikte –hasen bir hadiste de göreceğimiz üzere-Kur’an’ın kısımlarından birinci kısmı(Bu surelere Seb'üt-tıval (en uzun yedi sure) denilir) teşkil etmektedirler.
Mesela Bakara Suresinde ilk ayetlerin, yüce Allah’ın “Elif Lam Mim” ile başlayarak, “işte onlar kurtuluşa erenlerin ta kendileridir” buyruğu ile son bulduğunu, aynı şekilde Âl-i İmran Suresinin de “Elif Lam Mim” ile başlayarak “Ta ki kurtuluşa eresiniz “buyruğu ile son bulduğunu gördüm. Kendi kendime “acaba, Âl-i İmran Suresi, Bakara Suresinin ilk ayetlerinin geniş bir açıklaması mıdır?” diye sordum.
Arkasından, Bakara Suresinin mukaddimesinden sonra Yüce Allah’ın “Ey insanlar! Hem sizi, hem de sizden önceki insanları yaratan Rabbinize ibadet ediniz. Böyle yapmakla her türlü zarardan korunmayı(ittika) ümid edebilirsiniz” buyruğunun yer aldığını, Âl-i İmran’dan sonra gelen en- Nisâ Suresinin de “Ey İnsanlar Rabbinizden korkun(ittika üzere bulunun) buyruğu ile başladığını gördüm. “Acaba Nisâ Suresi, Bakara Suresinde karşılığı bulunan bir takım ayetlerin geniş bir açıklaması mıdır?” diye sordum.
Sonra, Bakara Suresinde birkaç ayet sonra Yüce Allah’ın “Bu fâsıklar o kimselerdir ki, Allah’a kesin söz verdikten sonra sözlerinden dönerler. Allah’ın, kurulmasını istediği bağları koparır ve yeryüzünde fitne ve fesat çıkarırlar. İşte bunlar ziyana uğrayanların ta kendileridir” buyruklarının yer aldığını(Bakara:2:27), Nisa Suresinden hemen sonra gelen Maide Suresinin yine Yüce Allah’ın “Ey iman edenler! Bağlandığınız ahitleri yerine getiriniz” buyruğu ile başladığını gördüm. “acaba Maide Suresi, Bakara Suresinde karşılığını teşkil eden bir bölümün geniş bir açıklaması mıdır?”
Arkasından Bakara Suresinde Yüce Allah’ın “O’dur ki yeryüzünde bulunan her şeyi sizin için yarattı. Sonra iradesi yukarıya yönelip orayı da yedi gök halinde sağlamca nizama koydu. O her şeyi hakkıyla bilir.” (Bakara: 2/29) buyruğunun yer aldığını.. Enam Suresinde ise bunun geniş bir şekilde açıklandığını, bu bakımdan bu suredeki “O..ki” buyruğu ile başlayan ayetlerin tekrarlanıp durduğunu..Hatta bu surenin son ayetinin “O’dur ki sizi dünyada halifeler yapmış ve verdiği nimetlerle sizi denemek için kiminizi kiminize üstün kılmıştır” buyruğu olduğunu gördüm.
Bunun Bakara Suresindeki ilgili ayet ile olan bağlantısı gayet açıktır. Kendi kendime “acaba En’am Suresi Bakara Suresinde karşılığı olan bir ya da birkaç ayetin bir geniş açıklaması mıdır?” diye sordum.
Daha sonra bunu arkasından Bakara suresinde Hz. Âdem’in kıssasının geldiğini ve yüce Allah’ın (Bakara: 2/35) buyruğu ile son bulduğunu, buna karşılık Araf Suresinde yer alan ikinci ayetin “Ey insanlar! Siz, Rabbiniz tarafından size indirilen vahye tâbi olun” şeklinde olduğunu gördüm. Adem kıssası ise bu surede ta başından beri sunulmaktadır. “Acaba Araf suresinin Bakara Suresinde karşılığını teşkil eden ayetlerle herhangi bir ilişkisi var mıdır?”
Arakasından Bakara Suresinde birçok ayetten sonra kendisine kıtalin farz kılındığı ayet olan (Bakara: 2/216) buyruğu geliyor. Bundan hemen sonra kıtal ile yakın bir ilişkisi bulunan bir soruyu ihtiva eden bir ayet yer alıyor; “Sana haram ayda savaşmanın hükmünü sorarlar” Aynı konuyla ilgili olan ki –bu kıtaldir- Enfal ve Tevbe surelerinin ise “sana sorarlar” buyruğu ile başladığını görüyoruz. Adeta bu iki sure kıtal ile ilgili çeşitli meselelerin geniş bir açıklaması gibidir.
Böylece Bakara Suresi ile birlikte, Kur’an’ın kısımlarından birinci kısmını teşkil eden ve Bakara’dan sonra gelen bu yedi surenin ahenkli bir düzen ile peş peşe sıralandıklarını ve bu sıralamanın Bakara Suresindeki anlamların sıralaması olduğunu, bununla birlikte her bir surenin Bakara Suresinde bir eksenini bulunduğunu gördüm.”
Kaynak
El- Esas fi’t Tefsir-Cilt:1
Said Havva
Terc: M. Beşir Eryarsoy
Şamil Yayınevi-İst-1989
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
Eymen, 2014-11-12 04:03:37
Bu okumaya, maşaallah demek lazım. Allah mekanını cennet, makamını saadet eylesin. Amin. Amin. Amin.
Bu yoruma katılıyor musunuz ?
DİĞER YAZILAR
Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve zürriyetler bağışla ve bizi takva sahiplerine önder kıl!
Furkan, 74
GÜNÜN HADİSİ
"Haramla beslenmiş vücut cennete giremez."
Taberânî.
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...