MEVLİD-İ NEBEVİ İHTİFALLERİ HAKKINDA SAİD HAVVA’NIN GÖRÜŞÜ

Halk bu konuda iki gruba ayrılmış, bir kısmı müteşeddid(müsamahasız, şiddetli) davranarak, halkın ihtifal için böyle toplanmasını yadırgamıştır. Diğer kısmı da bunun için toplanmayı hoş karşılayarak müsamaha ile bakmıştır. Böylece


2009-03-27 14:58:13

Halk bu konuda iki gruba ayrılmış, bir kısmı müteşeddid(müsamahasız, şiddetli) davranarak, halkın ihtifal için böyle toplanmasını yadırgamıştır. Diğer kısmı da bunun için toplanmayı hoş karşılayarak müsamaha ile bakmıştır. Böylece sonu gelmeyen ve bugüne kadar süren bir çatışma meydana gelmiştir.

Mevlid meselesini tahlil edersek görürüz ki, bunda ya Resulullah(aleyhis salatu vesselam) siyretinden bazı bölümler bulunmakta veya Resulullah’la (aleyhis salatu vesselam)ilgili bazı beyitler okunmaktadır. İlmi ve dini açıdan tenkit edilecek şeylerden uzak kaldığı müddetçe, esasında bunda bir sakınca yoktur. Nitekim merhum İbn-i Teymiyye, halkın mevlid için toplanmasına terettüp eden ve sevap kazanmasına sebeb olan bir takım manaları sezmiş bulunmaktadır.

Hatta İbn Teymiyye gibi bidatlara çok müsamahasız ve hassas olan İbnu’l Hacc, El-Medhal’de, Müslümanların üçüncü bir bayramı olduğunu ve şu hadise dayanarak onun da Resulullah’ın(aleyhis salatu vesselam) doğum günü olduğunu söylemektedir; “O gün ben doğdum.”(Müslim)

Vakıa gösteriyor ki, Resulullah’ın(aleyhis salatu vesselam) mevlidi için yapılan ihtifallerde bereketler, ibretler ve tevbe için vesile olan sayılmayacak kadar çok etkiler bulunmaktadır.

Hasan el Benna İslami münasebetler, gün ve adetleri canlandırmayı ve halka hatırlatmayı İslami hareketin amaçlarından saymaktadır. Onun için, çağdaş İslam daveti anlayışında Resulullah’ın(aleyhi’s salatu vesselam) mevlidi için yapılan merasimin makbul ve ilmi araştırmaya dayalı bir üslup ve sistemle ele alınması ve özel ehemmiyeti kazanması lazımdır.

Kaynak:

Ruh Terbiyemiz- Said Havva -Kayıhan Yayınları-İst–1995

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

Eymen, 2015-11-16 02:36:56

Muhterem Said Havva Hocamız, islamiyeti dava edinen halis bir âlim olduğu ve dönem şartlarını bildiği, Allah sevgisi ve Resulullah sevgisinin Kur'anî bir zorunluluk olduğunu bildiği, hissettiği ve bizzat yaşadığı için beyanları da ona göre mutedil olmakta ve sırat-ı müstakim üzere bulunmaktadır. Allah Ondan ve Onun yolundan giden halis din hizmetkarlarının hizmetlerini berdevam eylesin. Amin.

Bu yoruma katılıyor musunuz ?

mustafa çetin, 2009-05-13 23:41:41

maşaallah! ne kadar mülayemetli, ne kadar bereketli ve ne kadar mutabık bir yorum olmuş. Allah feyizlendirsin bizi nebi'nin (asm) kendisinden ve alimlerinden.

Bu yoruma katılıyor musunuz ?

DİĞER YAZILAR

EŞREF EDİP’TEN; “SİZ Mİ DİNE KARŞI DEĞİLDİNİZ?”

EŞREF EDİP’TEN; “SİZ Mİ DİNE KARŞI DEĞİLDİNİZ?”

1950 seçiminden az sonra, eski başbakanlardan, medrese kökenli Şemseddin Günaltay, İzmit CHP

Üstünlük ve şeref ancak Allah'ın, Peygamberinin ve mü'minlerindir.

Münâfikûn, 8

GÜNÜN HADİSİ

Kur'an'ı cebren (açıktan) okuyan, sadakayı açıktan veren gibidir. Kur'an'ı gizlice okuyan, sadakayı gizlice veren gibidir."

Tirmizi, Sevabu'l-Kur'an 20, 2920; Ebu Davud, Salat 315, 1333; Nesai, Zekat 68

TARİHTE BU HAFTA

*Nizamü'l-Mülk'ün Şehadeti(14 Ekim 1092) *II.Kosova Zaferi(17 Ekim 1448) *Gedik Ahmed Paşa'nın Vefatı(18 Ekim 1482)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI