SON ÅžAHÄ°TLER

Eser adı: Son Şahitler Hazırlayan: Necmeddin Şahiner Yayınevi: Nesil Basım Yayın Vefatının 49. Sene-i devriyesine yaklaştığımız şu günlerde, Üstad Bediüzzaman’ın hayatı ile ilgili bir eser tanıtmak istiyordum. Zorlandım doğrusu


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2009-03-15 11:24:09

Eser adı: Son Şahitler

Hazırlayan: Necmeddin Şahiner

Yayınevi: Nesil Basım Yayın

Vefatının 49. Sene-i devriyesine yaklaştığımız şu günlerde, Üstad Bediüzzaman'ın hayatı ile ilgili bir eser tanıtmak istiyordum. Zorlandım doğrusu.. Kitapçı vitrinlerinde, hakkında bir sürü eser bulunmasına rağmen, o asrın beyin mimarını beş başı mamur aksettirecek bir kitap hatırıma gelmedi.

Bunun üzerine, Üstadla alakalı piyasalara arz edilen kitapların en önemli iki kaynağından biri olan( diğeri A.Badıllı'nın Mufassal Tarihçe-i Hayat adlı eseridir) Son Şahitler adlı, şu an altı cildi bulan eseri tavsiye etmek istedim.

Bu eseri hazırlayan Necmeddin Şahiner bey, altmışlı yılların sonlarından itibaren-merhum Zübeyir Gündüzalp'in de teşvikleriyle- Üstadı tanıyan, gören, bilenlerin peşine düşmüş, Anadolu'yu karış karış dolaşmış, bulduğu en küçük bir ipucunun bile zayi etmemiş, aşkla, şevkle bir ömrü bu uğurda harcamış, bahtiyar bir şahsiyet..Allahu Teala sa'yini meşkur eylesin..

Son Şahitler'in ilk ciltleri 70'li yıllarda neşredilmiş ve büyük alaka uyandırmış. Eski Said dönemine dair şahitlere ulaşabildiği ölçüde yer verildiği gibi, üstadın cumhuriyet sonrası hayat sürdüğü mahallerdeki zevatla da bir bir görüşülerek çok kıymetli hatıralar gün yüzüne çıkartılmış..Kitap bu yönüyle, özellikle araştırmacılar için bir başucu eseri..

Yalnız bir yön var ki, bu tip büyüklerin hayatı söz konusu olduğu zaman hep hatırda tutulması gerekiyor. Abartı ve efsaneye çokça rağbet eden bir halkız..Son Şahitler'i okurken bu tip abartılar, Risale-i Nur ölçülerine uymayan hatıralar, belki bazı yanlış anlamalar ve de efsanelere rastlıyoruz. Bunların aslında ciddi bir göz önünden geçmesi, öyle yayınlanması gerekirdi. Hazırlayan zat, fıtratı icabı, derleyen konumunda. Değerlendiren, eleştiren, red eden değil..O, üstadla alakalı duyduklarını bir süzgeçten geçirmeden bu esere-ve de diğer eserlerine- koyuyor, ama bir heyetin bunları süzmesi gerekirdi. Bu meseleyi merhum Muzaffer Arslan ağabey ve muhterem Gültekin Sarıgül beylerle görüşürken aynı kanaati paylaşmışlardı..

Ortada Bediüzzaman'la alakalı birçok söz ve hatıra mebzulen dolaşıyor. Bazılarını duyunca gülmemek için insan kendisini zor tutuyor. Mihenge vurmadan almamak lazım bu sözleri..

Bu küçük hatırlatma eserin büyüklüğünü gölgelemez elbette. Bir hazinede bir kaç çürük paranın olmasının hazineye zarar verememesi gibi.. Eseri hazırlayan Şahiner beyi ve Nesil Yayınlarını tebrik ediyoruz.

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

"Allah gözlerin hain bakışını ve kalplerin gizlediğini bilir."

Mü'min, 19

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Sen dünyada bir garib veya bir yolcu gibi ol.

Buhari, Rikak 2; Tirmizi, Zühd 25, (2334)

TARÄ°HTE BU HAFTA

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI