FEVZÄ° PEKCAN HOCAEFENDÄ°
İnsan, hayata, hayatın rahmine düşmeye görsün, aslında sonunun başlangıcındadır. Bu fânî varlık, bu dünya harmanında çalışır, çabalar, sonunda elindeki ya amel-i sâlih torbasını çeşit çeşit ibadetlerle ve taatlerle doldurur ya da dağarcığı boş
Muhterem Sâlih Bey,
Bendeniz Konya'dan Ali Pekcan hoca, sizden özel bir istirhamım olacak. Babacığımı bu Ramazan'da dar-ı ukbaya uğurladık. Onun hayatını kaleme aldım. Altınoluk dergisinde (Bu sayıda) yayımlandı. Babam, sözünü ettiğim yazıda da belirttiğim üzere, Bediüzzaman hazretlerini son görenlerden birisi. Onun elini öpmüştü. 1960 yılında Urfa'ya giderken Konya'dan geçmişler, babam da tevafuken onu bir benzin istasyonunda, taksi içerisinde görmüş ve ellerini öpmüşler. Bu nedenle sizden istirhamım onun hayatının tamamını İZ BIRAKANLAR kısmına eklersen çok memnun olurum. Bu ona hem bir vefa borcunu ifa, hem de gelecek nesillere örneklik etmesi amacıyla..Allah yar ve yardımcınız olsun..
FEVZÄ° PEKCAN HOCAEFENDÄ°
1941-2008
Bu fani dünyadan bakî olana bir yıldız daha kaydı…
İnsan, hayata, hayatın rahmine düşmeye görsün, aslında sonunun başlangıcındadır. Bu fânî varlık, bu dünya harmanında çalışır, çabalar, sonunda elindeki ya amel-i sâlih torbasını çeşit çeşit ibadetlerle ve taatlerle doldurur ya da dağarcığı boş bir vaziyette ‘bir’in huzuruna çıkar. Yevmü’t-teğâbün'de yani ‘aldanış gününde’ aklı başına gelir ama nafile… Rabbim muhafaza buyursun.
İşte bu dünya harmanında gücü nispetinde bir şeyler yapmaya gayret eden bir örnek insan, halk ve hak adamı daha aramızdan ayrıldı bu Ramazan…
Bu zat, hak dostu, hak dostlarının dostu Fevzi Pekcan’dı. 1941 yılında Konya/Beyşehir Yunuslar köyünde dünyaya geldi. İlk ve orta tahsilini Konya’da tamamladı. Hafızlığını Yenidoğan kasabası ve Doğancık beldesinde bitirdi. Onun ilk hocası, bu beldede bulunun Kur’ân kursu öğretmenlerinden Süleyman Hilmi Tunahan Hocaefendi’nin güzide talebelerinden Sâlih Hoca olup, ondan çok etkilendiğini hayatı boyunca sıklıkla bahsederdi. Fevzi hocaefendi, bizzat kendisi de Süleyman Efendi’den de bir-iki aylık ders almıştı. Onunla birlikte yaşadıklarını zevkle anlatır, örnek şahsiyetinden sitayişle bahsederdi.
Bediuzzaman Saîd Nursî’yi de son yolculuğunda Urfa’ya dönerken Konya da bir benzin istasyonunda durunca, tevâfukan onunla karşılaşıp, elini öptüğünü de naklederdi. Gençlik döneminde ülkemizin Ege Bölgesinde çeşitli yerlerde fahri olarak imam-hatiplik ve müezzinlik yapan Fevzi hocamız, daha sonra Konya belediyesinde tahsildar olarak görev yaptı. Buradan emekli oldu.
Bu arada 60lı yılların sonlarına doğru Konya’nın meşhur zatlarından, Sâmî Efendimize bağlı dişçi Mehmet Efendi ile tanıştı onun tavsiyesiyle Nakşî tarikinde ders halkasına girdi. Dönemin büyük zatlarından birçoğuyla görüşme imkânı buldu. Doktor Hulûsî Baybal ve diğer mürîdân ile diyaloglarına devam etti. Günlük evrâd ve ezkârını titizlikle uygulayan hocamız, namazlarının hemen hemen tamamını cemaatle eda ederdi. Bulunduğu mahalle ve yörenin dini işlerinin fahri olarak yapan ve bunu yaparken büyük bir vazife şuuruyla yerine getiren hocamız, tam bir hak ve halk adamıydı. Mütevazı kişiliğiyle herkesin sevgi ve iltifatını kazanmıştı. Sâmi Efendimizi, Musâ Topbaş ve Osman Nuri Topbaş Efendilerimizi çok severlerdi. Onların öğütlerini hayatında tatbik etmeye çalışırlardı. Sûfîliği sade ve gösterişten uzak olarak algılardı. Çocuklarını da aynı yönde yetiştirdi. Onların sağlıklı dini bilgi almalarına özen gösterirdi. Onlarla olan ilişkilerinde, oldukça cana yakın ve sevecendi.
Hayatında en çok beğendiği ve okuduğu zat, Mevlânâ ve onun şaheseri Mesnevî’si idi. Fırsat buldukça sıla-i rahim yapar, Kur’ân tilâvetine devam ederdi. Teheccüdü düzenli olarak kılar, karşılaştığı herkese uygun bir tarzda emr-i bi’l-ma’rûf nehy’i ani’l-münker yapmaya çalışırdı. En çok tekrarladığı sözlerden biri de Hz. Mevlânâ’nın ‘Dün geçti. Yarın meçhul, öyleyse bugünü değerlendirelim cancağızım!’ vecizesi idi. En büyük ilgisi, defalarca gitmesine rağmen para biriktirip, yine hacc ya da umreye gitmek idi.
…İşte böyle samimi bir hak dostu 40 küsur yıllık derviş, 67 yaşında iken 23 Ramazan 2008 Salı günü ani bir kalp rahatsızlığı hissiyle ile yürüyerek gittiği hastanede bizzat kendisi sedyeye çıkıp, muayene için uzandı. Doktorlar, kontrol yapmaya hazırlanırlarken, iki defa kelime-i şahadet getirerek Huzur-u Rahmân’a uçtu, gitti. Doktorlar da bu işe şaştı… Ancak bunda şaşılacak bir durum yok, zira Yüce Allah cc., sevdiği dostlarını, onları hiç incitmeden kendi katına alır… Oruçlu bir zamanda öğle namazına hazırlanırken, hiçbir sıkıntıya mahal vermeden kendi eliyle kendine tevdi edilen emaneti sahibine teslim etti. Büyük bir cemaat tarafından namazı kılınarak son yolculuğuna uğurlandı. Sevenleri onu aile mezarlığına değil, kabristanın girişine defnedilmesini arzu ettiler. Onların bu istekleri yerine getirilerek, Konya-Hoca Cihan Tekke mezarlığı giriş haziresine defnedildi. Allah rahmet eylesin. Rabbim, bizim akıbetimizi de hayreylesin. Tüm inananları Efendimiz (s.a.v.)’in kutlu sancağı altında cem eylesin. Âmin.
Yazan: Ali SaîdBu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
ali said, 2010-05-03 02:24:04
1960 yılında vefatından bir kaç ay önce Bediuzzaman (ra.leyh) ile mülaki olma ve mübarek elini öpme şerefini kazanan merhum ve (inşaallah zamanın eşsiz düşünürü muhterem üstad gibi mağfûru'z-Zünûb) sevgili babacığımı daha güzel ifade eden bir resimle yâd etmemize izin verdiğiniz için Muhterem Sâlih Okur Beyefendi ile diğer saygın dostlarına en içten şükranlarımı ve sevgilerimi sunarım. Mahdûm-ı Fevzi (Ali Saîd) Konya-3 Mayıs/2010
Bu yoruma katılıyor musunuz ?
rufeyde pekcan, 2010-05-04 13:26:40
muhterem salih abiciğim sevgili dedeciğimin yeni resmine yer verdiğiniz için teşekkür eder ellerinizden öperim . RUFEYDE
Bu yoruma katılıyor musunuz ?
Salih Okur, 2008-12-17 09:33:23
Aziz kardeşim, estağfurullah. Keşke kendilerini hayatta iken tanıma nasip olsaydı. Ben size ve Ali Said Hocama teşekkür eder,tekrar taziyelerimi arz ederim.
Bu yoruma katılıyor musunuz ?
Ahmet Faruk Pekc, 2008-12-17 06:29:30
Muhterem Sâlih Abi, ben 13 yaşındayım. Dedem Fevzi Pekcan sizin sayenizde tanındı. ve Bir çok Fatiha almasına sebep oldu. Ben de size teşekkür ederim. İşlerinizde başarılar dilerim. Ben de dedem gibi olmaya çalışacam. İnşaallah onu gibi salih bir müslüman olurum.
Bu yoruma katılıyor musunuz ?
yılmaz arı, 2008-12-14 05:14:54
rahmetli fevzi hocamızı bir hac dönüşü ziyaret edip elini öpmek nasip olmuştu. tatlı dili ve güler yüzü içimi ısıtmıştı. rabbim mekanını cennet eyleye. amin. samsat vaizi. www.samsatmuftulugu.gov.tr
Bu yoruma katılıyor musunuz ?
rufeyde, 2008-12-12 12:42:56
saygıdeğer site yöneticisi abilerim dedem fevzi pekcan'ın hayatını anlatan yazıyı "iz bırakanlar bölümüne eklediğiniz için hepinize çok teşekkür ederim.
Bu yoruma katılıyor musunuz ?
DÄ°ÄžER YAZILAR
EMİR ŞEKİB ARSLAN (1869-1946)-2. BÖLÜM
1927 yılında Emir, Kuzey Amerika'ya gitti. Orada Detroit beldesinde göçmenlerin sorunları için
EMİR ŞEKİB ARSLAN (1869-1946)-1. BÖLÜM
O, Emir Şekib Bin Hamud bin Hasan Yunus Arslan. Hire hükümdarlığı kurucusu olan Tenuhiler sül
NEDVİ’NİN KALEMİNDEN KUDÜS MÜFTÜSÜ EMİN EL HÜSEYNİ-2
Bundan sonra araya yeni bir fasıla girdi, ama bu ilki kadar uzun sürmedi. Ve onunla Mekke-i Müker
NEDVİ’NİN KALEMİNDEN KUDÜS MÜFTÜSÜ EMİN EL HÜSEYNİ-1
Kıymetli ziyaretçilerimiz, sizlere Filistin istiklal hareketinin mimarı, büyük aksiyon insanı,
İMAM MUHAMMED KASIM EN NÂNOTEVİ- 3. BÖLÜM
Papazlarla Ve Hindu Bilginleri İle Münazaraları Şeyh, Meerut şehrinde ikamet ederken, papazlar
İMAM MUHAMMED KASIM EN NÂNOTEVİ- 2. BÖLÜM
İngilizlere Karşı Cihadı 1857 yılında İngiliz yönetimine karşı Hindistan'da büyük bir a
ÖMER MUHTAR GRAZİANİ’NİN KARŞISINDA
... Graziani hatıratında diyor ki; “Ofisimin girişine geldiği zaman bana öyle geldi ki, ell
İMAM MUHAMMED KASIM EN NÂNOTEVİ- 1. BÖLÜM
Büyük imam, islam filozofu, rabbani alim, büyük ıslahçı, mücahid bir kahraman, İslam düşm
KURRA HAFIZ MEHMET GÃœRGÃœR HOCA EFENDÄ° (1937-2020 )
Mehmet GÜRGÜR Hoca Efendi 2 Mart 1937 yılında Dumlu Nahiyesine bağlı Akdağ köyünde dünyaya
ÅžEYH MUHAMMED HAFÄ°D (1928-2001)
Şeyh Muhammed Hafid hazretleri, dedesi ‘Hazret’ namıyla bilinen Muhammed Ziyauddin hz.'nin ve
ABDULÄžAFUR HAS EFENDÄ°(1936-2007)
Abdulgafur HAS Hocaefendi 1936 yılında Çat ilçesi Babaderesi köyünde dünyaya geldi. Soyu sils
- BABADERELÄ° SEYYÄ°D AHMED EFENDÄ°(1890-1977)
- MEHMED KIRKINCI HOCAEFENDÄ°
- MOLLA MUHAMMED CELALÃŽ
- MOLLA MUHAMMED KASORÃŽ
- MOLLA ABDÃœLKADÄ°R NADÄ°R AZÃŽZÃŽ
- SEYDA MOLLA HASÄ°P SEVEN (KS)(1917-1994)
- MÜDERRİS MOLLA MUSA CELÂLÎ (GEÇİT) HOCA
- ÅžEYH ASIM EFENDÄ°
- ÅžEYH HALÄ°D-Ä° OHÄ°NÄ°
- ÅžEYH MAZHAR EFENDÄ°
- ÅžEYH ALAUDDÄ°N-Ä° OHÄ°NÄ°
- ÅžEYH FETHULLAH-I VERKANÄ°SÄ°
- EBU’L HASAN EN NEDVİ HAKKINDA NE DEDİLER?-2
- MUHAMMED EMÄ°N ER HOCAEFENDÄ°
- ÇAN ŞEYHLERİNİN TASAVVUFTAKİ YERİ VE KONUMU-2
- EBU’L HASAN EN NEDVİ HAKKINDA NE DEDİLER?-1
- ÇAN ŞEYHLERİNİN TASAVVUFTAKİ YERİ VE KONUMU-1
- ÅžEYH SAFFETULLAH-I OHÄ°NÄ°(1939-1989)
- EBU’L-HASEN ALİ EL-HASENÎ EN-NEDVÎ (1333-1420/1914-1999)
- DOSTUM NEDVÄ°
- BEDÄ°ÃœZZAMAN'IN HAYATI VE ESERLERÄ°-2
- BEDÄ°ÃœZZAMAN'IN HAYATI VE ESERLERÄ°-1
- M. AKİF'İN GÖZÜYLE BATICILIK-2
- M. AKİF'İN GÖZÜYLE BATICILIK-1
- AHMET NECÄ°P FAZIL KISAKÃœREK-3
- AHMET NECÄ°P FAZIL KISAKÃœREK-2
- AHMET NECÄ°P FAZIL KISAKÃœREK-1
- ÅžEYH MUHAMMED DÄ°YAUDDÄ°N/HAZRET (K.S.)
- ŞEYHU'L-HİND MAHMUD HASAN DİYOBENDÎ (1851-1920)-2. BÖLÜM
Maide-7
"Allah'ın, üzerinizdeki nimetini ve "İşittik, itaat ettik" dediğinizde sizden aldığı ve kendisiyle sizi bağladığı ahdini hatırlayın. Allah'tan korkun, çünkü Allah göğüslerin özünü çok iyi bilir."
GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°
"Cebrail bana komşuya iyilik etmeyi tavsiye edip durdu. Neredeyse komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım."
Buharî, Edeb 28; Müslim, Birr 140-141. Ayrıca bk. Tirmizî, Birr 28; İbni Mace, Edeb 4
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm Ä°nternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yaptÄ...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARÄ°HTE BU HAFTA
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...