VAKIF MÜESSESESİNİN ORTAYA ÇIKIŞ TARİHİ

Soru: İslam’da vakıf müessesesi ne zaman ortaya çıktı? Cevap: Raviler ittifakla bildiriyorlar ki Allah Resulü (Sallallahü aleyhi vesellem) yedi bostan (bahçe) vakfetmişlerdir


2008-05-01 03:06:24

Soru: İslam’da vakıf müessesesi ne zaman ortaya çıktı?

Cevap: Raviler ittifakla bildiriyorlar ki Allah Resulü (Sallallahü aleyhi vesellem) yedi bostan (bahçe) vakfetmişlerdir. Ömer bin Hattab (radıyallahü anh) Allah Resulü’ne (Sallallahü aleyhi vesellem) : “Ey Allah’ın Resulü Hayber ganimetinden hisseme öyle bir yer düştü ki, bana göre ondan daha değerli bir mala hiç sahip olmadım. Bu durumda bana nasıl hareket etmemi buyurursunuz? diye sormuş. Resul-ü Ekrem (Sallallahü aleyhi vesellem) de ona : “Dilersen aslını alıkoy, mahsulünü sadaka olarak ver” buyurmuşlardı.

Bunun üzerine Hz. Ömer (radıyallahü anh) o malı satılamaz, hibe yapılamaz, mirasa giremez, şekilde vakfetmiş; gelirini de fakirlere, yoksullara, yolculara, kölelere, Allah yolunda savaşan mücahidlere ve misafirlere sadaka olarak vermiştir.

Hz. Ömer (Radıyallahü anh) halifeliği sırasında vakfiyesini yazarken ensar ve muhacirinden bazılarını mallarının bir kısmını vakıf yapmaları için teşvikte bulunmuştu.

Ve yine sabit olmuştur ki Ebubekir, Osman, Ali (radıyallahü anhüm)’den her biri mallarının bir kısmını hayır yerlerine veya kendilerine sonra evlatlarına sonrada hayra sarf edilmek üzere vakfettiler.

Bazı âlimler vakfın meşruiyetine Kur’an-ı Kerimin “Sevdiğiniz şeylerden (Allah yolunda ) harcamadıkça (en) iyiye (cennete) eremezsiniz” (Ali İmran /92) ayeti ile kitaptan delil getirmişlerdir.

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

İnsanlar yalnız inandık demeleri ile bırakılıveriliceklerini, kendilerinin imtihana çekilmeyeceklerini mi sandılar?

Ankebut, 2

GÜNÜN HADİSİ

Yeryüzünde bir kötülük işlendiği vakit, ona şahid olan bunu takbih ederse (kötü olduğunu te'yid ederse), o kötülüğü görmemiş gibi zararından kurtulur. O kötülüğe şahid olmadığı halde, işittiği zaman memnun kalan kimse, sanki şahid olmuş gibi manen zarar

Ebu Davud, Melahim 17, (4345)

TARİHTE BU HAFTA

*Yıldız Sarayı'nın İttihatçılar'ca Yağma Edilmesi(29 Nisan 1909) *Gazneli Mahmud'un Vefatı(30 Nisan 1030) *Yıldırım Bâyezid Tarafından Manisa'nın Fethi(1 Mayıs 1390) *Fatih Sultan Mehmed Hân'ın Vefatı(3 Mayıs 1481) *Eyüp Sultan Hazretleri(r.a.) Vefât E

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI