ÃœZÃœM ÃœZÃœME BAKA BAKA

Bitkilerin en dikkat çekici organlarından birisi de içerisine renk renk çiçek, yaprak ve sürgün taslaklarının saklandığı tomurcuklardır. Tomurcuklar,


2007-08-13 07:40:03

Bitkilerin en dikkat çekici organlarından birisi de içerisine renk renk çiçek, yaprak ve sürgün taslaklarının saklandığı tomurcuklardır. Tomurcuklar, sürgünler üzerindeki yaprakların koltuklarında veya diğer yaşlı dallar üzerinde oluşurlar.

İlkbaharda büyümeye başlayan bir asma sürgünündeki yaprak koltuklarında tomurcuklar görünmeye başlar. Sürgünler 10–12 boğumluk bir uzama yaptıkları zaman tomurcuklar içindeki salkım taslakları henüz oluşmamıştır. Yaklaşık 4–6 hafta sonra (Mayıs-Haziran’da) tomurcuk içindeki salkım taslağı (bir yıl sonra meyve olacak salkım) ilk görüntüsünü kazanır. Haziran-Temmuz aylarında salkım taslağı dallanır, daha sonra çiçek taslağı oluşur. Bu hadiseler yaz aylarında meydana gelir.

İlkbaharda gelişmelerini sürdüren salkım taslakları ve çiçek tomurcukları çıplak gözle görülebilirler. Yaklaşık 6–7 hafta sonra gelişme tamamlanır. Ve üreme hücreleri fonksiyonlarını yapabilecek olgunluğa gelir. Çiçeklerini açmış bir üzüm salkımı toz bulutuyla kaplanmış bir manzara arz eder. Çiçeklenmeden bir hafta sonra da küçük üzüm tanecikleri görülebilir.

İşte her yıl birbirinden ne tamamen farklı ne de aynı olan yeni bahar programlarının tomurcuklar içinde hikmetle hazırlanışı ve ölü bir kışın ardından bu programdakilerin bütün güzelliğiyle yaratılışı, sonsuz bir İlim ve Kudret Sahibini gösterdiği gibi O'nun merhametini de göstermiyor mu?

YUMURTASINI YUTAN KURBAÄžA

Tabiat insanın ders alması için sayısız misallerle doludur. İşte bunlardan biri: Avustralya'nın nemli ormanlarında yaşayan bir kurbağa türünün, biyologları hayrete düşüren bir mekanizmayla çoğaldığı ortaya çıktı.

Yaklaşık beş santimetre boyundaki yumurtalar bu kurbağanın dişisi tarafından ormandaki küçük su birikintilerine yumurtlanır ve burada erkek tarafından döllenir. Döllenmiş olan yumurtalar daha sonra dişi kurbağa tarafından çiğnenmeden yutulur. Fakat bunların kurbağaya besin olduğunu zannetmeyin: Bilâkis yumurtalar midede gelişerek bir yavru haline gelecektir. Yumurtalar yutulduktan yaklaşık yarım saat sonra, midedeki enzim salgısı durdurulur. Sindirim sistemi vazifesini bırakır, bağırsak hareketleri durur.

En hayret verici hadise ise, midenin hücre yapısının değişmesidir. Bundan sonra sindirim sistemi tamamen aksi vazife yapar. Yani yumurtaları sindireceğine onları besler. Önceden programlandığı üzere zamanı gelince midesindeki yavruların geliştiğini hisseden dişi kurbağa, genişleyen boğazından yavruları yavaşça incitmeden dış âleme bırakır. Acaba kurbağa, yavruları sindirmeden midesinde nasıl besliyor?

Tabiatın sinesinde cereyan eden ve bizleri hayrete düşüren bu şuurlu işleyiş ve ahenkli denge her hadisenin arkasında bir Hikmet Eli'nin varlığını hissettirmiyor mu?

MÃœREKKEP BALIKLARININ ESRARI

En hızlı, en uzağa koşan, en iyi yüzen veya uçan hayvanlar omurgalılar ve böceklerdir. Bu hayvanların hızlı hareket etmeleri kemik gibi sert maddelerden inşa edilmiş şekil değiştirmeyen iskeletlere sahip olmasına atfedilebilir. Bu kemikler kasların kasılmasını destekler ve böylece hareketli eklemlerin yardımıyla düzenli hareketlere dönüşürler. Bazı iskeletsiz hayvanlarda iskelete ait vazifeyi basınç yapar. Bu tip hayvanlar kasları için gerekli desteği sağlayamadıklarından ötürü hızlı hareket edemezler.

Mürekkepbalıkları harikulade bir istisnadır. Birçok balık kadar güzel yüzebilirler. Başlarının iki tarafındaki açıklıktan silindirik iç deri boşluğuna çektikleri suyu ince bir borudan yüksek basınç altında püskürtürler ve meydana gelen tepki ile ters yöne hareket ederler. Bu tarz bir hareket, momentumun korunumu prensibine dayanmaktadır. Yüz binlerce yıldan beri mürekkepbalıkları aynı sistem ile hareket ettiklerine göre acaba bu prensibi insandan önce mi keşfetmişlerdi? Hızlı seri kasılmalar sayesinde kendilerini avlamak isteyen düşmandan ani ivme ile kaçabilirler ve arkada sadece bir mürekkep bulutu bırakırlar.

Kâinatı bir kitap gibi düşünürsek; bu büyük kitabın bir sahifesindeki bir harfi hükmünde olabilen mürekkepbalıkları incelendiğinde, bu bir tek harfin içinde ince ince bir kitap yazıldığını açıkça görebiliriz.

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

cavlan, 2011-01-03 12:10:21

maashallah

Bu yoruma katılıyor musunuz ?

DÄ°ÄžER YAZILAR

BALIKÇILLAR EKONOMİ DERSİ VERİYOR

BALIKÇILLAR EKONOMİ DERSİ VERİYOR

Uzmanlar uzun araÅŸtırmalar sonucunda hayvanların gıdalarını araÅŸtırırken minimal (en düşÃ

DENÄ°Z DÄ°BÄ°NDEKÄ° HAYATLAR

DENÄ°Z DÄ°BÄ°NDEKÄ° HAYATLAR

Derin deniz dipleri bir mânâda kum çöllerine benzer. Derinliklerde de çölde olduğu gibi çok

ROKETLEYELÄ°M MÄ°?

ROKETLEYELÄ°M MÄ°?

Mermilerin, araştırma roketlerinin, pilotlu ve pilotsuz uçakların ve devasa uzay araçlarının

BOÄžAZIMIZDAKÄ° ULAÅžTIRMA SÄ°STEMÄ°

BOÄžAZIMIZDAKÄ° ULAÅžTIRMA SÄ°STEMÄ°

BOĞAZIMIZDAKİ ULAŞTIRMA SİSTEMİ Bir kaşık yemeği yutarken, çok ince hesaplanmış ve zam

ÃœZÃœM ÃœZÃœME BAKA BAKA

ÃœZÃœM ÃœZÃœME BAKA BAKA

Bitkilerin en dikkat çekici organlarından birisi de içerisine renk renk çiçek, yaprak ve sürgÃ

ZAMANI YUTAN VARLIKLAR

ZAMANI YUTAN VARLIKLAR

Evren baş döndürücü hadiselere, yıldız ve galaksilerin patlamalarına, kuasarların şaşırt

HAYVANLARIN DA SAATÄ° VAR

HAYVANLARIN DA SAATÄ° VAR

Saatler hayatımızda çok önemli bir yere sahip. Onlarsız yapamayız. Çünkü bütün işlerimiz

DENÄ°Z SALYANGOZU TAKVÄ°MDEN HABER VERÄ°YOR

DENÄ°Z SALYANGOZU TAKVÄ°MDEN HABER VERÄ°YOR

Berlin Princeton Üniversitesinde çalışan Peter G. Kahn adlı bir Alman jeolog ve Kolorado Ünive

KENDILERINI YENILEYEN CANLILAR

KENDILERINI YENILEYEN CANLILAR

Denizyıldızı, yengeç, kuyruklu kurbağa ve kertenkelelerin kopan bacak ve kuyrukları bir süre

FOTOSENTEZ HAYAT VERÄ°YOR

FOTOSENTEZ HAYAT VERÄ°YOR

Fotosentez’i günümüzün modern araÅŸtırmacıları “Elektromanyetik enerjisinin, biyo

İNCİR DEYİP GEÇMEYİN

İNCİR DEYİP GEÇMEYİN

İnciri hepimiz çok severiz. Ülkemizde en çok İzmir ve Aydın yöresinde yetiştirilen incirin k

Hala mı Allah'a tövbe etmezler ve O'ndan bağışlanma istemezler? Allah, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.

Maide, 74

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

İnsanların en fenası, birine ayrı, diğerine de ayrı görünen iki yüzlü insanlardır.

Seçme Hadisler, syf. 101

TARÄ°HTE BU HAFTA

*İzmir'in Kurtuluşu. (9 Eylül 1922) *IV.Murad Han Tahta Çıktı(10 Eylül 1623) *REGAİP GECESİ(12 EYLÜL PERŞEMBE) *Sakarya Zaferi(13 Eylül 1921) *Süveyş Kanalının Açılması(15 Eylül 1889)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI