ZAMANI YUTAN VARLIKLAR

Evren baş döndürücü hadiselere, yıldız ve galaksilerin patlamalarına, kuasarların şaşırtıcı enerji dalgalarına sahne oluyor. İçinde pek çok hadiseler meydana gelen bu varlık âleminin çok azından haberdar olabiliyoruz. İşte bunlardan sırrına pek


2007-07-30 07:37:12

Evren baş döndürücü hadiselere, yıldız ve galaksilerin patlamalarına, kuasarların şaşırtıcı enerji dalgalarına sahne oluyor. İçinde pek çok hadiseler meydana gelen bu varlık âleminin çok azından haberdar olabiliyoruz. İşte bunlardan sırrına pek eremediklerimizden biri de kara deliklerdir. Çok güçlü bir çekime sahip bu kozmik vakum, yakınında dolaşan ve güneşten 20 defa daha büyük olan yıldızları dahi kendisine çekerek sürüklüyor ve hatta onları yavaş yavaş emip yutuyor.

Bu, tesadüfî bir hal, başıboş bir keyfiyet ve maksatsız bir hareket midir? Varlıkları yutan esrarengiz bir canavar veya koskoca bir hiç midir? Aslında sağlam bir gözle ve bir ilim ve irfan bütünlüğü içinde bakıldığında, meseleler daha anlaşılır hüviyet kazanmaktadır.

Kara deliklerin esrarı

Esrarı nedir bu kara deliklerin? Işık dâhil hiç bir şey ondan dışarı çıkamıyor, onu terk edemiyor. Bu da onu görünmez ve bilinmez yapıyor. Bundan da korkuncu bu garip yaratıklar göklerdeki bir elektrik süpürgesi gibi, önüne gelen her şeyi bitmek tükenmek bilmeyen bir oburlukla yiyorlar. Yine bunlar atom parçacıklarının, tozların ve dev güneşlerin iz bırakmaksızın içlerinde yok olduğu dipsiz kuyuları andırıyorlar.

Güneşten daha büyük bir yıldız, bir süpernovanın dev patlamasında, kendi gravitasyon alanının tesiriyle korkunç bir çöküntüye uğradığı zaman nötron yıldızları denen yaratıklar oluşmaktadır. Yıldız, kuvvetli çekim neticesi büzülür. Bu vaziyet, hacim küçülmesini ve maddenin elektron ve protonlarını da nötrona dönüşmesini zorlar. Böylece maddenin bütün kimyevi farklılığı kaybolur, geride yalnız nötron-maddesinden ibaret ve çapı 10 km’den daha küçük bir yıldız kalır. Binlerce km’lik çapa sahip yıldızın bu derece küçülmesindeki yoğunluk artışını siz tahmin edin. Öyle ki, 1 cm küplük hacme sahip bir kısmı dünya üzerinde tartılabilseydi, yüz bin milyon kilogram kadar ağırlığa sahip olabileceği hesap edilmektedir.

Kara delikler kainatı yutacak mı?

Bu vaziyette yıldız, dışarı gönderdiği ışığı dahi kendinde tutup saklamakta, böylece kendisi de görünmez olmaktadır. Artık ne madde, ne ışık bu kara delikten kurtulamamaktadır. Bilim adamları kara deliklerin bir gün kâinatı da yutacaklarını söylemektedir.

Kara deliklerin bu kadar geniş alaka toplamalarının en mühim sebebi, onların belki de astrofizik ile metafiziğin buluştukları noktada bulunmuş olmalarıdır. Eğer kara deliklerin bir gün kâinatı yutması gerçekleşirse, kâinattaki milyonlarca galaksi birbiri üzerine sıkışarak dev bir kara delik meydana getirecekler. Sonra?

Kara deliklerde kaybolan madde, ses, ısı, ışık nereye gidiyor, bunlar gerçekten yok mu oluyor? Yoksa kâinatın başka bir yerinde bir başka zamanda tekrar ortaya mı çıkacaklardır? Parçalanmayan, küçülmeyen aksine karşılaştığı her şeyi yutarak büyümesine devam eden kara delikler günün birinde kâinatı da mı yutacaklar? Zaten en sonunda kâinatı büyük bir yıkılışın beklediği, ilmi bir gerçek değil mi? O halde kâinat nereden geldi? Nereye gidiyor? Niçin var oldu, niçin yok olacak? Bu son yıkılıştan sonra bizi yeni bir var oluş mu bekliyor?

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

BALIKÇILLAR EKONOMİ DERSİ VERİYOR

BALIKÇILLAR EKONOMİ DERSİ VERİYOR

Uzmanlar uzun araÅŸtırmalar sonucunda hayvanların gıdalarını araÅŸtırırken minimal (en düşÃ

DENÄ°Z DÄ°BÄ°NDEKÄ° HAYATLAR

DENÄ°Z DÄ°BÄ°NDEKÄ° HAYATLAR

Derin deniz dipleri bir mânâda kum çöllerine benzer. Derinliklerde de çölde olduğu gibi çok

ROKETLEYELÄ°M MÄ°?

ROKETLEYELÄ°M MÄ°?

Mermilerin, araştırma roketlerinin, pilotlu ve pilotsuz uçakların ve devasa uzay araçlarının

BOÄžAZIMIZDAKÄ° ULAÅžTIRMA SÄ°STEMÄ°

BOÄžAZIMIZDAKÄ° ULAÅžTIRMA SÄ°STEMÄ°

BOĞAZIMIZDAKİ ULAŞTIRMA SİSTEMİ Bir kaşık yemeği yutarken, çok ince hesaplanmış ve zam

ÃœZÃœM ÃœZÃœME BAKA BAKA

ÃœZÃœM ÃœZÃœME BAKA BAKA

Bitkilerin en dikkat çekici organlarından birisi de içerisine renk renk çiçek, yaprak ve sürgÃ

ZAMANI YUTAN VARLIKLAR

ZAMANI YUTAN VARLIKLAR

Evren baş döndürücü hadiselere, yıldız ve galaksilerin patlamalarına, kuasarların şaşırt

HAYVANLARIN DA SAATÄ° VAR

HAYVANLARIN DA SAATÄ° VAR

Saatler hayatımızda çok önemli bir yere sahip. Onlarsız yapamayız. Çünkü bütün işlerimiz

DENÄ°Z SALYANGOZU TAKVÄ°MDEN HABER VERÄ°YOR

DENÄ°Z SALYANGOZU TAKVÄ°MDEN HABER VERÄ°YOR

Berlin Princeton Üniversitesinde çalışan Peter G. Kahn adlı bir Alman jeolog ve Kolorado Ünive

KENDILERINI YENILEYEN CANLILAR

KENDILERINI YENILEYEN CANLILAR

Denizyıldızı, yengeç, kuyruklu kurbağa ve kertenkelelerin kopan bacak ve kuyrukları bir süre

FOTOSENTEZ HAYAT VERÄ°YOR

FOTOSENTEZ HAYAT VERÄ°YOR

Fotosentez’i günümüzün modern araÅŸtırmacıları “Elektromanyetik enerjisinin, biyo

İNCİR DEYİP GEÇMEYİN

İNCİR DEYİP GEÇMEYİN

İnciri hepimiz çok severiz. Ülkemizde en çok İzmir ve Aydın yöresinde yetiştirilen incirin k

Gökleri ve yeri yaratan, bunları yaratmakla yorulmayan Allah'ın ölüleri diriltmeye de gücünün yeteceğini düşünmezler mi? Evet O, herşeye kadirdir.

Ahkaf, 33

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Allah'ın en sevdiği isimler

Resulullah (sav) buyurdular ki: "Allah'ın en ziyade sevdiği isimler Abdullah ve Abdurrahman'dır." Müslim-Edeb:2 Ebu Davud-Edeb:59

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Süleyman Hilmi Tunahan Hz.lerinin Vefatı(16 Eylül 1959) *Adnan Menderes'in İdamı(17 Eylül 1961) *Ertuğrul Fırkateyni Japon Sularında Battı(18 Eylül 1890) *Efendimiz (s.a.v.) Hicret Ederken KUBA'yı Teşrif Ettiler(20 Eylül 622) *Yavuz Sultan Selim Han

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI