HATIRALAR VE ÖLÇÜLER-40
“BUNU YAZSA YAZSA BEDİÜZZAMAN YAZAR” Hacı Cemil Bey’in hatıralarına devam ediyoruz. Diyor ki: “ Merhum Nail Papatya hocamız anlatmıştı; “Ben Adapazarlı’yım. Bizim kökümüz Kafkasya’dan gelmiş. Adapaza
"BUNU YAZSA YAZSA BEDİÜZZAMAN YAZAR"
Hacı Cemil Bey'in hatıralarına devam ediyoruz. Diyor ki: " Merhum Nail Papatya hocamız anlatmıştı; "Ben Adapazarlı'yım. Bizim kökümüz Kafkasya'dan gelmiş. Adapazarı'nda, Kur'an Kursunda birkaç arkadaş elifba öğreniyorduk. Orada birisi bize Kur'an hattı ile yazılmış bir bir İhlas Risalesi verdi; "Bunu okuyun, siz Kur'an talebesisiniz, bunu da okuyabilirsiniz. Güzel bir kitaptır" dedi. Aldık, bizim köyümüzde çok yaşlı bir hoca vardı, "Dağıstanlı Murad hoca" derlerdi. Etraftan soru sormaya gelirlerdi. Mekke'de, Medine'de 30-40 sene müderrislik yapmış, deniz gibi bir âlim. Onu ziyaret ettik, elini öptük. "Hocam bu kitabı birisi bize verdi" dedik. Baştan açtı, okumaya başladı. Bir cümle okuyor, arkasından "Fesubhanallah, nasıl bir beşer kelamıdır bu yahu" diyor, bir cümle daha okuyor, aynı şeyi söylüyor. Sonuna kadar hayretle okudu. Sonunda: "Çocuklar, olsa olsa bu kitabı Bediüzzaman hazretleri yazmıştır, başka biri yazamaz" dedi.
İHLAS RİSALESİ
Cemil bey, İhlas Risalesi hakkında bir de şu hatırasını anlattı: "Kayseri'de bir Abdurrahman Hoca vardır. Kendisi hem medrese, hem de ilahiyat mezunudur, hem de seyyiddir, çok mübarek bir kardeştir. O Manisa'da askerliğini yapıyordu. "Bir ziyaret edelim" dedik. Manisa'da Pazar günü bir evde buluştuk. "Hocam bir ders yap" dediler. Oradan bir İhlas risalesi aldı. "Bakın kardeşler" dedi. "Şu küçük bir ders kitabı gibi görünüyor amma, bugün İslam dünyasından 100 kişilik bir âlim heyeti getirsek, "bu zamana hitap eden, ihlas nasıl olmalıdır, ihlasa neler zarar verir, ihlası neler kuvvetlendirir gibi sorular çıkarıp böyle bir kitabı yazın" desek, 100 kişi 100 gün bir araya gelip otursalar yazamazlar. Niçin yazamazlar? Çünkü bu risaleyi iyice okuyup anladığımızda görürüz ki, bu risalenin müellifi bütün Kur'an-ı Kerim'i hafızasında, nazarında mana ve lafız olarak biliyor, bunu anlarız. Bir de, bir milyondan fazla hadis-i şerifi de nazarına almış bir şahıstır bu" deriz. İşte bu bilgiyle İhlas Risalesini yazmış, bunu anlarız."
AHMED FEYZİ AĞABEY VE DERS USULÜ
Cemil Bey, merhum Ahmed Feyzi ağabeyi tanıyışını şöyle anlatıyor: "Ahmed Feyzi ağabey ilk tanıdığımda Aydın'da derslere gelirdi. Onun ders usulü şöyleydi; O zaman on kişiydik. Sırayla Risale-i Nur'u okuttururdu. Bazen okurken soru sorardı. Mesela Necati Can'a "Kunduracı ne anladın bakalım" derdi. Bilene "güzel" derdi. Böyle böyle herkese paragrafları sorardı.
Bir kardeşi vardı onun, Mehmed Emin ağabey, ona da sorardı; "Bizim oğlan, sen ne anladın bakayım?" Mehmed ağabey konuşurken çok "yani" derdi. O "yani" dedikçe Ahmed Feyzi ağabey "hı" derdi ona, gülerdi. Biz de gülerdik. Sonunda "bizim oğlan, sen anlamamışsın bunu, anlamamışsın canım" derdi. O da "Canım sen ne anladın bakam, sen ne anladın" derdi. Bir girerdi Ahmed Feyzi ağabey, çok şahane bir açıklama getirirdi.
Kendisi Risale-i Nur'u Risale-i Nur'la açıklardı. "Sözler'de böyle diyor, Mektubat'ta böyle diyor, Lem'alar'da böyle diyor, İşarat-ül İ'caz'da bu konuda şu izah vardır"diye bütün o konuda nasıl izah varsa olduğu gibi açar, böyle muazzam bir ders olurdu…
"O HERKESLE KONUŞUR"
Yine Cemil Bey anlatıyor: " Ayrancılar'daki Musa Yukarı ağabeyin abisi Hüseyin Ağabey vardı. Kendisi ellili yıllarda Muzaffer Arslan ağabeyle, üstadı ziyarete gidiyorlar. Trenle giderken, Muzaffer ağabey orada polislerle konuşuyor, onlara bir şeyler anlatıyor. Halk parti zamanında halkın polis ve jandarmadan gözleri öyle yılmış ki, Hüseyin ağabey taaccüp ediyor, "Muzaffer abi polislerle nasıl konuşabiliyor?" diye.
Isparta'ya varıyor, üstadı ziyaret ediyorlar. Sohbet oluyor, oturuyor, konuşuyorlar. O arada Muzaffer ağabey abdestini tazelemek için odadan dışarı çıkıyor, o çıkınca Hüseyin abi üstadın kulağına eğiliyor, "üstadım, yolda gelirken Muzaffer Arslan polislerle konuştu trende" diyor. Üstad diyor ki "Kardeşim, o kahramandır, o herkesle konuşur, tabii konuşacak" diyor.
SEBATIN BEREKETİ
Aydın Çine'li Ebuzer Savaş bey anlatıyor; "1977'de Erzurum'da bir dersteydik. Büyük bir salon gençlerle dolmuştu. Çok kalabalıktı. Kırkıncı hocam dedi ki; "ben bir zaman üstada mektup yazmıştım." Mektup da şu mahiyette, o ilk zamanlar derse gidiyorlarmış, soğuk, tipi, kar..Katılanlar hem az, hem de yaşlı..bunlar hocamın şevkini kırıyormuş. Bu durumu mektupla üstada yazmış. Üstad cevaben "devam et kardeşim" demiş. Hocam "biz devam ettik, işte cemaat böyle çoğaldı" demişti.
HEKİMOĞLU İSMAİL VE MEHMED KIRKINCI HOCAEFENDİ
Hayatım Hatıralarım adlı değerli eserinde Mehmed Kırkıncı Hocaefendi Hekimoğlu İsmail bey hakkında şunları demekte: "Her insaf ve idrak sahibi kabul eder ki, Hekimoğlu, asrımızın dert ve ızdırabını vicdanına koymuş ve susmayarak onu haykırmış âlicenap bir insandır."
Muhterem Hekimoğlu İsmail bey, 19.04.2007'de Timaş yayınevinde kendisini ziyaretimizde Kırkıncı Hocaefendi ile tanışmasını bize şu şekilde anlattı: "1956 senesinde Erzurum'da vazifeliydim. Mehmed Kırkıncı hocamı duydum, büyük bir İslam âlimi. Onu ziyarete gittim. Anlattığı şeyler bana çok tesir etti.
Mehmed Kırkıncı hocam ne anlatıyordu? Okulla camiyi bütünleştiriyordu. Her ayeti, her hadisi mantığın süzgecinden geçiriyordu. İlk defa böyle bir adam gördüm, duydum. Hayranlıkla onu dinledim. Anlattığı şeyler benim hayatıma da ışık tutuyordu.
Onu böyle tanıyınca sık sık ziyarete gittim. Hatta bir gün Erzurum'da öyle kar yağıyor ki, göz gözü görmüyor.Ben de kaldığım otelden çıktım, Kırkıncı hocamın bulunduğu Kümbet'e gideceğim. Onun için Cumhuriyet caddesini buldum. Ama sonra, tipiden yolumu kaybettim. Bir baktım ki bir fayton geliyor. Adama dedim ki; "Beni Kırkıncı hocam'ın evine götürür müsün?"
Faytoncu döndü,dikkatli dikkatli bana baktı "Yahu sen onu nereden tanıyorsun?" dedi. Dedim; "Nasıl tanımam ya? Dünyanın en büyük âlimlerinden biri." Faytoncu; "Sen bu sırrı anladınsa, ben de seni oraya bedava götüreceğim" dedi ve beni bedava götürdü oraya.
O zaman ben Aşkale'de bulunuyordum. Aşkale'den ta Kümbet'e gece gündüz demez, gelir, giderdim. Şöyle düşünürdüm; "Benim bir çok arkadaşım var, onlar her yere gidiyor da, ben de hocama giderim" derdim ve hocama giderdim.
Sonra öğrendim ki, hocamın mektep tahsili yokmuş. "Allah Allah, mektep tahsili olmayan bu şahıs bunları nasıl biliyor ya? Ne kadar bilgili bu şahıs? Demek olabiliyor ya!"
Bir binbaşı doktor vardı. Onunla derslere beraber giderdik. Yani ben bir bakıma tahsilsizim, öbürü binbaşı, hem de doktor. O da benimle beraber ders dinliyor ve çok memnun oluyor. Bu husus da çok dikkatimi çekti.
Ve böylece Mehmed Kırkıncı hocam bana sadece Risale-i Nurları tanıtmadı, bana hayatı tanıttı. İnsan nereden nerelere gelebilir? Hiç mektep tahsili olmayan bir insan dünyanın en büyük âlimlerinden biri olmuş.. bu bana yol gösterdi. "Ben de böyle çalışacağım" dedim. Yani bir yönden Mehmed Kırkıncı hoca benim hocam oldu, tabiri caizse mürşidim oldu. Onun yetişme tarzına uygun olarak ben de çalışınca, işte birşeyler olabildik."
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
“GİZLİ LÜTUF”
Aslen Irak Süleymaniye asıllı olan gazeteci yazar merhum Muhammed Kürd Ali beyin(1876-1953) hat
KOPARILAN ÇİÇEĞE KARŞI ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN TAVRI
Merhume Zeynep Münteha Polat hanımefendi, 1969’da gittiği Van Zernebad’da Üstad Bediüzzaman
RÜYADA EZBERLENEN SURE
Değerli ziyaretçilerimiz 21. 06. 2020’de şair, yazar, mütefekkir Yavuz Bülent Bakiler beyefen
“BİZE KATIL MOLLA MUHAMMED EMİN”
Kıymetli ziyaretçilerimiz, geçen hafta Seyda Muhammed Emin Er merhumun “Hatıralarım” adlı
ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN ŞEYH ALADDİN OHİNİ’YE SEVGİSİ
Merhum Şeyh Fethullah Verkanisi(v. 1901)’nin oğlu merhum allame Şeyh Alaaddin efendi(v. 1949)
BEDİÜZZAMAN’IN HAZRET’İ(ZİYAEDDİN NURŞİNİ) ZİYARETİ
Muhterem hocam Seyda Fehmi Türkmen Efendi, 27.09. 2019 Cuma günü kendilerini ziyaretimizde Nurşi
ŞEYH FETHULLAH VERKANİSİ’NİN MOLLA ABDULLAH NURSİ HAKKINDA DEDİĞİ SÖZ
Değerli Seydalarımızdan Molla Şerif Arslan Hocaefendi 15.09. 2019’da, merhum Şeyh Fethullah V
BEDİÜZZAMAN’IN AİLE ŞECERESİ
Merhum Şeyh Fethullah Verkanisi’nin torunlarından değerli âlim merhum Gıyaseddin Emre Bey, Ü
VANLI ZEYNELABİDİN EFENDİ’NİN ANLATTIKLARI
Değerli hocam Seyda Molla Şefik İdikurt Efendi bir ders esnasında şu hatırayı anlattılar;
ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN MUŞ’UN NOK KÖYÜNDE BİR GECE MİSAFİRLİĞİ
Emekli müftülerimizden Seyda Fehmi Türkmen Hocaefendi, 21.04. 2019 Pazar günü kendilerini evind
ŞEYH ASIM EFENDİ’NİN KALEMİNDEN BEDİÜZZAMAN-2
Sonra tekrar Van’dan Bitlis’e geldi. Onun hayatının geniş şekli yazılıdır.(bkz. Tarihçe-
- ŞEYH ASIM EFENDİ’NİN KALEMİNDEN BEDİÜZZAMAN-1
- BEDİÜZZAMAN’IN ŞAM HUTBESİ VE MUHADDİS ŞEYH BEDREDDİN EL HASENİ
- CAFER ÇİM AĞABEY’İN HATIRALARI
- BİR AVUKATIN HATIRALARI
- SAİD HALİM PAŞA VE BEDİÜZZAMAN'LA İLGİLİ BİR HATIRA
- SUNGUR AĞABEY’DEN AHMED FEYZİ KUL AĞABEY İLE ALAKALI ANILAR
- ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’I AĞLATAN RÜYA
- MOLLA VAHDEDDİN KÜFREVİ’DEN HATIRALAR
- TAHİR BÜYÜKKÖRÜKÇÜ HOCAEFENDİ VE BEDİÜZZAMAN HAZRETLERİ
- İMANIN TEZAHÜRÜ
- MEŞRUTİYET DÖNEMİNDEN BEDİÜZZAMANLA İLGİLİ İKİ HATIRA
- ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN ERZURUM HAYATI-3. BÖLÜM
- ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN ERZURUM HAYATI–2.BÖLÜM
- ŞEYH SEYDA HAZRETLERİ VE BEDİÜZZAMAN’IN VEFATI
- ÜSTAD BEDİÜZZAMAN’IN ERZURUM HAYATI–1.BÖLÜM
- ALİ ÇAKMAK BEYEFENDİ'DEN İBRETLİK HATIRALAR-2.BÖLÜM
- ALİ ÇAKMAK BEYEFENDİ'DEN İBRETLİK HATIRALAR-1.BÖLÜM
- HASAN BASRİ ÇANTAY VE ÜSTAD BEDİÜZZAMAN
- ÜÇ ALİMİMİZLE ALAKALI BAZI ANILAR
- ALİ ULVİ KURUCU BEYİN BEDİÜZZAMAN HAZRETLERİ HAKKINDAKİ BAZI MÜLAHAZALARI
- MUTTALİPLİ HACI HİLMİ EFENDİ VE ÜSTAD BEDİÜZZAMAN
- BİR VELİ VE BİR ÂLİMİN DİLİNDEN ÜSTAD BEDİÜZZAMAN
- ŞEYH HALİD EL- FARUKİ
- ABDULLAH CEVDET SÖZLERİ GÖRSEYDİ..
- ALİ ÇAKMAK AĞABEY'DEN HİZMET HATIRALARI-4
- ALİ ÇAKMAK AĞABEY'DEN HİZMET HATIRALARI-3
- ALİ ÇAKMAK AĞABEY'DEN HİZMET HATIRALARI-2
- ALİ ÇAKMAK AĞABEY'DEN HİZMET HATIRALARI-1
- AV.GÜLTEKİN SARIGÜL BEYİN HATIRALARI-5
Hak (ancak) Rabbindendir. Artık, sakın şüpheye düşenlerden olma.
Bakara, 147
GÜNÜN HADİSİ
Yeryüzünde bir kötülük işlendiği vakit, ona şahid olan bunu takbih ederse (kötü olduğunu te'yid ederse), o kötülüğü görmemiş gibi zararından kurtulur. O kötülüğe şahid olmadığı halde, işittiği zaman memnun kalan kimse, sanki şahid olmuş gibi manen zarar
Ebu Davud, Melahim 17, (4345)
SON YORUMLAR
- Bütün beytlerin tercümesini gönderebilir misiniz? sitede sadece son birkaç...
- Fıtrat, namaz, tevafuk, sırlar ve tüm bunların sahibi zişanı İlahi kusur...
- Selamünaleyküm İnternette mütalaalı risale i nur dersleri diye arama yapt...
- bu kıymetli yazıdan dolayı ahmed izz kardeşimize teşekkür ederiz çok mani...
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
TARİHTE BU HAFTA
*İzmir'in Kurtuluşu. (9 Eylül 1922) *IV.Murad Han Tahta Çıktı(10 Eylül 1623) *REGAİP GECESİ(12 EYLÜL PERŞEMBE) *Sakarya Zaferi(13 Eylül 1921) *Süveyş Kanalının Açılması(15 Eylül 1889)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...