

Ders: Kastamonu Lahikası(s: 122)
İzah: Prof. Dr. Şener Dilek
*Risale-i Nur kendi sadık ve sebatkâr şakirdlerine kazandırdığı çok büyük kâr ve kazanç ve pek çok kıymetdar neticeye mukabil fiat olarak, o şakirdlerden tam ve hâlis bir sadakat ve daimî ve sarsılmaz bir sebat ister. Kastamonu Lahikası s:122
*Bu mektupta iki husus üzerinde duruluyor; sadakat ve sebat. Bir dava adamı, bir gönül insanında olması lazım olan en ehemmiyetli, büyük sıfatlar bunlar.
*Risale-i Nur, müntesiplerin çok şey kazandırıyor; evvela iman..Risale-i Nur imanı rusuhiyet derecesine çıkartıyor. Râsih bir imanı kazandırıyor. İmanın tezahürü ubudiyettir. İman inkişaf ederse, tezahürü güzel ahlaktır, muamelatta ciddiyettir, sıdktır, sürurdur.
*Deprem riski yüksek bir bölgede inşaat yapacaksan inşaat râsih ve sağlam olacak. Mimaride demir ve çimentodan çalmayacaksın. Ahirzamanın maddi depremlerinden daha korkunç manevi depremlerinde de rasih ve sağlam bir iman altyapısı olmazsa, yıkılma ve sarsılmalar mukadderdir.
Not: Muhterem Şener Dilek Bey, bu meseleye "Risale-i Nur'da Derinleşme" adlı şaheserinde de kısaca şöyle değiniyor; "Altyapıyı sağlam inşa edenlerin maneviyat mimarisi de sağlam olur. Şu ahirzamanın fırtına ve tsunamilerinden korunmanın da
yolu, sağlıklı ve rasih bir altyapıdan geçer. Altyapıya gerekli ihtimamı göstermeyenlerin uzun vadede pek çok sıkıntılara muhatap olacağı asla unutulmamalıdır." Risale-i Nur'da Derinleşme-s: 23, Feyza Yayıncılık)
*Risale-i Nur, imanı rusuhiyet derecesine çıkarmakla beraber, sadık okuyucularında
-amel ciddiyeti
-hizmet aşkı ve şevki
-fedakarlık ve hamiyet hissini alevlendiriyor.
*Bir de Risale-i Nur bir şahs-ı manevi tesis ettiğinden, o şahs-ı manevini ecru sevabını da her bir sadık şakirdine kazandırıyor.
*Bir kişinin kurtulması önemli.. Cenab-ı Hak bazen bir kişi kurtulsun diye bir peygamber göndermiş.
*Risale-i Nur bu ahirzamanda Hadi ism-i şerifinin cilve-i azamına tam makes ve ayna oluyor.
*İslam tarihine bakın; İslami hizmetleri sırtına almış, taşımış, götürmüş insanların müşterek vasıflarının başında fedakarlık geliyor. Fedakârlık sıfatının içinde en arzu edilen husus ise sadakat, "sadık bir fedakâr" olma.
*Sadakat, insanı diriltir. Sadakat, insanı ayağa kaldırır. Sadakat, insanı yürütür. İnşallah sarsılmaz ve kopmaz. Ashab-ı Kehf'in köpeği sadakatinden dolayı, 300 sene sonra onlarla beraber dirilmiş.
*Sebat, hizmette fedakârlık ve sürerliliktir.
-Risale-i Nur şahıs eksenli bir hizmet değil, şahs-ı manevi eksenli, hakikat ve marifet eksenli bir hizmet.
*Deha imtizaçsızdır.
*Niçin imtihan ve eleklerden geçiriliyoruz? İstidatlar açılsın, küheylanlar ortaya çıksın diye.
*Bir müslümanın velayeti, kemalatı, manevi dirayeti ne kadar yükselirse yükselsin, iki nokta üzerinde hassasiyetle durması lazım;
a-Duadan istiğna olmaz. Kuluz, kusuruz. son nefese kadar Cenab-ı Hakkın dergahından isteyeceğiz.
b-Şahs-ı maneviye, cemaate karşı istiğna olmaz.
Yorum yapmak için giriş yapın.
0 Yorumlar