Soru: Şirketlerin çek, senet yada sözleşmeye bağlı alacaklarının vadelerinden önce belli bir oranda indirim yapılmak suretiyle ödenerek devir alınması işi üzerinde faaliyet gösteren ''Factoring'' firmalarında görev yapmak caizmidir. Bankada kredi pazarlama yapmak ile factoring firmasında belge karşılığı kredi kullandırmak arasında fark var mıdır?
Cevap: Malum olduğu üzere factoring firmaları, makine ve ekipman ihracatından doğan alacaklara orta ve uzun vadeli finansman sağlayan şirketlerdir. İhracatçının alacağı bir poliçede somutlaştırılır ve ithalatçı bankanın kefaletiyle garantiye alındıktan sonra forfaiting şirket tarafından iskonto edilir. Ayrıca, komisyon da alınır. Tüm masraflar ithalatçıya yüklenir. Aslında bu, Batılı ülkelerin gelişmekte olan memleketlere pahalı makine satmak için icat ettikleri bir malî araçtır. Forfaiting işlemi, bütünüyle faiz yasağı kapsamına dahildir.
Böyle bir firmada çalışma meselesine gelince; factoring firması faiz yasağı kapsamına girdiği için böyle bir yerde çalışmak elbette mahzurludur. Bir mümin, İslami açıdan "helal" hükmü verilen bir kazancın peşinde olmalı, bunu elde edebileceği iş kollarına intisab etmenin yollarını aramalılar. Bu arama esnasında şayet bu tür yerlerde çalışıyorsa, çalışmalarını sözleşme şartlarına uygun olarak devam ettirmeliler, tâ ki elde ettikleri kazanç helal olsun. Ancak en kısa zamanda da başka bir iş koluna yönelmenin yollarını aramalıdır.
0 Yorumlar