Soru:Ben bilgisayar işleri ile uğraşıyorum. Bilgisayar topluyorum. Topladığım bu bilgisayarlara lisanssız windows ve diğer lisanssız programları kuruyorum. Bu programları kurduğum için günaha girer miyim? Program sahiplerinin hakları geçer mi? Ahirette hak ararlar mı? Bu konuda kafam çok karışık beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Ayrıca kaçak program almak, kaçak müzik cd si almak, lisanslı programları ya da başkasından aldığımız kaçak programları çoğaltmamızda hak geçer mi? Haram olur mu? Cevabınızı en kısa zamanda bekliyorum. Allah razı olsun
Cevap:Bu konuda henüz ortaya konmuş bir ortak karar yok. Kaynak kitaplarımızdaki “alınan satılan mal nedir, nasıl olmalıdır” tartışmasını buraya taşımaya da gerek duymuyoruz. Ancak son devir alimlerimizin varmış olduğu karar: Kendisinden faydalanılan bir şey maldır ve alınıp satılabilir. Telif hakkı gibi.
Bilgisayar programlarını yapıp satan insanların mutlaka o program üzerinde emekleri var. Kazandıkları para, emeklerinin karşılığı oluyor. Ancak programı yapan şahıs ve bunu pazarlayan şirket, çalışmalarının kopyalanmasını ve satılmasını yasaklamış mıdır? Yasaklamışlarsa ona göre bir hak söz konusu olabilir. Hakka dikkat edilmelidir. Yasaklamamışlarsa zaten problem yok.
İkinci yön, bu mesele artık o kadar yaygınlaşmış ki, önüne geçilmesi mümkün değil. Bu yüzden de hak hukuk meselesi biraz karışık bir durum arz ediyor. Hemen her program kopyalanıyor ve bilgisayarlara yükleniyor. Eğer herkes orijinalini alacak olsa çok pahalı, hiç kimse alamaz veya almaz. Bu yönüyle de mesele artık umumileşmiştir. Böyle umumi bir meselede, devlet tarafından bir yasaklama veya sınırlama getirilmedikçe de bir şey yapmak ve bir şeyler söylemek oldukça zor olacak.
0 Yorumlar