Sahabe Izinde

ASHAB-I KİRAM HAKKINDA BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?-61

*Hz. Ali(r.a)'nın hilafeti sırasında Kufe şehrine geldiğinde senelerce burada ilim öğretmiş olan Abdullah bin Mesud(r..a)'ı şöyle hayırla andığını; "Allah İbn-i Ümm-i Abd'e(yani İbn-i Mesud'a) rahmet eylesin. Bu kasabayı ilimle doldurmuş."

*Hz. Aişe (RA.)'nin Hz. Ömer'i(r.a) anlatırken şöyle dediğini; 'Valla­hi o işbilir ve becerikli idi. Bir benzeri yoktu. İşlerin başına layık olanlarını getirmiştir."

*Muğira b. Şube'nin(r.a) Hz. Ömer'i(r.a) şöyle tavsif ettiğini: "Vallahi o, aldatmayacak kadar faziletli ve aldatılamıyacak ka­dar da akıllı idi."

*Ahnef b. Kays 'ın Hz. Ömer'i(r.a)'den bahsederken; 'Vallahi o, ileride olacak bir şeyi; bi­zim olanı bildiğimizden daha iyi bilir!" dediğini. Bununla, onun tahminlerinde isabetli olduğunu, hataya düş­mediğini kastettiğini..

*Rasulullah (S.A.V.)'ın Hz. Ömer(r.a) hakkında: "Her ümmetin ilham alan (=muhaddesin) veya kendisi­ne doğrunun ilham edildiği kimseleri vardır. Eğer bu ümmette de böyle birisi olsaydı, o Ömer olurdu" buyurduğunu..

*Cabir bin Abdullah'ın(r.a); "İçimizde dünyaya hiç temayül etmeyen yoktur. Ancak Ömer ve oğlu Abdullah gerçekten bundan müstesnadır" dediğini..

*Tabiin alimlerinden Şâbi'nin Abdullah İbn-i Ömer(r.a) hakkında; "İbn-i Ömer'in hadisçiliği fıkıhçılığından daha üstündü" dediğini..

*İbn-i Ömer(r.a)'in Ebu Hureyre(r.a)'ye ; "Ey Ebu Hureyre!' Gerçekten içimizde en çok Rasulullah'ın sohbetinde bulunan ve en çok hadislerini bilen sensin" dediğini..

*İbn-i Mesud'un(r.a) Abdullah bin Abbas(r.a) hakkında; "İbn-i Abbas Kur'an'ın ne güzel tercümanıdır. Eğer yaşımıza erişmiş olsaydı ilmi kudreti dolayısıyla onun huzurunda hiçbirimiz konuşamayacaktık" dediğini..

*Tabiin alimlerinden Muammer'in; "İbn-i Abbas'ın bütün ilmi Ömer, Ali ve Ubeyy bin Kab hazretlerine dayanmaktadır" dediğini.. 

Kaynaklar

1-Yusuf Kardavi, Sünneti Anlamada Yöntem, terc: Bünyamin Erul, Rey Yayıncılık, Kayseri, 1998

2-İbn-i Kuteybe, Hadis Müdafaası, terc: Hayri Kırbaşoğlu, Kayıhan Yayınları, İst. 1979

3-Muhammed el Hudari, İslam Hukuk Tarihi, terc: Haydar Hatiboğlu, Kahraman Yayınları, İst. 1974

0 Yorumlar

Yorum yapın

Yorum yapmak için giriş yapın.