

*Peygamber Efendimizin (aleyhissalatu vesselam) halası Ümeyme'nin oğlu olan Abdullah bin Cahş(r.a) Ebul Hakem bin Ahnes es Sekafi'nin attığı oklarla Uhud muharebesinde şehadet mertebesine erdiğini..
*Abdullah bin Cahş hazretlerinin ashab arasındaki şöhretinin "El Mücdi fillah" (Allah yolunun fedaisi) olduğunu..
*Abdurrahman bin Avf(r.a)'ın azadlı kölesi olup, Şakran lakabıyla daha çok tanınan Salih bin Adiy(r.a)'ın Asr-ı Saadette gazvelerde toplanan ganimetlerin muhafızlığını yaptığını.. Bu konuda gösterdiği titizlik ve dikkatin Efendimiz(aleyhissalatu vesselam) tarafından övüldüğünü.. Hz. Şakran'ın ehl-i beyt ile birlikte Allah Rasulünün (sallalahu aleyhi ve sellem)'in na'şının techiz ve tekfininde de bulunduğunu…
*Abdullah bin Ömer(r.a)'ın ince uzun mızrağıyla atının üzerinde kuş gibi uçup düşman saflarına dalmasını seyreden Rasul-i Ekrem(sallalahu aleyhi ve sellem)'in "Abdullah.. İşte Abdullah" buyurup takdir ettiğini..
*Abdullah bin Ömer Efendimizin Kur'an ayetleri üzerinde uzun uzun düşündüğünü..Yalnız Bakara Suresi üzerinde dört sene çalıştığını..
*Ebu Hureyre(r.a)'nin asıl isminin Umeyr bin Amir olduğunu..
*Ebu Zer(r.a)'ın asıl isminin Cündüb bin Cenade olduğunu..
*Selman-ı Farisi(r.a)'nin asıl isminin Mâbeh bin Buzahşah olduğunu..
*Üsame bin Zeyd(r.a)'ın ashab arasındaki lakabının Hubb-i Rasulullah(Rasulullah'ın sevdiği şahıs) olduğunu..
*Seleme bin Ekva(r.a) hakkında Allah Rasulünün(aleyhissalatu vesselam); "Süvarilerin en iyisi Ebu Katade, yayaların en iyisi Seleme bin Ekva'dır" buyurduğunu..
*Büreyde bin Husayb(r.a)'ın Cihada çok düşkün olduğunu ve "Benim damarlarımda cihad kanı akmaktadır, hayatım at sırtında geçer" dediğini..
*Hicretten 30 ay sonra vefat eden Osman bin Maz'un(r.a) vefat edince Rasulullah'ın(aleyhissalatu vesselam) tasvibince Baki denen mevkie gömüldüğünü. Daha sonra diğer vefat eden ashabında buraya gömülmeye başlanmasıyla Cennet-ül Baki kabristanın meydana geldiğini..
Kaynak
Şah Muinüddin Ahmed Nedvi, Said Sahib Ansari
Asr-ı Saadet
Cilt: 3
Tercüme; Ali Genceli
Sebilürreşad Neşriyatı
İst. 1968
Yorum yapmak için giriş yapın.
0 Yorumlar