Cevaplar.Org

PROF. DR. ŞERİF MARDİN'LE İLGİLİ BİR HATIRA

Bundan otuz yıl önceydi. Hatırlayabildiğim kadarıyla 1978 yılıydı. Bursa'da İnebey Caddesi'nde Nur Hizmetinin ilk ağabeylerinden Sami Pala'nın meşhur 34 numaralı hizmet evinin üst katındaki salonda bulunuyorduk. Belki umumi sohbetin olduğu bir


İbrahim Köse

ibrahimkose60@gmail.com

2008-06-02 02:50:51

Bundan otuz yıl önceydi. Hatırlayabildiğim kadarıyla 1978 yılıydı. Bursa'da İnebey Caddesi'nde Nur Hizmetinin ilk ağabeylerinden Sami Pala'nın meşhur 34 numaralı hizmet evinin üst katındaki salonda bulunuyorduk. Belki umumi sohbetin olduğu bir cumartesi akşamıydı. Sohbete Prof. Dr. Şerif Mardin geleceği için heyecanlıydık.

Prof. Dr. Şerif Mardin, "Sosyal gruplar" konulu bir araştırma ve inceleme çalışması için gelmişti. Bu çalışma doğrultusunda Risale-i Nur eserlerini, onları okuyanları ve bu eserlerin müellifi Bediüzzaman Said Nursi'yi araştırıp inceleyecekti.

Gelenlerin çoğunun yer minderlerinde oturduğu dar bir mekânda yaklaşık 100 kişi kadardık. Çoğunluğu öğrenci olan bu Risale-i Nur dinleyicilerinin diğer kısmı ise çeşitli mesleklere sahipti. İçlerinde, Odunlu Köyünden gelen çiftçiler, Havlucu ve leblebici esnaflar, mühendisler, müteahhitler ve işçiler, memurlar ve öğretmenler. Üniversite hocaları ve öğrencileri. Bir de ortalıkta dolaşan, orada burada koşturan, çay faslı geldiğinde içeriye bir hızla girerek çay tabaklarını dağıtan çocuklar vardı. Diğer bir ifadeyle köylüler, şehirliler, fakirler zenginler, işçiler işverenler, öğrenciler ve öğretmenler. Bir de yeryüzünün canlı çiçekleri olan çocuklar bulunuyordu.

Her zamanki gibi mutad şekilde Risale-i Nurlardan okunarak dersler yapıldı, çaylar içildi. Çay içilirken ilk defa gelenler birbiriyle tanıştı. Tanıdıklar ise, hal hatır sorup duygu ve düşüncelerini paylaştı. Hatta gündelik işlerini takip eden bazı kişiler bir köşede meselelerini konuştu.

Ders programı her zamanki gibi devam etti. Bu süre içerisinde herkes ara sıra Prof. Dr. Şerif Mardin'e baktı. Şerif Mardin hiç kimseye sürekli bakmadı. Ama ara sıra herkese bir göz atıp başını önüne eğerek ders dinledi. Aslında herkes onun neler düşündüğünü merak etti. Belki de söz alır, bir açıklama yapar diye bekledi. Fakat onun hiç böyle bir niyeti yoktu. Anlaşılan biraz sonra kalkıp "Allaha ısmarladık" diyerek gidecekti. Tam bu esnada bir üniversiteli genç (Hatırlayabildiğim kadarıyla Balıkesirli Mustafa) Prof. Dr. Şerif Mardin'e dönerek şu soruyu sordu:

—Sayın Hocam, işte gördüğünüz gibi bizler koca Bursa'da bu kadar az sayıda kişileriz, yaptığımız şey de sadece kitap okumak. (Sanki "sayımız az, yaptığımız iş basit" dercesine) Siz bu gördüklerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Prof. Dr. Şerif Mardin bu soru karşısında, anlamı bu gün daha iyi anlaşılan şu cevabı verdi:

Siz mühim bir iş yapıyorsunuz. Sosyologlar için insanların bir araya gelmesi çok önemlidir. Biz bütün dünyada yüz binlerce insanı bir araya getirebiliriz ama bunların hepsi aynı sınıftan. Oysa siz burada bizlerin başaramadığı bir şeyi başarıyorsunuz. Her kesimden insan bir yerde toplanıyor. Bunların işleri ayrı, memleketleri ayrı, yaşları ayrı. Bak hepsi de bir arada saatlerce kalabiliyor. Bu durum ilk olarak Hz. Muhammed'in (S.A.V.) sohbetlerinde görülmüştü. Şimdi de Bediüzzaman'ın kitaplarının okunduğu sohbetlerde görülüyor. Bu iş çok önemlidir. Siz basit bir iş yapmıyorsunuz.

Prof. Dr. Şerif Mardin konuşmasını bitirip o iki katlı mütevazı Bursa evinden ayrılıp gitti. O gün o ifadeler, Risale-i Nur hakkında ilk defa bir yetkili hocadan duyduğumuz ilmi ifadelerdi. O gün o sözleri çok önemsemiştim. Üzerimde çok etki yapmış olduğunu hala hafızamda satırı satırına bulunmasından anlıyorum. Hoca haklıymış. Geçen on yıllar hep onun tespitini haklı çıkardı.

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

CENNET VE CEHENNEM SADECE MANEVİ DEĞİLDİR

CENNET VE CEHENNEM SADECE MANEVİ DEĞİLDİR

Cennet ve Cehennem iki yurttur; birisi sevaba birisi azaba, birincisi muttakilere, ikincisi kâfirle

ACBU’Z ZENEB HADİSİ

ACBU’Z ZENEB HADİSİ

Bir sorunun cevabı; “Müzedeki bir insanın iskeleti 2.000 senedir var olduğu söyleniyor. Halbu

NAMAZDA 17 SIRRI

NAMAZDA 17 SIRRI

İslam Literatüründe “el-Mabud” kelimesi hakiki mabud olan Allah’ın bir vasfıdır. Ebced d

İNSANLARIN AYIBINI GİZLEMEK

İNSANLARIN AYIBINI GİZLEMEK

Kişi kendisine nasıl davranılmasını istiyorsa, başkalarına da öyle davranmalıdır. Bu minva

CEHENNEM NEREDEDİR?

CEHENNEM NEREDEDİR?

Soru: Cehennem Nerededir? Cevap: Cennet ise Kur’an-ı Kerim'de zikredildiği gibi yüksektedir ve

RUM SURESİ ÖZELİNDE FITRAT DİNİ’NE BAKIŞ

RUM SURESİ ÖZELİNDE FITRAT DİNİ’NE BAKIŞ

Rum suresi, Mekki mukattaat sureler sisteminde yer alan, Kur’an’daki tertip numarası 30 olan bi

HADİSLER IŞIĞINDA KOMŞULUK İLİŞKİLERİ-2

HADİSLER IŞIĞINDA KOMŞULUK İLİŞKİLERİ-2

Ebû Hüreyre (r.a) anlatıyor: Rasûlullah (s.a.s) buyurdular ki: “Komşusu, zararlarından emin

HADİSLER IŞIĞINDA KOMŞULUK İLİŞKİLERİ-1

HADİSLER IŞIĞINDA KOMŞULUK İLİŞKİLERİ-1

Kıyâmetin pek yakın olduğu ve vaktin bereketinin azaldığı günümüzde, insanlar dünya tela

SAYGI GÖSTERGELERİ

SAYGI GÖSTERGELERİ

Toplum içerisinde âdâb-ı muâşeret dediğimiz; nezâket, saygı ve görgü kuralları, dünya v

SAHÂBENİN ADALETİ VE ÂLİMLERİN BUNA DAİR AÇIKLAMALARI-2

SAHÂBENİN ADALETİ VE ÂLİMLERİN BUNA DAİR AÇIKLAMALARI-2

İbn Hacer el-Heytemî diyor ki: "Sahabe arasında cereyan eden hâdiseler konusunda dilimizi tutmam

SAHÂBENİN ADALETİ VE ÂLİMLERİN BUNA DAİR AÇIKLAMALARI-1

SAHÂBENİN ADALETİ VE ÂLİMLERİN BUNA DAİR AÇIKLAMALARI-1

1.Hâfız ibn Hacer el-Askalânî el-İsâbe adlı eserinde diyorki: "Ehli-sünnet, sahâbenin âdil

Dua eden, bana dua ettiği zaman onun duasına karşılık veririm.

Bakara, 2/186

GÜNÜN HADİSİ

Kim Allah'ın Kitabını öğrenir ve sonra da onda bulunanlara uyarsa, Allah onu, dünyada dalaletten çıkarıp doğru yola sevkeder, ahirette de kötü hesabtan korur

Ravi:İbnu Abbas(r.a.)

TARİHTE BU HAFTA

*Fatih Donanmayı Haliç'e İndirdi.(22 Nisan 1453) *T.B.M.M. Açıldı.(23 Nisan 1920) *Yavuz Sultan Selim Padişah Oldu.( 25 Nisan 1512) *Çernobil Nükleer Faciası.(26 Nisan 1986) *Sultan II.Abdülhamid Han Tahttan İndirildi.(27 Nisan 1909)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI