Cevaplar.Org

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-61

Ders: 33. Söz. 6. Pencere İzah: Mehmed Kırkıncı Hocaefendi *Allah’ı tanımada insanlar kâfi değil, cinler de kâfi değil. Onun için çok çeşitli melaikeler var. Şuurlu mahlûklar içinde sayıca en fazla olanlar, melekler. Melaikelerin nevileri de çok muhtelif.


Salih Okur

nedevideobendi@gmail.com

2015-02-28 09:49:11

Ders: 33. Söz. 6. Pencere

İzah: Mehmed Kırkıncı Hocaefendi

*Allah'ı tanımada insanlar kâfi değil, cinler de kâfi değil. Onun için çok çeşitli melaikeler var. Şuurlu mahlûklar içinde sayıca en fazla olanlar, melekler. Melaikelerin nevileri de çok muhtelif. Her yer melaike dolu. Bir melek var ki, bir damla yağmura müekkel, öyle melek de var güneşi elinde tutuyor, yani ona hâkim. Arş-ı azam'ın etrafında saf tutan melekleri düşünelim. Hadis-i Şerifte arş-ı azamın büyüklüğü anlatılırken buyruluyor ki; "Allah'ın kürsîsine nispeten, bütün kevn ü mekânlar, çöle atılmış bir halka gibidir. O'nun arşına nis­peten de kürsî, çöle atılmış bir halka gibidir." İbn Kesîr, Tefsir 1/310; Taberî, Tefsir 3/10.

"Hem nasıl berr'de ve bahr'de kemal-i rahmet ile rızıkları verilen ve kemal-i hikmet ile muhtelif şekiller giydirilen ve kemal-i rububiyetle türlü türlü duygularla teçhiz edilen bütün hayvanat"(Sözler s:657 )

Denizde yaşayan mahlûkat karalardakinin on katı. Ama hepsi her gün muntazam besleniyor. Bu her gün mahlukatın muntazaman beslenmesi Allah'a açılan büyük bir pencere..

Bir de her birine ayrı ayrı suretler giydirilmesi de büyük bir tevhid penceresi. Bazen öyle küçük böcekler görüyoruz ki gözle zor görünüyor, gözleri var, ayakları muntazaman takılmış insan hayret ediyor. Rahmetli İn'am Hoca anlatmıştı; Eskiden köylerde fiske lambalar vardı. Tenekeden yapar, fitil takarlardı. Bir köyün ağası Bayburt'a gitmiş. O zaman yeni çıkan fanus içindeki gaz lambalarından görmüş bir tanesini satın almış, köye getirmiş. Akşam köy odasında millet toplanmış, hayretle bu yeni lambaya bakıyorlar, elden ele gezdiriyorlarmış. İçlerinden saf birisi; "Aman ya Rabbi" demiş "bunu yarattın, yarattın da, bu kulpunu nasıl taktın?" Şimdi, deveyi yarattın bir şey değil de o küçücük böceği yaratıp da o ayağı oraya nasıl taktın? Allahu Ekber.

Bir de her bir hayvanın duyguları başka. Dostunu düşmanını tanıyor, yavrularını büyütüyor. Mükemmel bir terbiyeden geçmişler.

* Kâinatta her şeyin her şeyle irtibatı var. Her şeyi yaratamayan bir şeyi yaratamaz. Dili kim yaratmışsa, meyveyi o yaratmış. Gözü kim yaratmışsa, güneşi o yaratmış. Mideyi kim yaratmışsa, rızıkları da o yaratmıştır.

*Cenab-ı Hak kâinattaki her şeyi insanı merkez alarak yaratmış. İnsan mihrak nokta, merkez nokta.. Her şey insanın faydası gözetilerek yaratılmış.

 *Bir kayısı yiyorsun, o kayısı içerisinde bir kayısı fabrikası(çekirdek) var. Bir zeytin yiyorsun, hakeza o da öyle.. diğer meyveler ve sebzeler de öyle..Bu benim çok acaibime gidiyor.

*Zeytinin, zeytinyağının insan vücuduna faydalarını ilim adamları açıklıyorlar. Bu faydaları ağaç mı düşündü? Biz bunu ağaca mı verelim? Ağaç mı seni tanıdı mı, senin ihtiyacını bildi?

*Üstadın bu altıncı pencerenin genişliğini anlatırken ki ifadesi de enteresan; "Şu daire-i arz kadar, belki medar-ı senevîsi kadar geniş olan şu pencere(Sözler s: 659 )

 

 

 

 

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-200

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-200

Ders: 3. Söz İzah: Mehmed Kırkıncı Hocaefendi *Allah ya..Allah’tan gelen şey nasıl olur,

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-199

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-199

Ders: Mesnevi-yi Nuriye, Katre’nin Hatimesi İzah: Prof. Dr. Alaaddin Başar *Üstad, İslam âl

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-198

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-198

Ders: Asa-yı Musa(s. 106) İzah: Prof. Dr. Şener Dilek İzah Edilen Kısım: Sonra o mütefekkir

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-197

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-197

Ders: Mesnevi-yi Nuriye, Katre risalesi, s. 69 İzah: Prof. Dr. Şener Dilek İzah edilen kısım:

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-196

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-196

Ders: 11. Söz İzah: Prof. Dr. Şener Dilek *Sanattaki letafeti, ilimdeki derinliği, tezyinattak

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-195

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-195

Ders: Hutbe-i Şamiye(s. 19) İzah: Prof. Dr. Şener Dilek İzah edilen kısım: “İstikbal yaln

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-194

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-194

Ders: 33. Söz, 23. Pencere İzah: Prof. Dr. Şener Dilek Not: Bu ders, İstanbul Yüzevler’de,

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-193

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-193

Ders: 14. Lem’a, İkinci Makam İzah: Mehmed Kırkıncı Hocaefendi *“Kâinat sîmasında, arz

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-192

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-192

Ders: 17. Lem’a, 13. Nota İzah: Mehmed Kırkıncı Hocaefendi *Cenab-ı Hak bizi kul olarak yar

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-191

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-191

Ders: Şualar(13. Şua,) s: 307 İzah: Prof. Dr. Şener Dilek İzah edilen kısım: “Bugün, bü

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-190

RÄ°SALE-Ä° NUR DERS NOTLARIM-190

Ders: 14. Lem'anın Ä°kinci Makamı Ä°zah: Prof. Dr. Alaaddin BaÅŸar *“Besmelenin rahmet noktasÄ

"Allah bize yeter, O ne güzel vekildir" dediler.

Âl-i İmrân; 173

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Ey Allah'ın Resulü," dedim, "şayet Kadir gecesine tevafuk edersem nasıl dua edeyim?" Şu duayı okumamı söyledi: "Allahümme inneke afuvvun, tuhibbu'l-afve fa'fu anni. (Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni affet.)

Tirmizi, Da'avat 89,Ravi (r.a.): AiÅŸe

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Şair Muhammed İkbal'in vefatı(21 Nisan 1938) *TBMM'nin açılışı ve çocuk bayramı(23 Nisan 1920) *Osmanlı-Rus Harbi(24 Nisan 1877) *Hudeybiye Gazvesi(26 Nisan 628) *II.Abdülhamid'in tahttan indirilmesi(27 Nisan 1909)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI