Cevaplar.Org

HANIM SAHABÎLER ÜZERİNE

Sitemiz cevaplar. org’un bahçesinde üçüncü olarak açan bir çiçeğimiz Hanım Sahabiler adlı eser. Kayıhan Yayınları tarafından Şubat sonunda piyasaya arz edilen eserin müellifi Nurgül Dere hanımefendi’nin kitap için yazdığı takdimin i


Nurgül Dere

nurguldere@gmail.com

2010-03-15 01:35:58

Sitemiz cevaplar. org’un bahçesinde üçüncü olarak açan bir çiçeğimiz Hanım Sahabiler adlı eser. Kayıhan Yayınları tarafından Şubat sonunda piyasaya arz edilen eserin müellifi Nurgül Dere hanımefendi’nin kitap için yazdığı takdimin ilk halini sizlere sunuyor, büyük bir tahkik ve tetkikin mahsulü olarak, sahasında birinci sıraya geçeceğine inandığımız bu şaheser için kıymetli yazarını bir kere daha tebrik ediyoruz. Salih Okur 

ÖNSÖZ 

 

Âlemlerin Rabbi Allah’a sonsuz hamd-ü senalar, kâinatın Efendisi Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem’e, onun âl ve ashâbına selâm olsun.

 

Öncelikle Hanım Sahabîlerin hayatlarını dosya şeklinde hazırladık ve sitemiz cevaplar.org’da yayınlanmaya başladı. Bu projenin oluşması fikri ise cevaplar.org editörü Salih Okur’a aittir. Kendisi böyle bir çalışma yapmamı rica ettiğinde hiç tereddütsüz kabul etmiştim. Fakat endişelerim vardı; böyle mübarek hanımefendileri yeterince anlatamama, onları yeterince medh edememe endişesi… Bunun sancılarını çok yaşadım, çünkü okuyucuyu tam manasıyla Asr-ı Saadet’e götürmek, o mübarek ve örnek alınması gereken hanımefendilerin hayatlarını okuyucunun tam manasıyla anlamasını sağlamak gerekiyordu ki amaç hedefe ulaşsın. Amaç diyorum çünkü İslamiyet’e mensup bütün hanımefendilerin Asr-ı Saadet’te ki annelerimizin hayatlarını örnek almamız gerekiyor. Önümüzde O’nların hayatlarından daha güzel bir model yok. Hz. Hatice’nin asalet ve fedakârlığı, Hz. Aişe’nin zekâsı ve ilmi, Hz. Hafsa’nın ciddiyeti, Hz. Ümmü Seleme’nin dirâyeti, Hz. Safiyye Binti Huyey’in narinliği, Hz. Fâtıma’nın temiz ahlâkı ve takvası, Hz. Safiyye Binti Abdulmuttalib’in (radıyallahu anhünne) şecaati ilâ âhir…

 

Bize düşen de bu eseri elimizden geldiğince en iyi şekilde hazırlamaya çalışıp okuyucuya ulaştırmaktı. Bunun içinde mümkün mertebe güvenilir kaynaklardan bilgi almaya özen gösterdim. Bu projeye başladıktan sonra tüm günlerim ve gecelerim Asr-ı Saadet’le geçti. Daha iyi anlamak için, âdeta onların hayatlarına girebilmek ve sanki O mübarek annelerimizin yanındaymış gibi onları yaşamak istedim. Dediğim gibi çok endişelerim vardı ama daha sonra Allah’ın yardımı, lütfu ve güzeller güzeli Annelerimle ilgili gördüğüm rüyalar beni biraz daha rahatlattı. Kabz hali yerini ferahlığa bıraktı.

 

Dosyalar birer birer oluşmaya başlayıp sitemiz cevaplar.org’da yayınlandıkça bu çalışmanın ileride kitaplaşabileceği fikri oluştu ve Allah’ın izni ve inayeti ile bu günlere geldik hamd olsun.

 

Eser hakkında kısaca bilgi verecek olursak; sahabîlerin hayatlarını belli bir format üzere dosya şeklinde hazırladım. Öncelikle anne-babası ve nesebi ile ilgili bilgileri uygun gördük. Sonrasında künye ve lakabı, ahlâkı, kayıtlarda var ise şemaili ile ilgili bilgilerin yanı sıra öne çıkan önemli özelliklerini, hayatının önem arz eden bölümlerini aktardık. Eğer nüzulüne sebep olduğu âyet var ise bunları açıklamaları ile birlikte yazdık. Hakkındaki Hadisleri de daha iyi anlaşılması açısından açıklamaları ile birlikte aktardık. Ve son olarak da hakkında söylenen kendi devrinde ve sonrasında yaşamış büyük isimlerin sözlerini ve en son olarak da kendisine ait söz var ise onları aktardık.

 

Kaynak tavsiyeleri, bana ulaştırdığı kıymetli eserler ve desteğinden ötürü cevaplar.org editörü değerli Salih Okur’a; bana çeşitli kaynaklardan bilgi toplamamda yardımcı olan çok kıymetli ablam Nigâr Dere’ye, desteğini esirgemeyen çok kıymetli hocam Vehbi Vakkasoğlu’na, hazırladığım bu eserin ilmî olması için çok çaba sarf eden, bana çok değerli tavsiyelerde bulunan ve benim üzerimde –her ne kadar kendisi kabul etmese de– emeği olan çok değerli Prof. Dr. Ziya Kazıcı hocamıza, bu eserin basılmasında hiçbir masraftan kaçınmayan Kayıhan Yayınları’na ve daha nice adını sayamadığım, desteğini ve duasını aldığım değerli dostlarıma teşekkürü bir borç bilirim. Allah hepsinden razı ve hoşnut olsun.

 

Evet, bir amacım vardı; tüm İslâm hanımefendilerinin Asr-ı Saadet’teki mübarek Annelerimiz başta olmak üzere bütün hanım sahabîleri örnek almamız… Evet, eğer istersek O’nların hayatlarını günümüzde de yaşayabiliriz, bu o kadar da zor değil. Yeter ki biraz çaba gösterelim…

 

Bu amaç yerini bulur mu bilemiyorum ama Rabbimden bu konuda bize yardımcı olmasını diliyorum…

 

İstifadeye medâr olması dileklerimle…

Nurgül Dere

Ocak 2010 - İstanbul

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

Ali Pekcan, 2010-03-27 04:46:22

Salihçiğim, hanım Sahabiler adlı eser elime ulaştı. Okudum. Kursiyerlere tanıttım. Yapraklarnın pembe oluşu, hanımlara bir mesaj olarak değerlendirildi. İnşaallah çok tanınır ve satılır. Eser mevcutlar içerisinde en geniş ve değerli olanı kanımca. yazarı tebrik ediyor, özgün yeni eserlerini bekliyor başarılar diliyorum. selam ve dua ile. Dr. Ali Pekcan

Bu yoruma katılıyor musunuz ?

Hatice, 2010-03-24 04:16:45

bu eseri dün aldım, geniş bir içeriğe sahip, ayrıca çok akıcı elimden bırakamıyorum, ciltli olması da ayrı bir güzel Allah razı olsun böyle bir eser çıkardığınız için. teşekkürler.

Bu yoruma katılıyor musunuz ?

DİĞER YAZILAR

HANIMLARA ÖZEL HADİSLER ÜZERİNE

HANIMLARA ÖZEL HADİSLER ÜZERİNE

Mukaddime Buraya, her zaman yapılan kadınları övücü klasik sözlerle başlamayacağım. Zira

TEBRİK VE TEŞEKKÜR

TEBRİK VE TEŞEKKÜR

Muhterem üstadım Prof. Dr. Niyazi Beki hocamın "El Münebbihat' ismiyle müsemma eserini mütala

NİYAZİ BEKİ HOCAMIZIN EL MÜNEBBİHAT ADLI ŞİİR KİTABI ÜZERİNE

NİYAZİ BEKİ HOCAMIZIN EL MÜNEBBİHAT ADLI ŞİİR KİTABI ÜZERİNE

“Şiir ise çendan kıymetdar, şirin bir vasıta-yı ifadedir.” Bediüzzaman Malum olduğu

TALİKAT TERCÜMESİ YAYINLANDI

TALİKAT TERCÜMESİ YAYINLANDI

Ta‘lîkât adlı eser Bedîüzzamân tarafından, Gelenbevî’nin Mantıkla ilgili yazdığı

HAYATIM HATIRALARIM’IN YENİ BASKISI ÇIKTI

HAYATIM HATIRALARIM’IN YENİ BASKISI ÇIKTI

Merhum Mehmed Kırkıncı Hocaefendi’nin bir devre ışık tutan hatıratı vefatının altıncı

KIZIL İCÂZ TERCÜMESİNİ TAKDİM EDERKEN

KIZIL İCÂZ TERCÜMESİNİ TAKDİM EDERKEN

Kızıl Îcâz, Abdurrahman Ahdarî’nin 142 beyitten oluşan “Süllemü’l-Münevrak” isimli

NİYAZİ HOCAMIZIN YENİ ESERİ KIYAMET ALAMETLERİ ÇIKTI

NİYAZİ HOCAMIZIN YENİ ESERİ KIYAMET ALAMETLERİ ÇIKTI

İnsanların en büyük rehberi ilimdir. Kur’ân’ın ilk emri “Oku!”dur. “Bilenlerle bilme

KIZIL ÎCÂZ’IN TERCÜMESİNİ TAKDİM EDERKEN

KIZIL ÎCÂZ’IN TERCÜMESİNİ TAKDİM EDERKEN

Kızıl Îcâz, Bedîüzzaman’ın mantıkla ilgili bir kitâbıdır. Kızıl İcaz, Abdurrahman Ah

“HALK ARASINDA YANLIŞ BİLİNENLER”E DAİR

“HALK ARASINDA YANLIŞ BİLİNENLER”E DAİR

Allahu Teâlâ’ya hamd olsun, ısrarla uzun süredir beklediğimiz bir eser irfan dünyamıza kaza

HANIM SAHABÎLERİN ÜÇÜNCÜ BASKISI ÇIKTI

HANIM SAHABÎLERİN ÜÇÜNCÜ BASKISI ÇIKTI

Değerli ziyaretçilerimiz, sitemiz yazarlarından Nurgül Dere hanımefendinin kaleme aldığı Han

ULEMÂ [SEKÜLER DÜZENDE ÂLİM OLMAK]

ULEMÂ [SEKÜLER DÜZENDE ÂLİM OLMAK]

Değerli ziyaretçilerimiz, sitemiz yazarlarından Nurgül Dere hanımefendinin kaleme aldığı Ule

İman edip iyi yararlı işler yapanları, muhakkak salihler (zümresi) içine katarız.

Ankebût, 9

GÜNÜN HADİSİ

SABAH İLE YATSI NAMAZLARINI CEMÂATLE KILMANIN FAZÎLETİNE DÂİR EBÛ HÜREYRE HADÎSİ

Münâfıklara sabah ile yatsı (cemâat) namazlarından daha ağır hiç bir namaz yoktur. (Halbuki) bu iki namaz(ın cemâatin)de olan (ecir ve fazîlet)i bilseler emekliye, emekliye (sürtüne, sürtüne) de olsa onlara gel(ip hâzır ol)urlardı. (Ebû Hüreyre)

TARİHTE BU HAFTA

*Şair Muhammed İkbal'in vefatı(21 Nisan 1938) *TBMM'nin açılışı ve çocuk bayramı(23 Nisan 1920) *Osmanlı-Rus Harbi(24 Nisan 1877) *Hudeybiye Gazvesi(26 Nisan 628) *II.Abdülhamid'in tahttan indirilmesi(27 Nisan 1909)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI