Cevaplar.Org

Bir erkek dört kadın alıyor da bir kadın dört erkekle bir anda evlenmiyor?


2003-03-01 14:20:43

Erkek esasen tohumlayıcı insan demektir. Size bir latife anlatayım, dinlenmiş olun. Meşhur nahivcilerden Sibeveyh’in talebesi vardır; Ahfeş. Ahfeş, Sibeveyh gibi, nahvin (nahv: Arapçada bir bakıma gramer üstü, edebiyat altı bir ilimdir ki, başka dilde yoktur.) Bu ilmin kurucularındandır, hocasıyla beraber. Buna demişlerki: “ya sen hep nahivle uğraşıyorsun. Böyle kelam, tefsir, hadis gibi ilimlerle hiç iştigal etmiyorsun. Senin bu cehaletinin son sınırı yok mudur? Böyle fuzuli şeylerle meşgulsün.” “E demiş, siz bana şeriata dair mesele sorun. Ben nahivle cevap vereyim” demiş. Bu meseleyi sormuşlar: “ Neden bir erkek bir kaç kadın alıyor da, bir kadın bir kaç erkek almıyor. Haydi nahivden buna cevap ver.” Demiş: “failin taaddüdü caiz değildir.” Arapçada kaide bu. Fail bir tane olur, mef 'ul çok olur. Neden? Bir işe bin tane parmak karışmaz. Karıştırır o zaman. Şer'i açıdan meseleyi ele aldığımız zaman, bu bir tohumlamadır. Halbuki bütün hukuklarda beş temel prensibten bir tanesi de nesebin sübutudur. Neslin muhafazasıdır. Kim kimin oğlu karışmaması için herkes nereye tohum attı belli olsun diye olur bu. Bir tarla bin tane adamın olsa, o götürse tohum atsa, o nadas yaptı, o tınas yapsa karışır bu mesele. Birbirine karışır, tarlada bile öyledir. Biri oraya tohum atmışsa bir başkası götürüp tohum atamaz. Hangi tohum kimin karışır. Kim anızını yapacak, nadasını yapacak karışır. Eser-i vahid üzerinde pek çok müessir içtima etmez.Demek erkek tohumlayan fail, kadın tohumlanandır. Onun için tohumlananın taaddüdü caizdir, fakat tohumlayanın taaddüdü caiz değildir. Bunda ayrıca başka hikmetler de vardır. İnşaallah onu da Cenab-ı Hak daha ariz, amik anlatma imkanını versin.

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

"Allah gözlerin hain bakışını ve kalplerin gizlediğini bilir."

Mü'min, 19

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

İki kelime vardır ki, Rahman'a sevimli, dilde hafif ve mizanda ağır gelir. Bunlar; "Sûbhanellahi ve bihamdihi, Sûbhanellahil-azim=Yüce Allah'ı hamd ile tesbih ederim, Yüce Allah'ı tenzih ederim." kelimeleridir.

Buhari Tecrid-i Sarih, 2189

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Çanakkale'de Kirte Zaferi(28.04.1915) *Gazneli Mahmud'un vefatı(30.04.1090) *Cezzar Ahmet Paşa Akka'da Napolyon'u püskürttü.(2.05.1799) *Fatih Sultan Mehmed'in vefatı(3.05.1481) *Hâlid bin Zeyd Ebû Eyyûb Ensari'nin vefatı (4.05.677)(İ.hatip takvimi)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI