Cevaplar.Org

Kar haddi adına İslam’da bir sınır var mıdır?


2002-05-07 21:19:12

İslami kabullenmiş olduğu ticari esaslara göre, kar haddi adına bir sınırlama getirmemiştir. Fakat bu demek değildir ki, esnaf, tüccar istediği malı, istediği gibi, istediği fiyata satabilir. Hayır. Biz bir sınırlama yoktur derken İslam’ın % 5, %10 gibi sabit kar oranları getirmediğini ifade etmek istiyoruz. Yoksa İslam’ın “gabn–i fahiş” yani aşırı kar dediğimiz hususlarda olaya müdahale ettiğini, gerektiğinde narh koyduğunu, stokçuluğu yasak ettiğini de biliyoruz. Buna göre, günümüzde serbest piyasa sınırlarında, aşırı aldatmalara gitmeksizin mürüvvet esası çizgisinde malın maliyet fiyatı üzerine normal bir kar koyarak satmak gerekir. Bu konuda bazı kitaplarda % 20 kar haddi denildiği de vakidir. Yalnız bunlar, hergün değişen piyasa şartları içinde gerçekçi değildir ve hiç bir asla da dayanmayan şeylerdir. Belki bu oran, o sözün söylendiği zaman ve mekan dilimi içinde geçerli olabilirdi. Bunu aynı şekilde günümüze taşımak doğru değildir. M-19) Soru: Tarlayı icara (kiraya) vermek caiz midir? Kiralama hadisesi İslam’da ümmetin maslahatı açısından istihsanen cevaz verilen bir husustur. İster tarla, ister ev, isterse kiralamaya konu olabilen mallarda, bunun terki içtimai hayatı olabildiğine zorlayacaktır ki, bu İslam’ın genel disiplinlerine terstir. Bu açıdan zaruretler ölçüsünde buna cevaz verilmiştir. Fakat esas olan tarla vb. şeyleri şahsın kendinin çalıştırmasıdır. Çeşitli sebeplerden dolayı çalıştıramayacak ise, tarlanın atıl durmaması için kiraya verebilir. Hakez ev için de aynı şeyler söylenebilir. Kiraya vermek üzere ev yapmak, ölü bir yatırımdır. Eve yatırılan para, ticari hayatla sirküle edilse, hem ülke ekonomisine katkıda bulunulacak, hem istihdam alanlarının açılmasına zemin hazırlanılacak, hem de kira paraları ile geçinen asalak bir sınıfın doğmasına sebebiyet verilmeyecektir. Ama bunun olmadığını düşünmek de, şehir hayatında belki yüzlerce kişinin evsiz kalmasına sebebiyet verebilecektir. Bu açıdan genel prensip olarak başta ev, tarla, dükkan ve günümüzde değişen şartlar gereği taksi, otomobil, uçak. vb. şeylerin kiralanmasına cevaz verilmemiş; ama yokluğunda meydana gelecek arızalardan dolayı da istihsanen caiz denmiştir.

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

De ki: Sizin kendisinden kaçtığınız ölüm, muhakkak sizi bulacaktır. Sonra da görüleni ve görülmeyeni bilen Allah'a döndürüleceksiniz de O size bütün yaptıklarınızı haber verecektir.

Cum'a, 8

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Zalim sultanın yanında gerçeği söylemek en büyük cihaddandır.

Tirmizi 13, (2175)

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Şair Muhammed İkbal'in vefatı(21 Nisan 1938) *TBMM'nin açılışı ve çocuk bayramı(23 Nisan 1920) *Osmanlı-Rus Harbi(24 Nisan 1877) *Hudeybiye Gazvesi(26 Nisan 628) *II.Abdülhamid'in tahttan indirilmesi(27 Nisan 1909)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI