Cevaplar.Org

Evladlık almanın hükmü nedir?


2002-01-10 23:59:03

"İslam'da evlatlık caiz değildir" deyip meseleyi bir çırpıda kestirip atmak mümkün değildir. Evladlık yine İslam tarafından belirlenen şartlara uyulduğu takdirde caizdir. Nitekim Hz. Peygamber'in Zeyd b. Hârise'yi, Hz. Huzeyfe'nin Salim'i evladlık olarak yanlarında barındırdıkları herkesin bildiği hususlardandır. Evladlık edinmenin şartlarının başında, çocuğun gerçek babasına nisbet edilmesi gelir. Allah Rasulu Hz. Zeyd'i yanına aldığında, cahiliyye dönemi adetinin devamı olarak ona Zeyd b. Muhammed denildi. Hz. Salim'e de,Salim b. Huzeyfe. Bunun üzerine "onları (evladlıklanızı) öz babalarına nisbet ederek çağırın. Allah katında bu daha doğrudur" (Azhab, 33/5) ayeti nazil oldu. Ve bundan böyle Zeyd'e Zeyd b. Hârise ve Salime' de Salim Mevlâ Huzeyfe denildi. Bedir savaşının suvarilerinden biri olan Mikdad b. Amr da Hz. Esved'in evlatlığı idi. Halk ona da Mikdad b. Esved diyordu ama ayet nazil olduktan sonra Mikdad da gerçek babasına nisbet edilerek Mikdad b. Amr diye tesmiye edildi. Demek ki, İslam'a göre evladlık edinmenin şartlarından birisi, çocuğun öz babasına nisbet edilmesidir. İkinci şart; çocuğun ileri yaşlarında devreye girecek olan mahremiyet mevzuuna dikkat edilmesidir. Yani alınan çocuk kız ise, mürâhik olduğunda baba, erkek ise akil-baliğ olduğunda anne ile arasında mahremiyet bahis mevzuu olacaktır. Gerçi ileride gerçekleşecek bu durumu önlemek gayesi ile, çocuğun cinsiyetine göre, onu evladlık alan ailenin yakınlarından süt emzirme cihetine gidilebilir. Böyle olunca, yukarıda bahsettiğimiz mahzur da kendiliğinden ortadan kalkar. Ama bunun her zaman uygulanabilmesi oldukça zordur. Bununla ilgili üçüncü şart; mirasın tahakkuku meselesidir. Evladlık çocuk kat'i suretle evlatlığı olan ailenin gerçek mirascısı değildir. Bu sebeple nufusa yapılacak olan kaydın ve bunun neticesi olarak çocuğun miras almasının fıkhi bir temeli yoktur. Yalnız kişi, sağlığında kendi iradesiyle istediği kimseye malını bağışlayabilir ya da vasiyet edebilir. Buna göre o şahsın, evlatlık aldığı çocuğa malını bağışlaması durumunda, sair mirascılarını da düşünerek adaleti gözetmesi gerekir. Vasiyet etmesi halinde de vasiyet üçte bir üzerinden geçerlidir. Malın tamamının çocuğa vasiyet edilmesinin geçerli olmasının şartı ise, mirasçıların buna muvafakat etmesidir. Özetleyecek olursak; yukarıda kısaca arzetmeye çalıştığımız şartlar çercevesinde evlatlık caiz olsa da bu şartların gözetilmediği evlatlık kat'iyen caiz değildir.

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

Zeliha, 2006-02-19 16:16:39

ben bu yaziyi begendim. lakin kafamdaki sorularin tamami cevaplanmis degildir. soruda sudur: cocuk ergenlik cagina geldiginde nasil davranilmali. o senin mahremin olmadigi icin evde tek basinada kalamazsin o cocukla. ve tesettürede dikkat edilmesi lazim. bu konu daha benim icin aydinlanmamistir. selamlar

Bu yoruma katılıyor musunuz ?

DÄ°ÄžER YAZILAR

Üstünlük ve şeref ancak Allah'ın, Peygamberinin ve mü'minlerindir.

Münâfikûn, 8

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Muavvizeteyn (Nas-Felak) Sureleri

"Şeytan insanoğlunun kalbinin üzerinde tünemiş vaziyette bekler. Allah'ı zikredince siner, çekilir, gaflet etse vesvese verir." (Buhari, Tefsir, Kul euzu bi-rabbi'n-nas 1)

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Çanakkale'de Kirte Zaferi(28.04.1915) *Gazneli Mahmud'un vefatı(30.04.1090) *Cezzar Ahmet Paşa Akka'da Napolyon'u püskürttü.(2.05.1799) *Fatih Sultan Mehmed'in vefatı(3.05.1481) *Hâlid bin Zeyd Ebû Eyyûb Ensari'nin vefatı (4.05.677)(İ.hatip takvimi)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI