Cevaplar.Org

Domuz etinin haram edilmesinin sebep ve hikmeti nedir?


2002-01-04 22:50:53

Din-i mübin-i İslam'ın emir ve yasak şeklinde mükellefiyet olarak bizlere sunduğu şeylere karşı bizim birer kul olarak neden, niçin gibi sorular sormaya hakkımız yoktur. Namaz kılma, oruç tutma, nasıl bir ibadet ise içki içmeme, zinaya yaklaşmama ve domuz eti yememe de aynı ölçüler içinde bir ibadettir. Bediüzzaman hazretlerinin yaklaşımına göre "emirler" müsbet ibadet, "yasaklar" da menfi ibadettir. İşte ibadetin hem müsbeti hem de menfisinde esas olan "Allahın emri, neticesi Allahın rızası, semeresi de uhrevidir", Yani ahirette başta Cemalullah'ın seyri olmak üzere, cennet nimetleri şeklinde karşımıza çıkacaktır. Bu sebeple kul olarak bizler, ne emredilmiş veya ne yasak edilmişse, sırf emredildiği ve yasak edildiği için yaparız. Hele hele yasaklardan şeytandan kaçar gibi kaçarız. Fakat Allah nasıl Àmir-i Mutlaktır, aynı zamanda Hakîm-i Mutlaktır; her emir ve yasağında binbir hikmet ve maslahat vardır. Zira Allah, abes fiil işlemekten münezzeh ve müberradır. Buna göre domuz etinin yasak edilmesinin hikmetleri adına devrimizin kültürünün tesiri altında bazı şeyler söyleyebiliriz. Genelde tıp ilmini ilgilendiren bu husus üzerinde, halkımızın büyük çoğunluğunun bildiği ansiklopedik bir-iki malumatı arzetmek isterim. Domuzun bünyesinde bulunan tirişin, kist ve larva adı altında iki ayrı şekil alır. Kist, tirişin'in olgunlaşmamış, larva ise olgunlaşmış halidir. Adeta bir kapsül içindeki ilaç gibi kendini kamufle edebilen bu mikrop, kaslar arasına yerleşir ve hayatını sürdürür. Domuz etinin yenmesi suretiyle insan vücuduna intikal eden tirişin pek çok hastalığın sebebi durumundadır. Hekimlerin ifadelerine göre kist halinde insan midesine inen bu mikrop, midede asit ile çözülür, ardından bağırsaklara iner ve üç-beş saat içinde döllenme yoluyla sayıları 2250-2500 adede ulaşır. Çeşitli yollarla başkalarına da bulaşabilme özelliği vardır bu tirişin mikrobunun. Ve bugüne kadar yapılan araştırma ve incelemeler sonucu bu mikrop öldürülememiş ve zararsız hale getirilememiştir. Yine istatistiklere göre domuz eti yiyen insanlarda bunun meydana getirdiği hastalıklar had safhadadır. Ayrıca domuz eti yenmesi sebebiyle, insanda bir fıtrat-ı sâni meydana gelebilir. Yani karakter değişebilir, kalb alemi ölebilir. Domuzun en belli başlı özelliklerinden olan kıskançlık duygusunun olmaması, belli ölçülerde insana da geçebilir. Hulasa, domuz etinin yasaklanmasının hikmetleri adına sunduğumuz bu bir-iki husus kat'iyen bağlayıcı değildir. Bu hikmetler olmasa bile, Allahın onu haram kılması, bizim ona elimizi dahi uzatmamamız için yeterli ve geçerli bir sebeptir.

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

Kenan, 2012-02-11 16:21:14

Benim kafama takılan domuz eti değilde, en az domuz eti kadar iğrenç bulduğum süt kuzusu ve süt danası eti. Adamlar cenin halindekini bile yiyiyorlar. Dinimizin bu konuda güvenilir kaynaktan bir hükmü varmı. Vicdanım bunu asla kabullenemiyor.

Bu yoruma katılıyor musunuz ?

DÄ°ÄžER YAZILAR

Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve zürriyetler bağışla ve bizi takva sahiplerine önder kıl!

Furkan, 74

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

"Kişi, dostunun dini üzeredir. Bu nedenle, kiminle dost olacağına dikkat etsin!"

Ebû Hureyre radıyallahu anh. Ebû Dâvud.

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Yıldız Sarayı'nın İttihatçılar'ca Yağma Edilmesi(29 Nisan 1909) *Gazneli Mahmud'un Vefatı(30 Nisan 1030) *Yıldırım Bâyezid Tarafından Manisa'nın Fethi(1 Mayıs 1390) *Fatih Sultan Mehmed Hân'ın Vefatı(3 Mayıs 1481) *Eyüp Sultan Hazretleri(r.a.) Vefât

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI