HIRS VE HASET NEDİR?
Hırs nedir? Doğrusu, bu kavramın tanımını bulmayı sosyologlara bırakmak lazım. Fakat hangi halimiz hırslı, hangisi hırstan uzak, işin bu kısmı hepimizi ilgilendiriyor. Çünkü hırs, başarısızlığa sebeptir.
Hırs nedir? Doğrusu, bu kavramın tanımını bulmayı sosyologlara bırakmak lazım. Fakat hangi halimiz hırslı, hangisi hırstan uzak, işin bu kısmı hepimizi ilgilendiriyor. Çünkü hırs, başarısızlığa sebeptir.
Hırsın başarısızlığa sebep olduğunu şu misal çok güzel anlatıyor; Bir ekmeğin yapılması için, sırası ile tarlaya buğdayın ekilmesi, harmanlanması, fırında pişirilmesi gerekir. Bunlardan birisini eksik bırakırsak ekmeği elde edemeyiz. İşte hırs ile işe başlayan bir kişi her işin kendine göre sırası ile yapılması gereken şartları yerine yetirmez ya atlar, ya da sonraya bırakır, bir türlü amacına ulaşamaz.
Siz hiç doğar doğmaz koşan çocuk gördünüz mü? Yerde biraz sürünmeden, emeklemeden, düşe kalka yürümeden olmaz. İşte lisan öğrenmek, ilim tahsil etmek, iş dünyasında ilerlemek içinde sırasıyla yerine getirilmesi gereken şartlar var. Maalesef bu gün, özellikle ticaret hayatında insanların bu hırs damarından istifade eden bazı üçkâğıtçıların birçok insanın canını yaktığını görmekte ve duymaktayız. Allah öylelerin şerrinden hepimizi korusun.
Başta belirttiğim, hırsın tanımını yapmayı sosyologlara bırakmak lazım dediğimden maksadım şu: Bazı insanlarda hırs kelimesi azim manasını uyandırıyor. Bence de hırs kelimesini azim manasında algılayarak bize verilen bu hissin yönünü en güzel mecrasına çevirmemiz gerekiyor. Çünkü insan, hislerinin üzerini örtemese de, onların yönünü iyiye çevirebilir. Ekmek örneğinde belirttiğim kural ile de işlerimizde ne kadar hırs var ne kadar yok anlayıp başarıya daha rahat ulaşabiliriz.
Yine bu konu ile ilgili diğer bir mevzuda haset meselesidir. Yani, gerek hırsından ya da diğer sebeplerden, muhatabının başarısını, malını çekememektir. Bu his insan için çok tehlikelidir ve insanın içini yakar. Çünkü hakikat ta Allah, haset eden adamın rakibine bir nimet veriyor ve haset eden adam bundan rahatsız oluyor. Bu Allah’ın Rahmetini eleştirmek ve beğenmemek değil midir?
Konuya biraz daha teknik yaklaşacak olursak, insanda üç tane his vardır:
Biri gıptadır. Yani “onda var ama bende de olsun” hissidir, bu his caizdir ve genel için zararsızdır.
Diğeri hasettir ki haset edilenden çok haset edeni yakar.
Diğeri ise isar denilen, sahabelerin özelliğidir ki kendinde olmadığı halde arkadaşının sahip olduğu ile övünmektir ve sevinmektir. Yani “onda var ya yeter” diyebilmektir. Bu üçüncüsü günümüz toplum insanının ruhuna çok uzak bir histir ki, aynı anne ve babanın çocuklarının arasında bile çok nadir bulunuyor.
İnsan olduğumuz için, kıymetimiz maddemizde değil manamızdadır ve yine insan olduğumuz için kıymetli ya da değersiz olup olmamayı istemek yine bize bırakılmıştır. O halde bize düşen pest ahlaklardan ruhumuzu arındırıp yüksekleriyle parlatmaktır. “Haset ettiği vakit haset edenin şerrinden Allah’a sığınmanız” arzusuyla iyi güler dilerim.
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
Ömer, 2011-12-17 05:19:44
Çok güzel bir anlatım çok güzel bir açıklama Allah razı olsun.
Bu yoruma katılıyor musunuz ?
Ahmet ÇELİK, 2008-07-20 03:51:19
Akıcı bir anlatım ile konuyu çok iyi açıklanmış.Yazılarının devamını bekleriz.Allah (c.c) razı olsun.
Bu yoruma katılıyor musunuz ?
Canpolat KÜSMEZ, 2008-03-12 08:55:07
Çok güzel bir anlatım çok güzel bir açıklama Allah razı olsun.
Bu yoruma katılıyor musunuz ?
DİĞER YAZILAR
YAVUZ BÜLENT BAKİLER’DEN DİL İKAZLARI-4

20- ETİK-ONUR VS. “Kötü para iyi parayı kovar” derler. Görülüyor ki aynı kaide dilde de
MUSTAFA ÖZCAN İLE A’DAN Z’YE-17

Hindistan Hindistan siyasi ve dini heteredoksinin buluşma, uğrak yeri veya himaye merkezidir. S
ATEİST BİR PROFESÖRÜN ALLAH’I İNKÂR EDEN VİDEOSU ÜZERİNE

Ateist bir profesörün bir videosuna rastladım. Birçok insanın gözü önünde sıkılmadan, ür
MUSTAFA ÖZCAN İLE A’DAN Z’YE-16

İstibdat *Bir müstebit gidiyor ama istibdat yerli yerinde kalıyor ve sayıyor’ diyen Dr. Ahmet
YAVUZ BÜLENT BAKİLER’DEN DİL İKAZLARI-3

16- UMARIM – KAHRETSİN!: “Başta devlet televizyonlarımız olmak üzere bazı yayın kuruluşl
MUSTAFA ÖZCAN İLE A’DAN Z’YE-15

Ürdünlü spastik bir çocuk İsrail’i bitiş gününü de söylüyor. 13/7/2022. Elbette en d
YAVUZ BÜLENT BAKİLER’DEN DİL İKAZLARI-2

7- “GERİYE İADE EDECEĞİZ” denmez. Çünkü İADE ETMEK zaten GERİYE VERMEK demektir. Mese
MUSTAFA ÖZCAN İLE A’DAN Z’YE-14

İslami Camia(Türkiye’deki) *Bir zamanlar İslami camiada, İslam’ın hangi döneminde yaşad
YAVUZ BÜLENT BAKİLER’DEN DİL İKAZLARI-1

“Türkçe ağzımızda anamızın sütü gibi helâl ve güzel olmalı” Yahya Kemal Beyatlı K
MUSTAFA ÖZCAN İLE A’DAN Z’YE-13

Evet, İslam âlemi umudun son kertesinde yaşıyor. Umutların tükendiği noktadayız. Bu beşer
MUSTAFA ÖZCAN İLE A’DAN Z’YE-12

Hayata biraz sloganlarla değil gerçeklerle bakalım. İran Devrimi İsrail devletinin yarı yaş
- MUSTAFA ÖZCAN İLE A’DAN Z’YE-11
- MUSTAFA ÖZCAN İLE A’DAN Z’YE-10
- MUSTAFA ÖZCAN İLE A’DAN Z’YE-9
- MUSTAFA ÖZCAN İLE A’DAN Z’YE-8
- İSLAMİYET, CAMİLERE VE TÜRBELERE HAPSOLACAK MÜNZEVİLER DİNİ DEĞİLDİR.
- DEPREMDEN DEĞİL, DEPREMİN DİZGİNLERİ ELİNDE OLANDAN KORKALIM!
- MUSTAFA ÖZCAN İLE A’DAN Z’YE-7
- BİR YILDIZ POPÇUNUN KONSERİ VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ
- MUSTAFA ÖZCAN İLE A’DAN Z’YE-6
- MUSTAFA ÖZCAN İLE A’DAN Z’YE-5
- MUSTAFA ÖZCAN İLE A’DAN Z’YE-4
- MUSTAFA ÖZCAN İLE A’DAN Z’YE-3
- DEPREMLERİ NASIL OKUMALIYIZ?
- MUSTAFA ÖZCAN İLE A’DAN Z’YE-2
- BAYRAM ÖNCESİ YAPMAMIZ GEREKENLERE HAZIR MIYIZ?
- KURBANLA İLGİLİ SORULAR VE CEVAPLARI
- MUSTAFA ÖZCAN İLE A’DAN Z’YE-1
- VEFAT EDENLER İÇİN HİÇ “HAYATINI KAYBETTİ” DENİLİR Mİ?
- YÖNETİCİLİĞİN AĞIR VEBALİ, HZ. EBUBEKİR’İN MUHTEŞEM HUTBESİ
- SÜNNET MERASİMİ VE ÇOCUKLARINI SÜNNET ETTİRECEK ANNE-BABALARA DÜŞEN GÖREVLER
- BİR MODERNİST MÜSVEDDESİ-2
- RAMAZAN BAYRAM TEBRİKİ
- BU YAZI BİR BAYRAM İKRAMI VE HEDİYESİDİR
- BAYRAMI NASIL GEÇİRMELİYİZ?
- BİR MODERNİST MÜSVEDDESİ-1
- BİR RAMAZAN AYI MANİFESTOSU
- FEZAİL-İ ÂMÂL’DEN RAMAZAN AYI İLE İLGİLİ NOTLAR
- KÜÇÜKLERE YÖNELİK CİNSEL SALDIRILARIN ANLAMI
- HATIRLATMA, TEBRİK VE DUA

İnsanlar yalnız inandık demeleri ile bırakılıveriliceklerini, kendilerinin imtihana çekilmeyeceklerini mi sandılar?
Ankebut, 2
GÜNÜN HADİSİ
Resulullah (sav) buyurdu ki: "Kim "üç kız" veya "üç kızkardeş" veya "iki kızkardeş" veya "iki kız" yetiştirir, terbiye ve te'diblerini eksik etmez, onlara iyi davranır ve evlendirirse cenneti hak etmiştir."
Ebu Davud, Edeb 130, (5147); Tirmizi, Birr, 13 (1913)
SON YORUMLAR
- Bu zor günde bu hikaye adeta bana rehber olmuştu Allah'a bin şükürler ols...
- Fakat bazan oluyor ki: Cadde-i Ahmediyede (A.S.M.) gittikleri halde, bilmiyorlar...
- Teşekkürler Hocam...
- Muzaffer Ozak Efendi Hazretlerinin Kabri Mübarekleri Nerededir ???...
- Birçok eserden süzülerek kaleme alınan eser aynı zamanda satır aralarında...
- Selamün aleyküm ben arapça sözleri çok istiyorum bana ulaşırmısınız...
- Fevkalade bir hayat. Divanıni merak ettim...
- ALLAH razı olsun. Maddî manevi bereketini nasip etsin inşaAllah Âmin...
- Maşaallah, ne güzel. Farkında değiliz ama bize bakıp imanını tazeleyen mi...
- Esselamu aleyküm Buraya ayrıca hadislerin kaynağında yazar mısınız?...
TARİHTE BU HAFTA
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...