EL-MUKÃŽT

Mukît kelimesinin sözlük anlamı: Hayatını sürdürecek kadar gıda veren, koruyan.


Ali Bozkurt

alibozkurt.02@hotmail.com

2020-05-27 12:18:54

Mukît kelimesinin sözlük anlamı: Hayatını sürdürecek kadar gıda veren, koruyan.

Mukît isminin terim anlamı: Bütün canlılara, hayatlarını sürdürmeye yarayacak kadar gıda veren, bedenlerle birlikte ruhların da gıdasını veren.

Bedenin gıdası, yaşamaya yetecek kadar yiyecek ve içecek; ruhun gıdası ise kulluğun bilincinde olup ona göre yaşamak ve hikmet bilgisine sahip olmaktır.

Mukît ismi, Kur'an'da bir ayette geçmektedir:

"Kim iyi bir işe aracılık ederse onun da o işten bir nasibi olur. Kim kötü bir işe aracılık ederse onun da ondan bir payı olur. Allah her şeyin karşılığını vericidir."(1)

Burada Mukît ismi, "karşılığını verici" olarak tercüme edilmiştir. İyi, meşru, doğru işlerin sonuca ulaşması için aracılık yapmak, aracılık yapana sevap kazandırır. Kötü, gayr-ı meşru, yanlış işlerin gerçekleşmesi için aracılık yapmak, aracılık yapanı günaha sokar.

"O, dört gün içinde (dört evrede), yeryüzünde yükselen sabit dağlar yarattı, orada bolluk ve bereket meydana getirdi ve orada rızık arayanların ihtiyaçlarına uygun olarak rızıklar takdir etti."(2)

Bu ayette, besin anlamındaki "kût" kelimesinin çoğulu olan "ekvat" kelimesi geçmektedir; buradaki anlamı, "ihtiyaçlarına uygun rızıklar" şeklindedir. Allah, dünyayı yaratırken canlıların rızıklarını oluşturduğu sistemin içine yerleştirmiştir.

Bir hadiste bildirildiğine göre, Resulullah (sav) şöyle dua ederdi: "Allah'ım, Al-i Muhammed'in rızkını belini doğrultacak kadar ver -Bir diğer rivayette- "yetecek kadar ver" buyurmuştur."(3)

El-Mukît isminden çıkarmamız gereken ders:

El-Mukît isminden şu üç dersi çıkarmalıyız:

1.Allah'tan helal ve temiz rızık istemeliyiz.

2.Allah, bizlere karşılıksız rızk verdiği için, biz de ihtiyaç sahiplerine gücümüz oranında karşılıksız olarak vermeliyiz.

3.Kulluğumuzun bilincinde olup ona göre yaşamalı ve hikmet bilgisine sahip olmak için gayret etmeliyiz.

Dipnotlar

1-Nisa-85

2-Fussilet-10

3-Buhari, Rikak-17; Müslim, Zekat 126, (1055); Tirmizi, Zühd 38, (2362)

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

İnkâr edenler, Allah'ın yolundan ve -yerli, taşralı- bütün insanlara eşit (kıble veya mâbed) kıldığımız Mescid-i Harâm'dan (insanları) alıkoymaya kalkanlar (şunu bilmeliler ki) kim orada (böyle) zulüm ile haktan sapmak isterse ona acı azaptan tattırırız.

Hac,25

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Ä°SÄ°M VE KÃœNYE

"Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleriyle çağırılacaksınız öyleyse isimlerinizi güzel yapın"

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Yıldız Sarayı'nın İttihatçılar'ca Yağma Edilmesi(29 Nisan 1909) *Gazneli Mahmud'un Vefatı(30 Nisan 1030) *Yıldırım Bâyezid Tarafından Manisa'nın Fethi(1 Mayıs 1390) *Fatih Sultan Mehmed Hân'ın Vefatı(3 Mayıs 1481) *Eyüp Sultan Hazretleri(r.a.) Vefât E

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI