HAYAL KURMAK

Soru: İslam’da hayatımızla ilgili hayal kurmanın ne gibi bir önemi var, yüce Allah gerçekleştirmeyeceği şeyleri kullarının hayal etmesine neden izin veriyor? Örneğin benim kısmetimde olmasını dilediğim kişi ile ilgili veya geleceğimle ilgili elimde olmadan gelişen hayallerim var, düşlediğim bütün her şeyin olmasını bekleyemem, ancak boşuna mı diliyorum? Çünkü düşlediklerime benzer hiçbir şey olmadı. hayatımda.


Niyazi Beki(Prof. Dr.)

niyazibeki@gmail.com

2018-05-22 21:34:10

Soru: İslam'da hayatımızla ilgili hayal kurmanın ne gibi bir önemi var, yüce Allah gerçekleştirmeyeceği şeyleri kullarının hayal etmesine neden izin veriyor? Örneğin benim kısmetimde olmasını dilediğim kişi ile ilgili veya geleceğimle ilgili elimde olmadan gelişen hayallerim var, düşlediğim bütün her şeyin olmasını bekleyemem, ancak boşuna mı diliyorum? Çünkü düşlediklerime benzer hiçbir şey olmadı. hayatımda.

Cevap: -İnsanı hayata bağlayan en önemli unsurlardan biri hayal kurmaktır. Eğer Allah hayal kurma mekanizmasını vermeseydi, insanların hayatı zehir zemberek olurdu. Ufak bir hayal kırıklığına uğrayan bir insanın perişan haline baktığımız zaman, geleceğe ait hiç bir hayali olmayan kimselerin perişan hallerini kestirmek zor olmasa gerektir.

-Allah insana pek çok güzel fonksiyona sahip hayali vermekle kalmamış, aynı zamanda hayalin aşırıya kaçmaması için gereken sınırları belirleyen aklı da vermiştir. Akl-ı selim sahibi kimse, elbette önüne düşen her hayali düşleyip mutlaka ulaşılması gereken bir Leyla gibi tasarlayacak olursa, netice itibariyle bir gün -cinnet-i muvakkata ile de olsa- mecnun olması mukadder olacaktır.

-Her ilacın bazı yan etkileri olduğu halde o ilaçları kullanmak zorunlu olduğu gibi, insanın mahiyetinde ekilen pek çok güzel manevî unsurların, duygu ve düşünce mekanizmalarının da bazı yan etkileri olmaktadır. Akıl çok güzel olmakla beraber, onun taşıyamayacağı yükleri yüklediğinizde onun fıttırıp uçmasına sebep olabilirsiniz. Bir çok akıllı filozof, aklını sınırlarının ötesine kaydırdığı, iman esaslarını da -vahiy ışığına ihtiyacını hissetmeden- aklıyla çözmeye çalıştığı için sonuç itibariyle çok ahmak bir materyalist olup çıkmıştır.

-Bu açıklamadan anlaşılıyor ki, hayalin varlığı büyük bir nimettir, onun imal hatası yok, kullanım hatası vardır. Nitekim hayali yanlış yerde le durdamıyla kullananlara "hayalperest" adı verilmiştir.

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

İLAHİ HUZURDA..

İLAHİ HUZURDA..

Soru: “Ve onların hepsi de kıyamet günü O’nun huzuruna tek başına gelecektir.”(Meryem, 1

Dehşeti herşeyi kaplayan kıyametin haberi sana geldi mi?

Gaşiye, 1

GÜNÜN HADİSİ

"Şüphesiz Allah, verdiği nimetin eserini kulunun üzerinde görmek ister."

Tirmizî.

TARİHTE BU HAFTA

*Yıldız Sarayı'nın İttihatçılar'ca Yağma Edilmesi(29 Nisan 1909) *Gazneli Mahmud'un Vefatı(30 Nisan 1030) *Yıldırım Bâyezid Tarafından Manisa'nın Fethi(1 Mayıs 1390) *Fatih Sultan Mehmed Hân'ın Vefatı(3 Mayıs 1481) *Eyüp Sultan Hazretleri(r.a.) Vefât E

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI