LEM'ALAR ve Sualler-6

Yirmi Altıncı Lem'a İhtiyarlar Lem'ası [Sual: Said Nursi, ihtiyarlığa girdiği zaman; güz mevsiminde, bir ikindi vaktinde, yüksek bir dağda dünyaya baktığında neler görüyor?] /Yirmi Altıncı Lem'a /İkinci Rica.


İsmail Aksaraylı

i.aksarayli@mynet.com

2016-01-15 10:14:44

Yirmi Altıncı Lem'a

İhtiyarlar Lem'ası

[Sual: Said Nursi, ihtiyarlığa girdiği zaman; güz mevsiminde, bir ikindi vaktinde, yüksek bir dağda dünyaya baktığında neler görüyor?] /Yirmi Altıncı Lem'a /İkinci Rica.

[Sual: Said Nursi, bir zaman gençlik gecesinin uykusundan ihtiyarlık sabahıyla uyandığı vakit kendine bakıyor, neler görüyor?] /Yirmi Altıncı Lem'a /Üçüncü Rica.

[Sual: Said Nursi, bir zaman ihtiyarlığa ayak bastığında, ihtiyarlık ve hastalık ona hücum ettiğinde sermaye-i ömrünün meyvelerini neler görüyor?] /Yirmi Altıncı Lem'a /Dördüncü Rica.

[Sual: Said Nursi, ihtiyarlığının başlangıcında, inziva arzusuyla, İstanbul'un boğaz tarafındaki Yuşa Tepesi'nde, yalnızlıkla ruhunun istirahat aradığı bir günde, o yüksek tepede daire-i ufka bakınca neler görüyor?] /Yirmi Altıncı Lem'a /Beşinci Rica.

[Sual: Niçin; sübûti bir emri ihbar etmek kolay, inkâr ve nefyetmek gayet müşküldür?] /Yirmi Altıncı Lem'a /Dördüncü Rica.

[Sual: Said Nursi, esaretinde, insanlardan tevahhuş edip Barla Yaylası'nda Çam Dağı'nın tepesinde yalnız kaldığında, çam ağacının üstündeki üstü açık odacık içinde ihtiyarlık, ona neler ihtar ediyor?] /Yirmi Altıncı Lem'a /Altıncı Rica.

[Sual: Said Nursi, ihtiyarlığın başlangıcında, ehl-i dünyanın onu Eski Said zannedip Ankara'ya istediklerinde Ankara'ya gidip, Ankara'nın çok ziyade ihtiyarlanmış, yıpranmış, eskimiş kalesinin başına çıktığında neler görüyor?] /Yirmi Altıncı Lem'a /Yedinci Rica.

[Sual: Said Nursi, ihtiyarlığın alâmeti olan beyaz kıllar saçına düştüğü bir zamanda, Harb-i Umumî'deki esaretinden sonra İstanbul'a geldiğinde kendisine gösterilen çok ziyade bir hüsn-ü teveccüh ve iltifat karşısında neler görüyordu?] /Yirmi Altıncı Lem'a /Sekizinci Rica.

[Sual: Rusya'da Harb-i Umumî'de esirken, Kosturma vilayetinde bulunduğu sırada, Volga Nehri'nin kenarında uzun karanlık gecelerde ve karanlıklı gurbette neler hissediyor, kendini nasıl buluyor?] /Yirmi Altıncı Lem'a /Dokuzuncu Rica.

[Sual: Said Nursi, esaretten geldikten sonra, İstanbul'da Eyüb Sultan kabristanının dereye bakan yüksek bir yerinde oturduğunda âfâka baktığı zaman hangi halet-i hayaliye içindedir ve kalbine neler ihtar ediliyor?] /Yirmi Altıncı Lem'a /Onuncu Rica.

[Sual: Said Nursi, İstanbul'da Çamlıca tepesinde bir köşkte, biraderzadesi Abdurrahmân ile oturken, ona göre; hayatları, hayat-ı dünyeviye cihetiyle mesudane bir hayat sayılabilirken hakikat noktasında acınacak hallerine gıpta ile bakanlar için ne diyor, kendi halini nasıl görüyor?] /Yirmi Altıncı Lem'a /On Birini Rica.

[Sual: Ankara'da kalmayıp Van'a giden Said Nursi, Van'da Ermenilerin yaktığı Horhor medresesini ziyaretinde neler düşünüyor?] /Yirmi Altıncı Lem'a /On Üçüncü Rica.

[Sual: Said Nursi'nin; ehl-i dünyanın, kendisini herşeyden tecrit ettiğinde içine düştüğü beş çeşit gurbet nelerdir; Said Nursi, teselli ve medet için kalbine ve ruhuna baktığında neler görmüş?] /Yirmi Altıncı Lem'a /On Dördüncü Rica.

[Sual: Said Nursi, Emirdağı'nda niçin ruh u canıyla Denizli Hapsi'ni arzuluyor ve kabre girmeyi istiyor?] /Yirmi Altıncı Lem'a /On Beşinci Rica.

[Sual: Said Nursi, Eskişehir hapsinden Kastamonu'ya nefyedilince, polis karakolunda iki-üç ay misafir edilir, burada sıkıntı ve meyusiyet içindeyken ihtiyarlığında inayet-i İlahiye imdadına nasıl yetişmiştir?] /Yirmi Altıncı Lem'a /On Altıncı Rica.

Yirmi Altıncı Lem'anın Zeyli

Mektubat Mecmûası'nda Yirmi Birinci Mektup'tur.

Yirmi Yedinci Lem'a

Eskişehir Mahkeme Müdafaası'dır.

Yirmi Sekizinci Lem'a

[Bu Risalenin tamamı, teksir Lem'alar mecmûasında neşredilmiştir.]

[Sual: [Zâriyat Suresi: 51/ 56-58] âyetlerin, zâhir mânâsının dışında çok tefsirin göstermediği güzel ve yüksek mânâları nedir?] /Yirmi Sekizinci Lem'a/ İkinci Nükte.

[Sual: Cenab-ı Hak, niçin Resulüne [Muhammed Aleyhissalatü Vesselâm'a] ait olabilecek bazı halleri, Resulünü tekrim ve teşrif noktasında bazen kendine isnat eder?] /Yirmi Sekizinci Lem'a /İkinci Nükte /Birincisi.

[Sual: Kaç nevi uyku vardır?] /Yirmi Sekizinci Lem'a /Re'fet (Bey'in sorusu).

[Sual: Zât-ı Ahmediye (A.S.M.) neden salât ve selâm ister?] /Yirmi Sekizinci Lem'a/ "Bu da güzeldir.".

[Sual: Vahdetü'l-vücud meşrebi nedir, mesele-i Vahdet-i Vücudu şimdiki insanlara telkin etmek neden ciddi zarar verir?] /Yirmi Sekizinci Lem'a /Aziz Kardeşim, Vahdütü'l-vücûda dair bir parça izah istiyorsun.

[Sual: Mustafa Sabri ile Mûsa Bekûf'un, Muhiddin-i Arabî hakkındaki fikirlerinin hakikati nedir, Said Nursi niçin "Muhiddin Arabî'nin 'Bizden olmayan ve makamımızı bilmeyen kitaplarımızı okumasın, zarar görür." sözünü naklediyor?] /Yirmi Sekizinci Lem'a /Bir Suale Cevap.

[Sual: Said Nursi; "Nefis daima kötü şeylere sevk eder." [Yusuf Suresi: 12/ 53] ayetiyle "Senin en Zararlı düşmanın nefsindir.", hadisinin bir nüktesi nasıl açıklıyor?] /Yirmi Sekizinci Lem'a / Meâli: "Nefis daima kötü şeylere sevk eder.", ile başlayan parça.

Sual: Kısa bir zamandaki küfre mukabil, hadsiz bir zaman Cehennem'de hapis nasıl adâlet olur? /Yirmi Sekizinci Lem'a / 'Sual, Kısa bir zamandaki küfre...", ile başlayan parça.

Yirmi Sekizinci Lem'anın Yirmi Sekizinci Nüktesi

Sual: Âyetlerden anlaşılıyor ki, cüz'î ve bazen şahsî bir hâdise-i gaybiyeyi de haber almak için, gâyet uzak bir mesafe olan semavat memleketine casus şeytanların sokulması ve o çok geniş memleketin her tarafında o cüz'î hâdisenin bahsi varmış gibi; hangi şeytan olsa, hangi yere sokulsa, yarım yamalak o haberi işitecek, getirecek diye bir mânâyı akıl ve hikmet kabul etmiyor. Hem nass-ı âyetle, semavatın üstünde bulunan Cennet'in meyvelerini bazı ehl-i risalet ve ehl-i keramet, yakın bir yerden alır gibi alıyormuş. Bazen yakından Cennet'i temaşa ediyormuş, diye nihayet uzaklık nihayet yakınlık içinde bir meseledir ki bu asrın aklına sığmaz? Hem cüz'î bir şahsın cüz'î bir ahvali; küllî ve geniş olan semavat memleketindeki Mele-i A'lâ'nın medâr-ı bahsi olması, gâyet hakîmane olan tedvir-i kâinatın hikmetine muvafık gelmiyor? Halbuki bu üç mesele de hakaik-i İslâmiyeden sayılıyor? [bu suallere cevap nedir?] /Yirmi Sekizinci Lem'a/ Yirmi sekizinci Lem'anın Yirmi sekizinci Nüktesi.

Yirmi Dokuzuncu Lem'a

Arabî ibarelerle tefekkürnâmedir. "Yedi bab"tır. 29. Lem'a'da Arapça olarak 3. Bab'a yer verilmiş, diğer altı babı, teksir Lem'alar mecmûasında neşredilmiştir

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

EMİRDAĞ LAHİKASI-Sualler-5

EMİRDAĞ LAHİKASI-Sualler-5

[Sual: Said Nursi, Risâle-i Nurlara tam serbestiyet verilmemesinin sebep ve hikmeti için ne diyor?

EMİRDAĞ LAHİKASI-Sualler-3

EMİRDAĞ LAHİKASI-Sualler-3

[Sual: Said Nursî, neden ve kimler için: “Risale-i Nur yalvarmaz, onlar yalvarmalı.”, diyor?]

EMİRDAĞ LAHİKASI-Sualler-2

EMİRDAĞ LAHİKASI-Sualler-2

[Sual: Çocukların Risale-i Nur'dan ders almaları ve yazmaları, onların bu zamanda bu ciddî ça

EMİRDAĞ LAHİKASI-Sualler-1

EMİRDAĞ LAHİKASI-Sualler-1

Sual: Said Nursî, hakkında evham edenlere ne diyor? / Emirdağ Lâhikası, Emirdağındaki Kardeş

KASTAMONU LAHİKASI-Sualler-7

KASTAMONU LAHİKASI-Sualler-7

[Sual: “Risale-i Nur bir daire değil, mütedâhil daireler gibi tabakatı var.” bu tabakaları

KASTAMONU LAHİKASI-Sualler-6

KASTAMONU LAHİKASI-Sualler-6

[Sual: “Âlem-i İslâm'ın, bu asrın en büyük hasâreti olan bu dehşetli İkinci Harb-i Umum

KASTAMONU LAHİKASI-Sualler-5

KASTAMONU LAHİKASI-Sualler-5

[Sual: Ehl-i dalâlet, ekser halkı neyle avlıyor, Risale-i Nur şakirtleri bu mânevî hastalığa

KASTAMONU LAHİKASI-Sualler-4

KASTAMONU LAHİKASI-Sualler-4

Sual: Neden, ‘hakaik-i îmaniye, herşeyden evvel bu zamanda: en birinci maksad olmak ve sâir şe

KASTAMONU LAHİKASI-Sualler-3

KASTAMONU LAHİKASI-Sualler-3

[Sual: Risalet-in-Nur; hakikat-ı İslâmiyenin içinde cereyan edip gelen esas-ı velâyet ve esas-

KASTAMONU LAHİKASI-Sualler-2

KASTAMONU LAHİKASI-Sualler-2

[Sual: Tahribat-ı mâneviye karşısında gittikçe Risale-i Nur'un mu'cizâne mukavemeti ve satvet

KASTAMONU LAHİKASI-Sualler-1

KASTAMONU LAHİKASI-Sualler-1

[Sual: “Ulemâ-ü ümmetî ke-enbiyâ-i benî İsrâil” hadîsinin asrımıza bakan vechesi nedi

Dua eden, bana dua ettiği zaman onun duasına karşılık veririm.

Bakara, 2/186

GÜNÜN HADİSİ

Her kim bir namazı (kılmayı) unutursa (onu) hatırladığında kılsın. Onun bundan başka keffâreti yoktur.

BUHARİ, KİTÂBU MEVÂKÎTİ'S-SALÂT

TARİHTE BU HAFTA

*Yıldız Sarayı'nın İttihatçılar'ca Yağma Edilmesi(29 Nisan 1909) *Gazneli Mahmud'un Vefatı(30 Nisan 1030) *Yıldırım Bâyezid Tarafından Manisa'nın Fethi(1 Mayıs 1390) *Fatih Sultan Mehmed Hân'ın Vefatı(3 Mayıs 1481) *Eyüp Sultan Hazretleri(r.a.) Vefât E

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI