BAZI TEMİZLİK SORULARI VE İBADET

slm size birkaç sorum olacak aklımı bulandıran. 1-) Bazı kurumlarda klasik tuvalet değil de sadece ayakta ihtiyaç gidermek için pisuvar ve alafranga tuvalet bulunuyor. Ayakta ihtiyaç giderdiğimizde bizim anladığımız manada taharet yapamıyoru


2009-01-31 01:58:40

Soru: slm size birkaç sorum olacak aklımı bulandıran.

1-) Bazı kurumlarda klasik tuvalet değil de sadece ayakta ihtiyaç gidermek için pisuvar ve alafranga tuvalet bulunuyor. Ayakta ihtiyaç giderdiğimizde bizim anladığımız manada taharet yapamıyoruz ve birkaç damla iç çamaşırımıza gelmiş oluyor veya alafrangada oturarak ihtiyaç giderdiğimizde yine aynı şekilde usule uygun taharet yapamıyorum. Bu durumda üzerimde bulunan elbise ile namaz kılınabilir mi? veya bunun bir sınırı var mı?

2-) Her ne kadar taharete dikkat etmeye çalışsam da, alt iç çamaşırımda özellikle makat kısmında biraz sarılık oluşuyor. Bu durum namaza mani midir? veya bir sınırı var mıdır?

3-)ihtiyaç giderirken elbisemize sıçrayan ya da sıçradığını düşündüğümüz pisliğin üzerinden ıslak el ile geçmek pisliği ortadan kaldırır mı o elbise ile namaz kılınır mı? Ayrıca tahrik olma durumlarında çıkan ıslaklık iç çamaşıra bulaşırsa o çamaşır ile namaz kılınır mı, veya temizliği nasıl olur? Aklımı kurcalayan ve çoğu zaman namazlarımda aksamaya sebeb olan bu durumları cevaplarsanız vesveselerden kurtularak gerçeği öğrenmiş olur ve çok memnun kalırım. Allah razı olsun

Cevap: a-) Bu durumda idrar damlalarının kesilmesine özen göstermeniz gerekir. Alafranga tuvaletlerde de kalktıktan sonra damlaların kesildiğine kanaat edip ondan sonra abdest alınır. Veya çok sıkı durum olmazsa önce abdest namaz sonra tuvalet işine bakarsınız. Çamaşırın azcık kirlenmesinin namaza engeli yoktur.

b) Belirgin bir pislik olmadıkça namaz kılınır imkân olduğu zamanda değiştirilir. Çamaşırın sararması veya kirli görünmesi namaza engel olmaz.

c-) İdrar yaparken sıçrıntılardan sakınmak gerekir. Ama yinede üzerimize sıçrarsa namaza engel değildir. Islak elle silmek caizdir. Ancak gerek yok bu konuda muafiyet vardır. Tahrik olma durumunda gelen sıvının kuruyunca ovalamakla yaş iken yıkamakla temizlenir. Bu imkânlar yoksa o elbiseyle namaz kılınır.

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

İLAHİ HUZURDA..

İLAHİ HUZURDA..

Soru: “Ve onların hepsi de kıyamet günü O’nun huzuruna tek başına gelecektir.”(Meryem, 1

Hiçbir günahkar, başkasının günah yükünü yüklenemez.

İsrâ, 15

GÜNÜN HADİSİ

"Kişi, dostunun dini üzeredir. Bu nedenle, kiminle dost olacağına dikkat etsin!"

Ebû Hureyre radıyallahu anh. Ebû Dâvud.

TARİHTE BU HAFTA

*Yıldız Sarayı'nın İttihatçılar'ca Yağma Edilmesi(29 Nisan 1909) *Gazneli Mahmud'un Vefatı(30 Nisan 1030) *Yıldırım Bâyezid Tarafından Manisa'nın Fethi(1 Mayıs 1390) *Fatih Sultan Mehmed Hân'ın Vefatı(3 Mayıs 1481) *Eyüp Sultan Hazretleri(r.a.) Vefât E

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI