Cevaplar.Org

Cünüp iken diş doldurttuktan sonra alınan gusül abdestinin hükmü nedir?


2002-01-10 23:34:42

Hanefi mezhabinde ağız içini yıkamak farz, Hanbeli'de vacip, Şafii ve Malikilerde ise sünnettir. Bu açıdan "mazmaza" yani ağız içinin yıkanması hassaten Hanefi mezhebinde ayrı bir önem taşımaktadır. Yalnız burada dikkat edebilecek olan husus, "ağız içi" kavramıdır. Yani yıkanması farz olan ağız içidir yoksa dişin içi değildir. Bu sebeple dolgulu veya kaplamalı bir diş için gusülde farz olan dişin dış çeperine suyun temas etmesidir. Bu da her hâl ü kârda olacağı için, burada şüpheye esas olabilecek bir mevzu bahis konusu değildir. Fakat bir müslümanın cünüplü gezmemezi, dolaşmaması üzerinde durulmaya değer ayrı bir koun. Ama bunu diş dolgusu veya kaplaması ile karıştırmamak lazım.

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

yeliz, 2007-01-24 15:56:59

aynı olay benimde başıma geldi ibadetlerimi hep tereddütlü yapıyorum ama yazınız rahatlattı doğrusu ama bunun kaynağı nedir bilmek isterdim doğrusu

Bu yoruma katılıyor musunuz ?

DÄ°ÄžER YAZILAR

Onlar, bollukta da, darlıkta da infak edenler, öfkelerini yenenler ve insanlar (daki hakların)dan bağışlama ile (vaz) geçenlerdir. Allah, iyilik yapanları sever.

AL-Ä° Ä°MRAN,134.AYET

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Kim Müslümanlar arasından bir yetim alarak yiyecek ve içeceğine dahil ederse, affedilmez bir günah (şirk) işlememişse, Allah onu mutlaka cennete koyacaktır.

Tirmizi, Birr 14, (1918)

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Çanakkale'de Kirte Zaferi(28.04.1915) *Gazneli Mahmud'un vefatı(30.04.1090) *Cezzar Ahmet Paşa Akka'da Napolyon'u püskürttü.(2.05.1799) *Fatih Sultan Mehmed'in vefatı(3.05.1481) *Hâlid bin Zeyd Ebû Eyyûb Ensari'nin vefatı (4.05.677)(İ.hatip takvimi)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI