Cevaplar.Org

İMAN PENCERESİNDEN MUSİBET VE HASTALIKLAR-2

3) Başa gelen musibetler iki kısma ayrılır: Biri: Dinî hayatı sıkıştıran musibetler: Evet, asıl musibet ve zararlı musibet, imanımızın, Müslümanlığımızın, ahlakımızın başına gelen musibettir. Bu musibetlerden her zaman Allah’a sığınmak gerekir.


Niyazi Beki(Prof. Dr.)

niyazibeki@gmail.com

2021-05-22 20:09:06

3) Başa gelen musibetler iki kısma ayrılır:

Biri: Dinî hayatı sıkıştıran musibetler:

Evet, asıl musibet ve zararlı musibet, imanımızın, Müslümanlığımızın, ahlakımızın başına gelen musibettir. Bu musibetlerden her zaman Allah'a sığınmak gerekir.

Öyle insanlar var ki, Allah'ın kulu olduğunu ilan ettiği halde, gerçekte Allah'a değil, nefsine, heva ve hevesine kulluk eder. Fakat musibetlerin başına gelmesiyle asıl yüzünü göstermeye başlar. Zira imanında ve kulluğunda samimi değildir. Sırf Allah rızası ve ahiret hayatını kazanmak için yapması gereken güzel işleri dünyaya dirsek yapar. Eğer dünyası arzularına cevap verecek bir konumda ise, dinine imanına sahip çıkar. Ancak başına bir sıkıntı gelip dünya zevkini kaçırırsa, bu defa dünya lezzetlerinin elinden kaybolup gitmesinin faturasını din ve imanına keser. Böylece hem dünya hem de ahiret hayatını kayb eder ve büyük bir hüsrana uğrar.

Kur'an-ı Kerim'de bu konuyla ilgili çok çarpıcı şöyle bir tasvir ve temsil vardır:

وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَعْبُدُ اللَّهَ عَلَى حَرْفٍ فَإِنْ أَصَابَهُ خَيْرٌ اطْمَأَنَّ بِهِ وَإِنْ أَصَابَتْهُ فِتْنَةٌ انْقَلَبَ عَلَى وَجْهِهِ خَسِرَ الدُّنْيَا وَالآخِرَةَ ذَلِكَ هُوَ الْخُسْرَانُ الْمُبِينُ الحج/11 .

" İnsanlar içinde kimileri vardır ki, Allah'a bir yarın/uçurumun kenarında (şartlı olarak) kulluk eder; öyle ki kendisine bir iyilik denk gelirse bundan pek memnun olur, ama başına bir imtihan sıkıntısı gelse, hemen yüz çevirir. Böyleleri dünyasını da ahiretini de yitirmiştir ve apaçık hüsran işte budur."(Hac, 22/11).

Demek ki istikameti doğru olan kimseler, nimetlerle karşılaşmaları esnasında Allah'a şükrettikleri gibi, nikmetlerle/sıkıntılarla karşılaştıklarında da şükreder, en azından sabreder. Her zaman "görelim Mevla neyler, neylerse güzel eyler" şeklindeki beklenti içerisinde sabreder. Veya "Lütfun da hoş, kahrın da hoş" diyerek şükreder.

Burada akla gelir ki, musibet-zede şükredebilir mi? Evet edebilir, işte örneği:

وعن الشعبي، قال شريح: "إني لأصاب بالمصيبة، فأحمد الله عليها أربع مرات، أحمد إذ لم يكن أعظم منها، وأحمد إذ رزقني الصبر عليها، وأحمد إذ وفقني للاسترجاع لما أرجو من الثواب، وأحمد إذ لم يجعلها في ديني" ((سير أعلام النبلاء) للذهبي [4/105]).

Kadı Şureyh şunları söylemiştir:

"Bir musibet başıma geldiğinde, Allah'a dört defa hamd/şükr ederim:

a) Allah, bundan daha büyük bir musibet verebildiği halde, vermemiştir. Bunun için şükrederim.

b) Musibeti verirken, ona karşılık bana sabır ihsan ediyor. Bunun için de şükrederim.

c)Musibetin karşılığında sevap beklerim, Allah da bana "istirca'ı" ihsan eder. Bunun için de şükrederim.

d) Bu musibet dinimde olmadığı için Allah'a şükrederim."

أَوَلَا يَرَوْنَ أَنَّهُمْ يُفْتَنُونَ في كُلِّ عَامٍ مَرَّةً أَوْ مَرَّتَيْنِ ثُمَّ لَا يَتُوبُونَ وَلَا هُمْ يَذَّكَّرُونَ 

"Onlar, her yıl bir veya iki kez (çeşitli belâlarla) imtihan edildiklerini görmüyorlar mı? Sonra yine de ne tövbe ediyorlar ne de ibret alıyorlar" (Tövbe, 126) mealindeki ayette de dini yönden yapılan imtihana işaret edilmektedir. Ayetin ifadesinden anlaşılıyor ki, insanlar hayatları boyunca her yıl en az bir-iki defa musibet ve sıkıntılarla imtihan olmaktadır. Bu imtihanın hedefinde insanların günah ve kusurlarından pişmen olup tövbe etmelerini sağlamak ve bu çetin imtihanın sonuçlarını düşünüp tefekkür etmeye, ebedi hayatı kaybetmemek için içinde bulunduğu fani hayatını sorgulamaya sevk etmek vardır.

Her konuda bizim mutlak rehberimiz olan peygamberimizin(s.a.v) sık sık yaptığı ve dinî musibetlerden Allah'a sığındığını gösteren dualarından biri şöyledir:

«اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ قَلْبٍ لَا يَخْشَعُ، وَمِنْ دُعَاءٍ لَا يُسْمَعُ، وَمِنْ نَفْسٍ لَا تَشْبَعُ، وَمِنْ عِلْمٍ لَا يَنْفَعُ، أَعُوذُ بِكَ مِنْ هَؤُلَاءِ الأَرْبَعِ»

 "Allah'ım! Korkmayan kalpten, makbul olmayan duadan, doymayan nefisten ve faydasız ilimden sana sığınırım. Bu dört şeyden sana sığınırım" (bk. Tirmizî, Deavât: 69).

-devam edecek-

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DİĞER YAZILAR

Bilin ki, Allah'ın lâneti zâlimlerin üzerinedir.

Hûd,18

GÜNÜN HADİSİ

Ramazan ayı girdiği zaman cennetin kapıları açılır, cehennemin kapıları kapanır ve şeytanlar da zincire vurulur.

Tirmizi, Savm 82, (807); İbnu Mace, Sıyam 45, (1746)

TARİHTE BU HAFTA

*Şair Muhammed İkbal'in vefatı(21 Nisan 1938) *TBMM'nin açılışı ve çocuk bayramı(23 Nisan 1920) *Osmanlı-Rus Harbi(24 Nisan 1877) *Hudeybiye Gazvesi(26 Nisan 628) *II.Abdülhamid'in tahttan indirilmesi(27 Nisan 1909)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SİTE HARİTASI