SAMİ EFENDİ HAZRETLERİNİN LOKANTALAR HAKKINDA TAVSİYESİ
Prof. Dr. İbrahim Ethem Cebecioğlu hocamız diyor ki; “Sami Efendimizin(ks.) bir tavsiyesi vardı ihvanına; “Dışarıda yemek yememeye çalışın. Eğer yemek zorunda kalırsanız, vitrinde olan yemekleri yemeyin. O, midenize-vücudunuza hastalık olur. Gözlerin görmediği şeyi yeyin
Prof. Dr. İbrahim Ethem Cebecioğlu hocamız diyor ki; "Sami Efendimizin(ks.) bir tavsiyesi vardı ihvanına; "Dışarıda yemek yememeye çalışın. Eğer yemek zorunda kalırsanız, vitrinde olan yemekleri yemeyin. O, midenize-vücudunuza hastalık olur. Gözlerin görmediği şeyi yeyin."
Cebecioğlu hocamız devamında şöyle yazıyor; Büyükler eskiden sık sık şunu söylerlerdi; "Aşçının abdestsiz, gusülsüz yemek pişirmesi kalbi, sadrı kilitler, kasvet verir."
Biz de bu vesileyle Şah-ı Nakşibend hazretlerinin şu mühim ölçüsünü zikredelim; "Yenilecek bir gıda, bir yiyecek, her ne olursa olsun, gaflet içinde, öfkeli iken hazırlansa, tedarik edilse, onda hayır ve bereket yoktur. Zira ona nefis ve şeytan karışmıştır. Böyle bir yiyeceği yiyen kimsede mutlaka çirkin bir netice meydana gelir. Gaflete dalmadan yapılan ve Allah Teâlâ'yı düşünerek yenen helal ve halis yiyeceklerden hayır meydana gelir. İnsanların halis ve salih ameller işlemeye muvaffak olamamalarının sebebi; yemede ve içmede bu hususa dikkat edemediklerinden ve ihtiyatsızlıktandır."
Aslında Osmanlı irfanının yıkılışıyla neler kaybettik farkında bile değiliz. Prof. Dr. Himi Ziya Ülken merhum "Türk Tefekkür Tarihi" adlı eserinde şöyle yakınmaktan kendini alamaz; "Tarikatlar kapatıldı, sosyal muaşereti öğretecek kurumlar artık kalmadı!"
 Merhum Necip Fazıl ne güzel der;
"Bizden bir ÅŸey koptu bir ÅŸey
Her ÅŸeyi koparan bir ÅŸey"
Bakın aynı irfan ocağında yetişmiş başka bir kutlu, Üstad Bediüzzaman da aynı hassasiyeti gösterenlerdenmiş. Talebelerinden merhum Osman Toprak Efendi diyor ki; "Bir gün Üstada börek yapıp götürmüştüm. 'Kimse görmesin, yoksa göz hakkı kalır' dedi. Abdullah Çalışkan'la bana on kuruş göndererek, 'Bunu almazsa boğazımdan geçmez' dedi."
Kaynaklar
1- Prof. Dr. İbrahim Ethem Cebecioğlu, Allah Dostları, cilt: 12(Ahmed Dayhan Efendi), Ankara Kalem Neşriyat, Ankara, tarihsiz.
2-Necmeddin Şahiner, Son Şahitleri Cilt:2, Nesil Basım Yayın, İst. 2004, 17. Baskı
Â
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR

İyiliğin karşılığı, iyilikten başka bir şey midir?
Rahman, 60
GÜNÜN HADİSİ
Îmân altmış kadar şu'bedir. Hayâ da îmânın bir şu'besidir.
BUHARİ,KİTÂBÜ'L-ÎMÂN, EBU HUREYRE(r.a.)'dan
SON YORUMLAR
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
- Selamünaleyküm bu değerli yazınızdan dolayı Ahmets kardeşimizi tebrik edi...
- Vesîkalara göre, doÄŸum târîhi 13.01.1889 (1 Kânûnisânî 1304), vefât tÃ...
- Açıklayıcı ve net ifadelerle bilgi verdiğiniz ićin siteye teşekkür eder...
- Hocam açıklamalarınız için gerçekten yürekten teşekkürler Hep oyunlar...
TARİHTE BU HAFTA
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...