SAMİ EFENDİ, SİMİTÇİ VE ÇOCUKLAR
Prof. Dr. Ethem Cebecioğlu beyefendi’nin “Keşkül” adlı eserinden; Bir zaman Ankara’da bıçak bileyicisi olarak geçimini temin eden nur yüzlü Mehmed Fidan amca Sami Efendi’yi eder. Bizlere numene-i imtisal hatırasını ise şöyle anlatır;
Prof. Dr. Ethem Cebecioğlu beyefendi'nin "Keşkül" adlı eserinden; Bir zaman Ankara'da bıçak bileyicisi olarak geçimini temin eden nur yüzlü Mehmed Fidan amca Sami Efendi'yi eder. Bizlere numene-i imtisal hatırasını ise şöyle anlatır;
"Üsküdar'dan karşıya geçmiş, doğrudan Alemdar Efendi'nin Sirkeci'deki işyerine gitmiştim. Tam saatinde kabul edilerek Sami Efendimizin(k.s) huzuruna çıktım. Görüşmeyi yapıp, kıymetli tavsiyelerini alarak huzurundan ayrıldım.
Dükkandan çıkınca akşam vakti yaklaşmıştı. Çok geçmeden Sami Efendimiz de işyerinden ayrılacaktı. Orada muhasebecilik yaparak alın teri helal para ile maişetini temin ediyordu.
Bir kenara çekilip beklemeye başladım. Yarım saat sonra işyerinden çıktı. Sükunet ve vakarla Eminönü iskelesine doğru yürüdü. Uygun bir mesafeden on takip etmeye başladım.
Çok geçmeden, sırığa geçirdiği simitleri satan bir simitçinin önünde durdu. Simitçiyle yaptığı kısa bir konuşmadan sonra, elini cebine atarak bir miktar para çıkardı. Simitçiye verdi. Simitçi de elindeki simitlerin hepsini ona takdim etti. Sanırım otuza yakın simit vardı değnekte..
Sami Efendimiz acaba ne yapacaktı bu simitleri? Oldukça meraklandım.
Evet, ne yapacaktı o kadar simidi?
Tekrar iskeleye doğru yürüyüşünü sürdürdü. Ancak, giderken yolda gördüğü her küçük çocuğa birer birer elindeki simitleri dağıtmaya başladı. Verdiği simitlerle çocukları sevindiriyordu. Ve… iskeleye vardığında, elindeki bütün simitleri bitirmişti…
Not; Bu güzel hatıra ayrıca Mustafa Eriş Beyefendi'nin derlediği "Mahmud Sami Efendi'den Hatıralar(1. Cilt, Erkam Yayınları, İst. 2016) adlı eserde, Prof. Dr. Necdet Tosun hocamızın "Kahve Bahane"(Erkam Yayınları, İst. 2019) adlı çalışmasında yer almaktadır.
Kaynak
1- Prof. Dr. Ethem Cebecioğlu, Keşkül, Cilt:1, Kalem Neşriyat, Tarihsiz, Ankara, 1. Baskı
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR

Ey Rabbim! Beni yalnız bırakma! Sen Vârislerin en hayırlısısın.
Enbiya,89
GÜNÜN HADİSİ
Zühd hakkında
Kendisine çok konuşmama ve zühd duygusu verilen kimseyi gördüğünüz zaman ona yaklaşın.Zira o hikmet telkin eder.İbn-i Mace-Zühd:1
SON YORUMLAR
- selamün aleyküm Ahmed kardeşimizi tebrik ediyor ve bu faideli tercümelerin...
- Yanında okuyan diğer öğrencileri; Molla Muhammed Kasori Molla Muhammed Era...
- Benim merhum babam Molla İbrahim Azizi de onun yanında icazeti tamamlamıştı...
- Teşekkürler. Sanırım Envar neşriyat idi.Tam hatırlayamıyorum.....
- Çok güzel bir çalışma Rabbım ilminizi arttırsın bu çalışmalarınızı...
- Merhaba, Ben Foliant yayınlarından uğur. Sizinle iletişim kurmak istiyoruz ...
- Selamünaleyküm bu değerli yazınızdan dolayı Ahmets kardeşimizi tebrik edi...
- Vesîkalara göre, doğum târîhi 13.01.1889 (1 Kânûnisânî 1304), vefât t...
- Açıklayıcı ve net ifadelerle bilgi verdiğiniz ićin siteye teşekkür eder...
- Hocam açıklamalarınız için gerçekten yürekten teşekkürler Hep oyunlar...
TARİHTE BU HAFTA
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...