Cevaplar.Org

ÅžEYH ASIM EFENDÄ°

Şeyh Alauddin’in üçüncü oğlu olup, Hicri 1341 yılının Mart ayında Ohin’de dünyaya geldi. İlim tahsilini babasının yanında yapıp icazet aldı. Tasavvufi amelini de babasının yanında yaptığı halde, hilafet alamadı. Babasının vefatından sonra o da babasının vasiyeti üzerine, ağabeyleriyle beraber Şeyh Mahmud-i Karaköyi’ye gidip intisap etti, ancak ağabeyleri hilafet aldıkları halde kendisi alamadan şeyhi vefat


Zübeyir Sarımurat

zubeyir65@live.com

2020-04-15 15:48:57

Şeyh Alauddin'in üçüncü oğlu olup, Hicri 1341 yılının Mart ayında Ohin'de dünyaya geldi. İlim tahsilini babasının yanında yapıp icazet aldı. Tasavvufi amelini de babasının yanında yaptığı halde, hilafet alamadı. Babasının vefatından sonra o da babasının vasiyeti üzerine, ağabeyleriyle beraber Şeyh Mahmud-i Karaköyi'ye gidip intisap etti, ancak ağabeyleri hilafet aldıkları halde kendisi alamadan şeyhi vefat etti. Bununla beraber şeyhinin vefat esnasındaki işaretiyle Hazret'in(Şeyh Muhammed Ziyaüddin) torunu olan Şeyh Takiyyuddin'e gidip intisap etti ve hilafet aldı.

 Âlim, salih, fazıl üç oğlu ve iki de saliha kızı vardır.

Şeyh Asım Efendi dünyayla alakası olmayan bir zattı. Vefat edinceye kadar kalbi devamlı Allah ile meşguldü. Çok az konuşurdu. Bir soru sorulmadan da konuşmamaya özen gösterirdi. Soru sorulunca da çok mükemmel bir şekilde cevap verirdi. İlimde çok mâhir, cevapları şâfi(şifa verici) idi.

Devamlı zikirle meşgul olan, zamanını boşa harcamayan Şeyh Asım Efendi'nin bütün halleri kerametti. Van'ın eski müftülerinden Şeyh Muhammed Kasım Arvasi onun şöyle bir kerametini aktarmaktadır: "Ben Diyarbakır'da hastanede yatıyordum. Sıkılıyor ve içim daralıyordu. İçimden "keşke Allah'ın salih, veli bir kulu gelseydi. Sohbet etseydi de, biraz rahatlasaydım" diye geçiriyordum. Bir müddet sonra Şeyh Asım Efendi bir talebesiyle beraber ziyaretime geldi. Bayağı sohbet etti. Sohbeti beni gayet rahatlattı. Daha sonra kendisine nereden geldiğini sordum o da nereden geldiğini söyledi. Kendisine "ziyaretime gelerek rahatsız oldun, keşke ziyaretime gelmeseydin" dediğimde sustu. Çıkarken yine "buraya gelmenize sevindim ama buraya kadar gelerek zahmette bulundunuz" deyince, dedi ki; "sen beni çağırdın ya." Şeyh Asım Efendi'den bunun gibi nice kerametler zahir olmuştur.

Şeyh Asım Efendi de birçok halife ve talebe yetiştirmiştir.

Halifeleri:

1-Molla Mahfuz

2-Molla Abdullah-ı Verkanisi

3-Molla Muhammed-i Saki

4-Molla Muhammed Åžirin-i Mutki

5-Muhammed Bakır

6-Molla Nimetullah

7-Molla Fethullah

8-Molla Zahid

9-Molla Mes'ud

10-Seyyid Ali Becirmani

11-Molla Abdulkerim

12-Molla Nu'man

13-Molla Ahmed

14-Molla Cafer

15-Molla Mevlüd

16-Åžeyh Cemaleddin

17-Molla Muhlis

18-Molla Hikmet

19- Molla Abdullah Taylan 

Belli başlı talebeleri:

1- Şeyh Safvetullah: Abisinin oğlu ve damadı olup, ilim ve güzel ahlakta yüksek bir makama sahip idi.

2- Molla Abdurrahman ve Molla Abdullah. Bu iki zat kardeş olup Şeyh Mahmud-u Karaköyi'nin yeğenleridirler.

3- Molla Zahid ve Molla Mesud, Şeyh Asım Efendi'nin oğullarıdır.

4- Molla Zeki Tapan

5- Molla Zeki KazoÄŸan

Şeyh Asım Efendi'nin "Birket'ül-Kelimat" isimli, Sâdât-ı Nakşibendiyyeyi anlatan bir eseri mevcuttur.

12 Temmuz 2011 tarihinde 92 yaşında iken bu fani dünyadan ebedi mekâna irtihal etti.

 

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

Kim iyi bir iş yaparsa kendi lehinedir. Kim de kötülük yaparsa kendi aleyhinedir. Rabbin kullara (zerre kadar) zulmedici değildir.

Fussilet, 46

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Mü'minin sezgisinden sakının, çünkü o Allah'ın nuruyla bakar.

Taberani

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Fatih Donanmayı Haliç'e İndirdi.(22 Nisan 1453) *T.B.M.M. Açıldı.(23 Nisan 1920) *Yavuz Sultan Selim Padişah Oldu.( 25 Nisan 1512) *Çernobil Nükleer Faciası.(26 Nisan 1986) *Sultan II.Abdülhamid Han Tahttan İndirildi.(27 Nisan 1909)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI