Cevaplar.Org

KUR’AN VE SÃœNNET PENCERESÄ°NDEN TASAVVUFÄ° HAYAT (1)

Bu yazı dizimizde; tasavvufi düşünceyi, tasavvuf kelimesinin etimolojisini, tasavvufun psikolojik ve sosyolojik özelliklerini, dini ve felsefi açıdan geniş bir şekilde ele alacağız. Yine bu yazı dizisinde tasavvufu, okuyucularımıza sunarken, he


Muhammed Kocakaya

m_kocakaya_2@hotmail.com

2009-10-15 15:49:09

Bu yazı dizimizde; tasavvufi düşünceyi, tasavvuf kelimesinin etimolojisini, tasavvufun psikolojik ve sosyolojik özelliklerini, dini ve felsefi açıdan geniş bir şekilde ele alacağız. Yine bu yazı dizisinde tasavvufu, okuyucularımıza sunarken, herhangi bir yorum katmadan kendimi sadece tanık rolünde görerek yazmaya çalışacağım.

Bilindiği gibi, Türklerin İslamiyet’i kabul edip Anadolu’yu yurt edinmeye başladığı XI. yüzyıldan itibaren Orta Asya’daki Türk illerinde Anadolu’ya gaza erleriyle beraber gönül medeniyeti kurulmaya başlanır. İşte bu yeni toprakların manevi çehresinin oluşumunda en büyük rolü TASAVVUF oynamıştır.

Kur’an insana insanı anlatan bir kitaptır. Kur’an’ın insan hayatına uygulanışı olan tasavvuf da insanı anlatır ve her şeyi insana anlatır. Bu bakımdan Kur’an fıtrat gibidir, eskimez, pörsümez. Tasavvuf da böyledir . İnsanın eskimeyen, zamanla değişmeyen, sonsuza ait olan yanını ele alır. Fakat fani geçici olana ilişmez.

Tasavvuf dinamik, yaşayan bir müessesedir. Sadece teoriyle, sözle yetinmez. O tıpkı hayat gibidir. Onun için tasavvuf bir takım nazariyeleri naklederek anlatılmaz. Onu az veya çok hayatın iniş ve çıkışlarıyla, dar sokaklarıyla, kısaca insanın mutluluk ve ıstıraplarıyla birleştirerek vermek gerekir. Bu yüzden tasavvuf bir aksiyondur. Bir Velinin tabiriyle Tasavvuf: ’’Bela ve ıstırabın kucağında büyümektir.’’

Bu bela ve ıstırabı divan şairleri şöyle dile getirmişlerdir:

‘’Ya Rab!Bela-yı aşk ile kıl aşina beni

Bir dem bela-yı aşktan etme cüda beni’’

‘’Aşk derdiyle hoşem, el çek ilacımdan tabib

Kılma dermanım kim helakım zehr-i dermanındadır’’

 İşte durum böyle olunca, din ilimlerinden yüksek seviyeye çıkmış çok zatlar, tasavvuf diye bir müessesenin varlığına akıl erdiremiyorlar. Çünkü onların tefekkürleri hayattan, yaşanan hayattan uzak, spekülatif bir tefekkürdür. Tasavvuf ise dinamik bir tefekkür ister. Yani, yaşarken ve yaşayarak düşünmek. Yaşarken; ’’Mutu kable en temutu’’ sırrına mahzar olmak…

Bu yazı dizimizi hazırlarken yazılarımıza hâkim olan duygu; Muhammedi Aşk’tan kaynaklanmaktadır. Bunun için dünyevi ve nefsanî gayelerle alaka ve irtibatımız olmaz. Ruhumuz aracılığı ile fıtrat sırrına bağlıyız. Onun için memur edilmediğimiz şeyleri yazamayız. Mana ulularının himmetleri, yazılamayacak kadar çok ve esrarlıdır. Bu yüzden keramet ehlinin keremini anlatacak güce sahip değiliz. Ancak ruhaniyetlerine sığınmış, tasarruf ve lütuflarına teslim olmuşuzdur.

Şu satırlara kadar yazdıklarımız bir giriş babındadır. Bundan sonraki yazılarımızda ‘’Tasavvuf kelimesinin Kökü ve Doğusu’’,’’Tasavvufun İslam’daki Yeri’’,’’Kur’an ve Sünnet’in Tasavvuf Verileri’’,Tasavvufun Fert ve Topluma Bakışı’’ gibi konular işlenecektir.

Gönül bahçelerinin tahrip edildiği bu günkü dünyada; bize kucak dolusu çiçek sunanlara, bu geçici dünyayı, ebedi hayatı kazanmak için vesile bilenlere selam olsun.

Muhammed Kocakaya

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

merve güvener, 2009-10-20 11:08:45

hocam çok açıklmaışsın

Bu yoruma katılıyor musunuz ?

sercan yalanız , 2009-10-19 05:26:33

yazılarınızı takip ediyorum ve şu ana kadar sorduğum soruların cevaplarını buldum teşekkür ederim.ve bu siteyi sakın bırakmayın lütfen.çünkü size tek ulaşabileceğimiz site bu...

Bu yoruma katılıyor musunuz ?

DÄ°ÄžER YAZILAR

İnkâr edenler, Allah'ın yolundan ve -yerli, taşralı- bütün insanlara eşit (kıble veya mâbed) kıldığımız Mescid-i Harâm'dan (insanları) alıkoymaya kalkanlar (şunu bilmeliler ki) kim orada (böyle) zulüm ile haktan sapmak isterse ona acı azaptan tattırırız.

Hac,25

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Takat getirebileceğiniz ameli alınız.Allah'a yemin olsun ki siz usanmadıkça Allah usanmaz.

Müslim, Kitabu Salati'l-Musafirin ve Kasriha

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Şair Muhammed İkbal'in vefatı(21 Nisan 1938) *TBMM'nin açılışı ve çocuk bayramı(23 Nisan 1920) *Osmanlı-Rus Harbi(24 Nisan 1877) *Hudeybiye Gazvesi(26 Nisan 628) *II.Abdülhamid'in tahttan indirilmesi(27 Nisan 1909)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI