Soru Cevap Ansiklopedisi

VAHYİN BİR ARA KESİLMESİ

Soru: Allah Resulüne (Sallallahü Aleyhi Vesellem) gelen vahyin bir ara kesilmesine dair bilgi verir misiniz?

Cevap: Âlimler vahyin fetret (kesintiye uğrama) süresinin iki buçuk yıl olduğunu söyledikleri gibi, üç yıl olduğunu söyleyenler de vardır.

İbn İshak diyor ki; "vahyin bir ara kesilmesi Cebrail’in hiç gelmediği anlamında değildir. O devre içinde sadece Kur’an’ın nazil olmaması manasınadır. Cebrail'e gelince o bu süre içinde Allah Resulüne (Sallallahü Aleyhi Vesellem) görünüyordu."

İmam Buhari’nin sahihinde naklettiğine göre vahy kesintiye uğrayınca Allah Resulü (Sallallahü Aleyhi Vesellem) dağ başlarına çıkar ve oradan kendini aşağıya atmak isterdi. O sırada yerle gök arasında ona görünür ve "Ey Muhammed! sen hak peygambersin" der; böylece Allah Resulü’nün ( Sallallahü Aleyhi Vesellem) kalbi sükûnet bulur, gönlü açılırdı.

Âlimler diyorlar ki, bu süre içinde vahyin kesilmesi ve Kur’an’ın nüzulünün bir ara durması, Hira’da Cebrail’in inmesi esnasında Allah Resulü’nde (Sallallahu Aleyhi Vesellem) meydana gelen korku ve endişenin gitmesi ve vahyin devamına arzu ve iştiyak duyması gibi hikmetlere dayanıyordu. Fetret (kesinti) devri geçtikten sonra Cebrail (Aleyhisselam) O’na Kur’an-ı indirdi.

Buhari bu meseleye şu sözleri ile işaret ediyor: Cabir b. Abdullah(R.A.) demiştir ki, "Allah Resulü ( Sallallahü Aleyhi Vesellem) şöyle buyurdular: “Ben (bir gün) yürürken birdenbire gökyüzü tarafından bir ses işittim. Başımı kaldırdım. Bir de baktım ki Hıra’da bana gelen melek (Cebrail Aleyhisselam) yerle gök arasında bir kürsü üzerine oturmuş. Çok fazla korktum. (Evime) dönüp, beni örtün, beni örtün; -başka bir rivayette- “Örtüme büründürün” dedim. Bunun üzerine Allah Teala Hz.leri “Ey örtüye bürünen (Rasulüm) kalk, artık (insanları) uyar. Sadece Rabbini büyük tanı. Elbiseni temiz tut. Kötü şeyleri terk et.” (Muddessir/ 1,2) buyurdu. Ve artık vahy arka arkaya devam etti, ardı arkası kesilmedi."

 

0 Yorumlar

Yorum yapın

Yorum yapmak için giriş yapın.