ORUÇ, ORUÇ BOZMAK VESAİRE
Ramazan ayının hususiyeti oruç. Orucun hususiyeti de kendisine ait meseleler. Başında; tutan tutmayan farkı. Bu millet, bu inanmış müddet inancı için horlanmıştır. Oruç tutmak bir zamanlar, ayıp ve günah veya medeniyetsizlik gibi kabul olunmuştu. Memurların oruç tutmamaları için tedbirler alınmıştı. Vicdan hürriyeti mefhumunun kemâliyle işlemediği günlerdi onlar.
Ramazan ayının hususiyeti oruç. Orucun hususiyeti de kendisine ait meseleler. Başında; tutan tutmayan farkı. Bu millet, bu inanmış müddet inancı için horlanmıştır. Oruç tutmak bir zamanlar, ayıp ve günah veya medeniyetsizlik gibi kabul olunmuştu. Memurların oruç tutmamaları için tedbirler alınmıştı. Vicdan hürriyeti mefhumunun kemâliyle işlemediği günlerdi onlar. Şimdi ise, bu ezilmişliğinin tam tersi bir psikoloji hakim bazı çevrelerde. Oruç tutma keyfinin saltanatını sürmek. Sırf Allah rızası için ifa edilen bir ibadetin keyfini bir de Allah'ın kullarından çıkarmak.
Geçenlerde sokakta birisi bağırıyordu: "bana nasıl böyle muamele edersin lan, ben oruçluyum. Attırma oruç kafamı benim."
Oruç ise aslında bu tip psikolojileri tıraşlamak için emrolunmuştur. Daha doğru bir ifadeyle, ancak edebiyle, sükûnetle tutulan oruçlar kabule karindirler.
Ne oruçlu oruçsuza zulmetmeli, ne oruçsuz oruçluya
Oruçsuzlarda da aynı psikolojiyi görmek mümkün. Bazıları gelip, salona kurulup, herkesin içinde sigara püfürdetmeyi marifet sayıyorlar. Halbuki bu bir muaşeret meselesidir. Geçen gün bir hatip efendi ne güzel söylüyordu: "Komşunuzda cenaze olsa, radyonuzu biraz kısmaz mısınız?" Bu bir beraber yaşama sevinci, beraber yaşama saygısıdır.
Oruçsuzlar böyle olunca, oruçlular da tabii zaman zaman zıvanadan çıkıyorlar. Anlattılar. Adam ayran satıyormuş dükkânında. Birisi gelmiş ayran almış. Fakat içmeye sıra gelince, dükkâncı biraz evvel satıp para olan o değilmiş gibi, "Sen benim dükkânımda, benim gözümün önünde oruç nasıl yersin? Çık ayranı dışarda iç" diye haykırmaya başlamış. Müşteri şaşkın, diyormuş ki: "Kardeşim, Ramazan diye ayran satmamazlık etmiyorsun. İçmeye gelince, asıl dışarda içersem herkese ayıp olmaz mı?" Anlattıklarına göre, adam "Hayır ben orucum, benim gözümün önünde içme de, nerede içersen iç" diye ısrar edip müşterisinin gırtlağını sıkıyormuş.
İkisi de «egoizma»dan doğuyor. Oruçluya hakaret gibi sigara savuran da, herkes oruç mu değil mi teftişe kalkan oruç müfettişinin hareketinin temelinde de "Ben" yatıyor.
İran'da bir eyalette Devrim Mahkemesi dört kere oruç bozanın idam edilmesini kararlaştırmış. Maşallah, sübhanallah. tebarekâllah. Hukuk-ı Şer'iyyenin hangi noktasında böyle bir hüküm varmış? Anlamak mümkün değil. Amma bu kafada olanlara bir şey anlatmak da mümkün değil.
Aslında oruçlu oruçsuza "ahh niçin o da benim duyduğum zevki duymuyor" diye bakmalıdır. "Ahh keşke o da bu zevki tatsa diye" diyerek temennide bulunmalıdır.
Amma bunun için İstanbul eski müftüsü Abdurrahman Şeref Güzelyazıcı merhumun Diyanet gazetesinden aldığım şu beytindeki gönül zenginliğine ulaşmış olmak gerektir;
"Birkaç rekat namaz, zekat, oruç, hac
Dualarım gibi kabule muhtaç"
Ergun Göze
Seçmeler
Cihan Yayınları, İst.
Bu yazıya yorum yazın
Bu yazıya gelen yorumlar.
DİĞER YAZILAR
GENÇLERİ HEDONİZM ÇILGINLIĞINA İTENLER

Diyorlar ki: Dünyaya bir kere gelinir. Sonun başlangıcı yoktur. Gülün, eğlenin, bir yıldır
HİCRET VE HAREKET

Hicret, tâ ezelden ebede, âlem-i vücubdan âlem-i imkâna, daire-i ilimden daire-i kudrete, tâ
ORUÇ, ORUÇ BOZMAK VESAİRE

Ramazan ayının hususiyeti oruç. Orucun hususiyeti de kendisine ait meseleler. Başında; tutan tu
HEKİM VE FİLOZOF GÖZÜ İLE RAMAZAN

Hekim gözü ile Ramazan perhiz ayıdır. Bir çok hastalıklara karşı tıbbın tavsiye ettiği im
HÜZÜNLÜ BİR HAYVANAT BAHÇESİ GEZİSİ

“Paris'in büyük hayat sıtmasına tutulduktan sonra(1) yapmaya hiç vakit bulamayacağım bir zi
YİRMİNCİ ASRIN BAŞINDA ANADOLUDA PAZARIN NAMUSU

Fransız yazar Claude Farrare, Çanakkale’de bir köyde, 1900’şerin başında yaşadığı çok
BİZ DE RAHATSIZIZ

Elinize bir kalem alsanız ve siyasette, ticarete, sanatta, eğitimde en fazla isim yapmış insanla
"BANA KUR’AN YETER!”

Bana Kur'an yeter!" cilerden beni sevdiğini söyleyen biri, kendisi Hadisleri kabul etmeyerek doğr
MEALCİ KARDEŞLERİME KUR’AN’DAN MİSAFİRPERVERLİK DERSİ

Kur’an-ı Kerim, Arapça olarak indiğinden Kur’an’da geçen her kelimenin o günkü manaları
MEZHEPLERE TÂBİ OLMAYANLAR

Hak mezheblerde akıl ve mantığın tasdik etmediği hiçbir mes’ele yoktur. Çünkü onların n
‘KADİR GECESİ BİN AYDAN HAYIRLIDIR’ NE DEMEKTİR?

Halk arasında Kadir gecesinin bin aya eşit olduğu şelinde bir anlayış vardır. Bu yanlıştır
- İKİ PEYGAMBERİN DOĞUM GÜNLERİ
- “BİR ALLAHSIZA CEVAP”
- YEDİ YAŞIN ÖNEMİ
- DÜŞÜLEN MÜHİM BİR HATA
- YALANCININ MUMU
- BEN OLACAKTIM Kİİİİİ
- AĞIRLIĞINI DUYMAK
- SON ASIRDA TASAVVUFTA TECDİD YAPAN ÜÇ ŞAHSİYET
- KURBAN KESMEK KİMLERE VÂCİPTİR?
- KURBAN
- DİLİMİZE BİR ŞEY OLDU
- NERDE O ESKİ GÜNLER
- YALAN DOLAN SONRASI YAPILAN ASKERÎ DARBELER
- BAYRAMLA İLGİLİ SÜNNET VE ADABLAR
- BİR KOLERA SALGINI HATIRASI; NURİYE ABLA
- “GUSL-İ İÇTİMÂİ”
- İMANIN ÇİÇEĞİ RAMAZAN ORUCU
- EVLİYA
- BERAAT GECESİ İLE ALAKALI ÜÇ YANLIŞ MESELE
- ALLAH’IN AHLAKIYLA AHLAKLANANLAR
- ATEİST, DEİST ve BİLİME DİN GİBİ İNANANLARA SORULAR
- “OKUMADAN OLMAZ”
- İBRETLİ BİR HATIRA
- NAZIM HİKMET “MUHTEŞEM ÜSTÜ MUHTEŞEM BİR ŞAİRDİ!”
- NÂZIM HİKMET PUTU
- NAZIM HİKMET’E SAYGI
- BEDİÜZZAMAN FOBİSİ
- BAZI ORYANTALİSTLERİN VE ONLARIN TAKİPÇİLERİNİN DÜŞTÜĞÜ FAHİŞ HATALAR
- HER ŞEY KUR’AN’DA OLDUĞUNA GÖRE, ÂLİMLERE NE İHTİYAÇ VAR?

Âl-i imran:190
Göklerin ve yerin yaratılışında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelip gidişinde selim akıl sahipleri için gerçekten açık, ibretli deliller vardır.
GÜNÜN HADİSİ
Yanında ana babası, ya da onlardan biri yaşlanıp da, gerekeni yaparak cennete giremeyen kimsenin burnu sürtülsün!"
Müslim
SON YORUMLAR
- Rabbimiz gani gani rahmet eylesin…...
- Yahudi propagandası için uydurulmuş yalan bir hikâyeyi bu güzel siteye yak...
- Selamun aleykum hocam seyda molla nadirın yanında ıcazesını alanlardan...
- Receb bey o rüyayı kaydetmedik, o rüyanın risalelerle alakası yoktu, ama o...
- Güzel paylaşım, kaynak belirttiğiniz için ayrıca teşekkür ederim. :)))...
- 18 Nisan 2021,tarihinde rahmetli oldu.....
- Allah razı olsun. "kısmetse diğeri de gelecek haftaya." kısmında yer alan ...
- Cenab-ı Allah ( cc) Salih rüya sahiplerinin sayısını artırsın....
- Makalede kullanılan " Kıskançlık " sıfatı, Ehli sünnet akidemize göre," ...
- İstifade etmek istiyorum....
TARİHTE BU HAFTA
*Evliya Çelebi'nin Doğumu(25 Mart 1611)
*Edirne'nin İşgali(26 Mart 1913)
*Ahmed Cevdet Paşa'nın Doğumu(27 Mart 1822)
*Fatih Sultan Mehmed'in Doğumu (30 Mart 1432)
*Lâleli Camii'nin Temeli Atıldı (31 Mart 1760)
ANKET
Sitemizle nasıl tanıştınız?
Yükleniyor...