Cevaplar.Org

EZ-ZÂHİR

Zâhir kelimesinin sözlük anlamı: Görünen, varlığı aşikâr olan. Zâhir isminin terim anlamı: Varlığı sayısız açık delil ile aşikâr olan, mevcudiyeti kati delillerle bilinen


Ali Bozkurt

alibozkurt.02@hotmail.com

2020-07-22 09:25:29

Zâhir kelimesinin sözlük anlamı: Görünen, varlığı aşikâr olan.

Zâhir isminin terim anlamı: Varlığı sayısız açık delil ile aşikâr olan, mevcudiyeti kati delillerle bilinen.

Gördüğümüz her şey, işittiğimiz her ses, tuttuğumuz her varlık, tattığımız her tat ve muttali olduğumuz her mana Allah'ın varlığının açık delilidir.

İçinde El-Zâhir ismi geçen ayet şöyledir:

"O ilktir, sondur, zahirdir, batındır. O, her şeyi bilendir."(1)

Müfessir Elmalılı, bu ayette geçen Zâhir ismini şöyle açıklar: 'Zâhir, varlığı her şeyde açıkça görülen demektir. Çünkü her şey O'nun varlığına delildir. Hiçbir şey yoktur ki varlıkta ortaya çıkarken daha evvel O'nun varlığını ispat etmiş olmasın. Mamafih her görüneni de O zannetmemelidir. Çünkü O, âşikâr olmakla beraber gizlidir de. Duygularla hissedilemeyip hayal ile algılanamayacağı gibi, varlığının hakikati da, akılların idrak ve kavrayışına sığmaktan münezzehtir. Binaenaleyh O'nun için ne yalnız Zâhir ne de yalnız Bâtın diye hükmetmemeli, hükmü, âtıftan sonraya bırakarak "Zâhir ve Bâtın" demelidir. Evvel ve Âhir sıfatları da böyledir.'(2)

Allah, yaptıklarıyla meydandadır. Göklerin ve yerin, yaratıcısız var olmaları mümkün değildir.

Allah, işleriyle her şeye galiptir. Allah'ın üstün olduğu aşikârdır.

Ez-Zâhir isminden çıkarmamız gereken ders:

Bize düşen, bütün varlıklarda Allah'ın kuvvet ve kudretini, dolayısıyla varlığının delillerini görüp ona teslim olmaktır.

Dipnotlar

1-Hadid-3

2-Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'an Dili, C: 7, S: 417-418

Bu yazıya yorum yazın


Not: Yanında (*) işareti olanlar zorunlu alanlardır.

Bu yazıya gelen yorumlar.

DÄ°ÄžER YAZILAR

Al-i Ä°mran,139

"Gevşemeyin, üzülmeyin, eğer hakikaten inanıyorsanız, muhakkak üstün olan sizsinizdir."

GÃœNÃœN HADÄ°SÄ°

Yeryüzünde bir kötülük işlendiği vakit, ona şahid olan bunu takbih ederse (kötü olduğunu te'yid ederse), o kötülüğü görmemiş gibi zararından kurtulur. O kötülüğe şahid olmadığı halde, işittiği zaman memnun kalan kimse, sanki şahid olmuş gibi manen zarar

Ebu Davud, Melahim 17, (4345)

TARÄ°HTE BU HAFTA

*Fatih Camii Tekrar İbadete Açıldı(15 Nisan 1772) *Şeyhülislam İbn-i Kemal'in Vefatı(16 Nisan 1534) *Einstein'in Ölümü(18 Nisan 1955) *93 Harbi Başladı(19 Nisan 1877) *Miladi Takvime Göre Efendimiz'in(s.a.v) Doğumu(20 Nisan 571)

ANKET

Sitemizle nasıl tanıştınız?

Yükleniyor...

SÄ°TE HARÄ°TASI